marți, 12 aprilie 2011

PS Ioan a trecut la Domnul

PS Ioan Sisestean

În această seară, 12 aprilie 2011, în urma unui stop cardio-respirator, a trecut la Domnul PS Ioan Şişeştean, Episcop greco-catolic de Maramureş. Ar fi împlinit 75 de ani în luna iunie a acestui an. Până la apariţia unui comunicat oficial redăm biografia Ierarhului, aşa cum apare pe BRU.ro, situl oficial al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Ioan Şişeştean s-a născut la 11 iunie 1936 în comuna Şişeşti (judeţul Maramureş), fiind mezinul unei familii de ţărani binecuvântaţi cu opt copii. După terminarea şcolii primare din comuna natală, urmează cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Şincai” din Baia Mare.

A lucrat pentru o perioadă ca profesor suplinitor, apoi ca laborant într-o uzină din Baia Mare. A studiat teologia în mod clandestin şi a fost hirotonit în secret la 13 martie 1972 de către Episcopul dr. Ioan Dragomir. Odată cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a funcţionat ca profesor de teologie dogmatică. La începutul anului 1994 a fost numit de către PS Lucian Mureşan ca Vicar al Maramureşului istoric, la Sighetu-Marmaţiei. La 4 iulie 1994, în locul PS Lucian Mureşan, numit Mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de către Congregaţia pentru Bisericile Răsăritene, ca Episcop al Eparhiei greco-catolice a Maramureşului. Consacrarea a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mâinilor de către Mitropolitul Lucian Mureşan şi Episcopii Virgil Bercea şi Alexandru Mesian.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/04/12/ps-ioan-a-trecut-la-domnul

Si copilul strazii este chip al lui Dumnezeu

"Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut" (Matei 25, 40)

Il simt uneori pe Dumnezeu asemenea unui micut cersetor neajutorat... Oare n-a spus Hristos ca Se identifica cu acestia mai mici ai Lui? El e mereu in cautarea noastra, iar noi suntem intr-o permanenta fuga de El. Ii vad Preacuratul Chip in chipul copilasului cersetor ce-si face veacul pe langa Colegiul unde predau... Cum vede un om mai bine imbracat alearga dupa el si nu-l slabeste pana nu primeste un banut. Uneori i se spune transant: "n-am bani", sau "n-am schimbat", dar tot insista doar, doar vei gasi o moneda ratacita prin buzunar. El nu te crede rau sau nemilostiv, el crede in tine, crede ca-i vei da ceva. El stie ca esti bun. Si ti se rupe inima pentru micul cersetor si pentru Dumnezeul nostru...

Dumnezeu vorbeste neincetat inimii noastre. Si parca spune: "tu ai uitat ca Eu din iubire am murit pentru tine... dar, hai te rog, primeste-ma si pe Mine in viata ta, da-mi voie sa-Mi plec capul pe inima ta...". Zilnic Dumnezeu cerseste iubirea noastra, asa cum micutii cersetori ne cer un banut. Si nu Se supara pe noi daca nu-L primim azi; incearca si in urmatoarea zi... De ce o fi El atat de insistent? Pentru ca stie ca nicaieri nu va gasi omul odihna decat in unirea cu El. Dumnezeu are o comoara fara pret, neasemuita, si vrea s-o dea celor ce se opresc din drum, ce-si intorc privirile spre El si vor sa petreaca cu El... Aceasta comoara este Raiul. Si micul cersetor are ceva extraordinar sa ne ofere... paradoxal, tot Raiul, caci eu ii intind lui o doar paine, iar el o marturie catre Tatal Ceresc. El imi da sansa mantuirii, el s-a saturat cu painea data, iar eu pot castiga Raiul cu ea. Ce schimb!!!... Nu pare a fi echitabil, dar este intrucatva, pentru ca nu dai doar painea, dai si dragoste si prin dragoste cobori Cerul tot in inima ta. Nu painea data te mantuieste, ci dragostea fata de cel in nevoi... "Darul nu dupa marime, ci dupa dragoste se pretuieste", spune un proverb.

Se castiga simplu Raiul? Am intrebat si eu in dreapta si-n stanga... unii m-au speriat, altii mi-au dat speranta prin cuvantul lor.

Si cand Il auzim pe Domnul strigandu-ne si inima noastra raspunde, omul se tanguieste pentru toate clipele pe care le-a petrecut fara El. Asa se intampla si cu crestinii milostivi care atunci cand dau o paine micului cersetor spun poate in sinea lor: "Multumesc, micutule, pentru ca te-ai milostivit de mine si ai primit painica mea...Tu stii ce drag imi esti...".

Azi este si ziua lui[155], nu numai a copiilor generatiei McDonald's! Daca l-am uitat, sa ne amintim macar acum de el. Pruncul Hristos ne asteapta...

Daca ne cautam reciproc, cum sa nu ne gasim? Daca alergam unul in intampinarea altuia, cum sa nu se bucure inimile noastre? Iar daca e iubire intre noi, cum sa ne despartim?


[155] Articolul a aparut in preajma zilei de 1 iunie.

Sursa: http://www.laurentiudumitru.ro/carti.php?id=1&cap=31
http://laurentiudumitru.ro/blog/2011/01/08/andrei-plesu-parabolele-lui-iisus-o-analitica-a-receptivitatii-conferinta-uaic-iasi/

Cuvântul sculptează!

12 Aprilie – Câinele avocatului

Câinele unui avocat intră odată în măcelăria de lângă casa stăpânului său şi mănâncă un biftec chiar sub privirile uluite ale vânzătorului. Acesta, indignat, merse la biroul avocatului şi-l întrebă:

-«Dacă un câine intră în măcelăria mea şi mănâncă un biftec, chiar în faţa mea, am dreptul să cer ca stăpânul câinelui să-mi plătească biftecul?»

-«Fără îndoială că da.»

-«Atunci, plătiţi-mi cinci euro pe biftecul pe care l-a mâncat câinele dumneavoastră!»

Avocatul scoate din portofel o hârtie de cinci euro şi-i dă, fără obiecţii, măcelarului.

Aceasta se întoarce la magazinul său, necăjit pentru că n-a avut încredere în avocat.

La o săptămână, măcelarul primeşte de la avocat o factură de cincizeci de euro reprezentând “contravaloarea consultului referitor la un câine care a mâncat un biftec”.

Pentru cinci euro să plăteşti cincizeci este o afacere proastă.

Dacă măcelarul nu s-ar fi dus în plan şmecher şi exigent la avocat, cu siguranţă acesta nu i-ar fi luat bani pe consult.

Răul niciodată nu se învinge cu un alt rău. Acesta, în mod normal, provoacă un rău major. Sfântul Paul ne învaţă: „nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul cu binele” (Romani 12,21).

Este mai creştineşte şi, aproape întotdeauna, mai rentabil. Sublimă lecţie, cea pe care ne-o dă Isus agonizând: iartă, cere să fie iertaţi, ba chiar caută să dezvinovăţească pe cei care-l răstignesc.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro