miercuri, 16 februarie 2011

Sfânta Treime



Un om simplu călătorea pe un drum de ţară, în tovărăşia unui preot. Vorbind ei de una de alta, omul şi-a arătat o nedumerire:

- Cuvioase părinte, nu pot înţelege cum de în Sfânta Treime sunt trei Persoane care formează Una singură. Cum de Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt trei persoane unite, nedespărţite, dar fără a se amesteca una cu cealaltă?
- Fiul meu, îi răspunse cu răbdare preotul, sunt şi lucruri mai presus de gândi­rea noastră păcătoasă, însă ceea ce spui nu este atât de greu de priceput. Să pri­vim, de exemplu, soarele! Să zicem că sfera de foc, ce dăinuieşte acolo de veacuri, este Tatăl. Apoi, să spunem că lumina care ne vine de la soare este Fiul, lisus Hristos, Ce a venit să ne lumineze viaţa şi să ne scape de păcate. Apoi, căldura, care vine tot de la soare pentru a ne încălzi, să zicem că ar fi Sfântul Duh, Care, cu dragostea Sa, ne încălzeşte mereu sufletele îngheţate de răutate. Vezi tu, fiul meu, soarele cu lumina şi cu căldura lui nu sunt unul şi acelaşi lucru şi, cu toate acestea, cele trei rămân diferite când vorbim despre fiecare? La fel şi în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt Unul şi Acelaşi Dumnezeu, Căruia noi, credincioşii, ne închinăm.

Omul, ca şi toate celelalte vietăţi şi lucruri, este creat de Dumnezeu din iubirea sa infinită. Dar omul este doar o creatură şi înţelepciunea sau puterile sale nici nu pot fi comparate cu cele ale Domnului, însă oamenii mândri păcătuiesc îndrăznind să creadă că nimic nu este mai presus de ei şi că toate, mai devreme sau mai târziu, le sunt accesibile. Omul credincios ştie însă, că nu mintea şi nici pute­rea, ci doar iubirea le poate cuprinde pe toate.

“Nădejdea mea este Tatăl, Scăparea mea este Fiul, Acoperământul meu este Duhul Sfânt. Treime Sfântă, mărire Ţie! “ (Sfântul Ioanichie)

Sursa: http://sfantatreimebc.org/pictura/?cat=32&paged=8

Un sit dedicat Papei Ioan Paul al II-lea

10.02.2011, Roma (Catholica) - În contextul apropiatei beatificări a Papei Ioan Paul al II-lea la 1 mai, anul curent, Dieceza de Roma a lansat un sit dedicat Pontifului de origine poloneză: Karol-Wojtyla.org. În ciuda adresei (care reflectă numele civil), situl este numit “Ioannes Paulus P.P. II”, şi urmează să reunească informaţii despre beatificarea Papei. Este disponibil în şase limbi, printre care şi româna.

Iniţiativa web oferă informaţii despre viaţa lui Karol Wojtyla, despre gândirea sa şi despre devoţiunea pe care a avut-o faţă de Maria, Mama lui Dumnezeu. Sunt de asemenea oferite informaţii despre cauza sa de canonizare şi despre evenimentele legate de beatificarea din prima zi a lunii mai. Se vor oferi informaţii şi despre iniţiative organizate în lumea întreagă în jurul beatificării Pontifului, promovându-se rugăciunile de mijlocire şi de recunoştinţă.

Karol Jozef Wojtyla s-a născut la Wadowice, oraş la 50 km de Cracovia, pe data de 18 mai 1920. A fost al doilea dintre cei doi fii ai lui Karol Wojtyla şi Emilia Kaczorowska, mamă care a murit în 1929. Edmund, fratele său mai mare, medic, moare în 1932 şi tatăl său, subofiţer, moare în armată în 1941. La 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit Episcop auxiliar de Cracovia. La 13 ianuarie 1964 a fost numit Arhiepiscop de Cracovia de Sfântul Părinte Paul al VI-lea, care l-a creat Cardinal la 26 iunie 1967. A fost ales Papă pe 16 octombrie 1978. De la începutul Pontificatului său, a efectuat 146 vizite pastorale în Italia şi în calitate de Episcop de Roma a vizitat 317 din totalul de 332 parohii romane. Călătoriile apostolice în lume, au fost 104.

Printre documentele sale se numără 14 enciclice, 15 exortaţii apostolice, 11 constituţii apostolice şi 45 scrisori apostolice. Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat 147 ceremonii de beatificare – în care a proclamat 1338 de fericiţi şi 51 de canonizări cu un total de 482 de sfinţi. A ţinut 9 consistorii, în care a creat 231 Cardinali (1 in pectore). A condus şase întâlniri plenare pentru Colegiul Cardinalilor. Din 1978 a convocat 15 întâlniri pentru Sinodul Episcopilor: şase generale ordinare, o întâlnire generală extraordinară şi opt întâlniri speciale.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/02/10/un-sit-dedicat-papei-ioan-paul-al-ii-lea