luni, 14 februarie 2011

Două cuvinte :)

Cum putem sărbători dragostea?

Ne apropiem de 14 februarie, care – prin import – a devenit Valentine’s Day. Această sărbătoare îl reclamă ca patron pe Sf. Valentin (în istorie au fost mai mulţi, uneori cu tradiţii şi legende construite în jurul lor, ce îi leagă mai mult sau mai puţin de iubire şi căsătorie), dar modul de celebrare nu are adesea nimic creştin. Despre Valentine’s Day vorbeşte astăzi în Ziarul Lumina pr. Ion Armaşi, Parohia Apărătorii Patriei II, “Sfântul Ambrozie”, din Bucureşti.

- Părinte, pot tinerii să sărbătorească zile ca Valentine’s Day?

- În general nu sunt adeptul răspunsurilor categorice, căci viaţa însăşi este atât de complexă, încât rareori poţi să fii tranşant. De aceea, în ciuda caracterului pronunţat comercial, frivol şi fără nici o legătură cu religia creştin-ortodoxă, nu pot spune “e rău să sărbătoriţi Valentine’s Day!” În vâltoarea stresului cotidian, deseori uităm să ne bucurăm de darul nepreţuit pe care ni l-a dat Dumnezeu în persoana soţului sau soţiei, de aceea un buchet de flori sau o ieşire în oraş poate constitui o bucurie legitimă pentru familie.

Trebuie însă să avertizez asupra înşelătoriei, căci, de dragul banilor sau al rating-ului, valorile sunt răsturnate şi tinerii sunt îndrumaţi pe un drum greşit. Nici calendarul religios şi nici conţinutul sărbătorii nu justifică invocarea Sfântului Valentin. De curând, cineva mi-a arătat nedumerit o icoană, foarte frumoasă, care înfăţişa un sfânt, ţinând în mână o inimă, legată cu o panglică roşie şi pe care scria “Sfântul Valentin – Protectorul Îndrăgostiţilor”. Citind nedumerirea celui care adusese icoana (pe care dorea să o dăruiască de Valentine’s Day), mi-am dat seama de pericolul pe care astfel de denaturări îl pot reprezenta pentru cineva mai puţin informat.

- Oare vom ajunge să ne închinăm şi să venerăm în casele noastre sfinţi inventaţi, protectori ai unor relaţii sociale “moderne” şi emancipate?

- Taina căsătoriei este un lucru foarte serios şi vital pentru relaţia dintre bărbat şi femeie. Mimarea acestui act, prin ceremonii ludice, promovate chiar şi de unii primari, în piaţa publică, constituie o înşelare şi chiar o batjocură. În plus, certificatul de căsătorie pentru o zi întăreşte convingerea multora că totul se rezumă doar la o foaie de hârtie, iar căsătoria nu ar schimba sau ajuta cu nimic relaţia. Oferta comercială agresivă, constând în obiecte cu conotaţii sexuale, denaturează şi ea rostul relaţiei dintre bărbat şi femeie, transformând-o într-o goană după palmares, axată exclusiv pe trupesc şi pe material. În situaţia în care pe asemenea obiecte este înscris “Sfântul Valentin”, vorbim chiar de blasfemie.

Nu în ultimul rând, aş vrea să trag un semnal de alarmă, în privinţa presiunii sociale şi psihice uriaşe la care sunt supuşi cei singuri sau care nu au un partener. Anii trecuţi am observat că numărul gesturilor dramatice creşte în preajma datei de 14 februarie. Când toate posturile tv şi radio au emisiuni dedicate îndrăgostiţilor, iar în piaţa publică se organizează concursuri de sărutări, iar tu eşti singur sau tocmai ai fost părăsit, sau, mai rău, ai rămas văduv… este foarte greu să nu fii afectat, trist sau chiar deznădăjduit. Personal, cred că cel mai bine putem sărbători dragostea intrând în biserica pe lângă care trecem mereu, în drum spre casă şi mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru darurile sale nepreţuite, fie că avem un soţ sau un logodnic, fie că îl rugăm pe Cel de Sus să ne hărăzească o pereche.

Să îi cinstim pe sfinţii lui Dumnezeu şi să îi chemăm în rugăciune pentru a ne ajuta în lucruri cu adevărat folositoare pentru trupurile şi sufletele noastre, ferindu-ne de formalisme şi de surogate.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/02/10/cum-putem-sarbatori-dragostea

Sursa: vedeţi aici