joi, 27 ianuarie 2011

Paradoxul zilelor noastre




“Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem: cladiri mai mari, dar suflete mai mici; autostrazi mai largi, dar minti mai înguste.

Cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

Avem case mai mari, dar familii mai mici, avem mai multe accesorii, dar mai putin timp; avem mai multe functii, dar mai putina minte, mai multe cunostinte, dar mai putina judecata; mai multi experti si totusi mai multe probleme, mai multa medicina, dar mai putina sanatate.

Bem prea mult, fumam prea mult, cheltuim prea nesabuit, râdem prea putin, conducem prea repede, ne enervam prea tare, ne culcam prea târziu, ne sculam prea obositi, citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si ne rugam prea rar.

Ne-am multiplicat averile, dar ne-am redus valorile.

Vorbim prea mult, iubim prea rar si urâm prea des.

Am învatat cum sa ne câstigam existenta, dar nu cum sa ne facem o viata.

Am adaugat ani vietii si nu viata anilor.

Am ajuns pâna la luna si înapoi, dar avem probleme când trebuie sa traversam strada sa facem cunostinta cu un vecin.

Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si pe cel interior.

Am facut lucruri mai mari, dar nu si mai bune.

Am curatat aerul, dar am poluat solul.

Am cucerit atomul, dar nu si prejudecatile noastre.

Scriem mai mult, dar învatam mai putin.

Planuim mai multe, dar realizam mai putine.

Am învatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam.

Am construit mai multe calculatoare: sa detina mai multe informatii, sa produca mai multe copii ca niciodata, dar comunicam din ce în ce mai putin.

Acestea sunt vremurile fast-food-urilor si digestiei încete; oamenilor mari si caracterelor meschine; profiturilor rapide si relatiilor superficiale.

Acestea sunt vremurile în care avem doua venituri, dar mai multe divorturi, case mai frumoase, dar camine destramate.

Acestea sunt vremurile în care avem excursii rapide, scutece de unica folosinta, moralitate de doi bani, aventuri de-o noapte, corpuri supraponderale si pastile care îti induc orice stare, de la bucurie, la liniste si la moarte.

Sunt niste vremuri în care sunt prea multe vitrine, dar nimic în interior.

Vremuri în care tehnologia îti poate aduce aceasta scrisoare si în care poti decide fie sa împartasesti acest punct de vedere, fie sa stergi aceste randuri.

Aminteste-ti sa-ti petreci timp cu persoanele iubite, pentru ca nu vor fi lânga tine o eternitate.

Aminteste-ti sa spui o vorba buna copilului care te veneraza, pentru ca acel copil va creste curând si va pleca de lânga tine.

Aminteste-ti sa-l îmbratisezi cu dragoste pe cel de lânga tine pentru ca aceasta este singura comoara pe care o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.

Aminteste-ti sa spui ‘TE IUBESC’ partenerului si persoanelor pe care le îndragesti, dar mai ales sa o spui din inima.

O sarutare si o îmbratisare vor alina durerea atunci când sunt sincere.

Aminteste-ti sa-i tii pe cei dragi de mâna si sa pretuiesti acel moment pentru ca într-o zi acea persoana nu va mai fi lânga tine.

Fa-ti timp sa împartasesti gândurile pretioase pe care le ai, fa-ti timp sa iubesti, fa-ti timp sa vorbesti.”

(Octavian Paler)


Sursa: http://sfantatreimebc.org/pictura/?cat=32&paged=10

Pentru Catedrala catolică ar trebui făcut mai mult de toţi creştinii

26.01.2011, Bucureşti (Catholica) - PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul cuvântului de învăţătură de la ora de rugăciune pentru unitate de la încheierea Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif”, a afirmat că pentru salvarea Catedralei s-ar fi putut face mai mult de către toţi creştinii, nu numai de către cei romano-catolici, informează ARCB.ro.

Vorbind despre partea practică a realizării împăcării, Episcopul ortodox a subliniat necesitatea lucrării împreună a creştinilor pentru răspândirea cuvântului lui Cristos şi a operei caritative a Bisericii lui Cristos. A exemplificat această lucrare-împreună printr-un eveniment petrecut cu mulţi ani în urmă la Iaşi, când un tânăr ortodox a fost ajutat într-o problemă foarte gravă medicală de o operă comună a PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, şi, pe atunci, a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Apoi PS Varlaam a vorbit despre situaţia Catedralei “Sf. Iosif” care este pusă în pericol de construcţia ilegală de lângă ea.

“Un lucru asemănător s-a întâmplat oarecum, dar s-ar fi putut face mai mult. Ne aflăm într-o Catedrală ameninţată de un mastodont care o poate pune în pericol în orice moment. Sigur că au existat comunităţi creştine, în afară de cea romano-catolică, şi Patriarhia Ortodoxă a făcut-o de mai multe ori, s-au luat poziţii în favoarea Catedralei, dar creştinii de diferite confesiuni cred că ar fi putut manifesta într-un mod mai unitar şi cu o prezenţă mai impresionantă, convingătoare, pentru ca această nedreptate care se face Catedralei catolice să nu ajungă la final pentru că există riscul ca mâine, poimâine, o altă biserică, aparţinându-i unei alte confesiuni să traverseze o tragedie asemănătoare.”

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/01/26/pentru-catedrala-catolica-ar-trebui-facut-mai-mult-de-toti-crestinii/