vineri, 7 ianuarie 2011

11 fotografii care au facut istorie

1.Kevin Carter a reusit sa imortalizeze in sudul Sudanului imaginea care i-a adus premiul Pulizer, dar si moartea. Fotografia surprinde un copil firav, cazut la pamant din cauza foamei, a carui moarte era asteptata si urmarita din apropiere de un vultur, pozitionat in spatele copilului. Aceste imagini ingrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la putin timp dupa castigarea premiului s-a sinucis.



2. La data de 1 februarie 1968, fotograful Eddie Adams de la “Associated Press” reuseste sa surprinda acest cadru. In Vietnam, Nguyen Ngoc Loan, seful politiei locale il executa pe prizonierul Nguyen Van Lem. Un an mai tarziu Eddie Adams primeste premiul Pulitzer pentru aceasta fotografie. De asemenea exista si o inregistrare video a scenei, insa poza facuta de Eddie a fost considerata mult mai sugestiva.


3. Omayra Sanchez avea 13 ani cand vulcanul Nevado del Ruiz a erupt. Aceasta a fost prinsa intre daramaturile propriei case si a stat timp de 3 zile in apa care ii ajungea la nivelul gatului. Fotoreporterul Frank Fournier a surprins acest cadru cu cateva ore inainte ca aceasta sa moara. Desi anuntate de reprezentantii de la Crucea Rosie, autoritatile nu au putut interveni in timp util, iar decesul s-a produs din cauza hipotermiei.


4. O fotografie care a reusit sa atraga atentia lumii intregi, il surprinde pe Hector Peterson, in varsta de 13 ani, cum moare in bratele lui Mbuyisa Makhubo, dupa ce a fost impuscat de un politist la data de 16 iunie 1976 in timpul revoltei din Soweto, Africa de Sud. Poza a fost facuta de Sam Nzima.

5. “New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam” este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!


6. Fotografia reprezinta momentul in care sergentul american a aflat ca in sacul de langa el se afla cel mai bun prieten al sau. Acesta a fost ucis in timpul razboiului din Golf din 1991, in urma unui schimb de focuri. Fotografia a fost facuta de David Turnley, insa la scurt timp dupa aparitia sa a fost restrictionata de Pentagon.


7. Un personaj extrem de controversat, Albert Einstein nu s-a rezumat doar la fizica, domeniul in care a reusit sa modifice principiile universal acceptate pana la el. A oferit umanitatii si una din cele mai amuzante poze care il infatiseaza, aceasta fiind de atunci o muza chiar si pentru diverse imprieuri pentru tricouri. Poza a fost facuta la data de 14 martie 1951 de Arthur Sasse.


8. Portretul primului ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, a devenit celebru in toata lumea. Acesta a fost suprins in timpul unei vizite oficiale in Ottawa. Autorul fotografiei este Yousuf Karsh, nume devenit celebru tocmai datorita acestei poze. Se pare ca portretul lui Winston Churchill este cea mai reprodusa fotografie din istorie. Ilustratia primului ministru a aparut si pe coperta revistei Life.


9. Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.


10.Celebrul portret de fata afgana, aparut in 1985 pe coperta National Geographic Magazine. Istoria acestei fete si a portretelor sale a facut inconjurul lumii atunci cand a fost regasita de o echipa de fotografi in 2002. Recunoasterea ei s-a facut pe baza analizelor irisului.


11.Philippe Halsman crea in 1948 celebra fotografie Dali Atomicus prin care omagia recentele descoperiri ale fizicii atomice si pe marele Dali cu pictura sa Leda Atomica (ce poate fi vazuta in dreapta fotografiei intre cele 2 pisici, neterminata la acea vreme).
Vorbim de anul 1948, cand mijloacele fotografice de astazi nu existau, asadar pentru a obtine aceasta compozitie suprarealista s-a muncit timp de 6 ore si a fost nevoie de 28 de sarituri ale lui Dali si o armata de asistenti aruncand pisici infuriate si apa.



Sursa: http://realitateazilnica.blogspot.com/2010/12/11-fotografii-care-au-facut-istorie.html

Dan Puric