joi, 19 mai 2011

Noul Arhiepiscop al Alba Iuliei este PS Irineu Bistriţeanul

PS Irinei Bistriteanul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit astăzi, 19 mai, în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală, a ales în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei pe Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului cu 29 de voturi. Noul arhiepiscop al Alba Iuliei a declarat că va continua activitatea pastoral-misionară şi social-filantropică începută de Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

O altă prioritate a noii misiuni, încredinţate de Dumnezeu în păstorirea Arhiepiscopiei, este promovarea culturii. “În primul rând voi acorda o atenţie deosebită slujirii pe care păstorii sufleteşti, preoţii, o desfăşoară. Voi căuta să-i determin a avea cât mai multă râvnă pastorală şi un dinamism entuziast. Voi avea grijă de şcolile teologice şi de promovarea culturii. Cultura nu va fi neglijată pentru că ştim că ea are rădăcinile în cultul liturgic. În al treilea rând o atenţie deosebită voi acorda asistenţei sociale şi carităţii creştine” a spus Preasfinţia Sa după cum informează Radio Trinitas, citează Basilica.ro.

Au fost doi candidaţi desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în consultare cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul a primit 29 de voturi din cele 42 exprimate. Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a obţinut 13 voturi. Ceremonia de intronizare a noului Arhiepiscop al Alba Iuliei va avea loc în Catedrala Reîntregirii din municipiul Alba Iulia în ziua de duminică, 5 iunie 2011.

Sursa: Basilica.ro http://www.catholica.ro/2011/05/19/noul-arhiepiscop-al-alba-iuliei-este-ps-irineu-bistriteanul/

Biblia.Cateheza.ro: acces la Cuvântul lui Dumnezeu

Din fericire pe internet există numeroase situri pe care găsim publicată Biblia sau Sfânta Scriptură. Găsim versiuni protestante, versiuni ortodoxe… Cât priveşte o versiune catolică, pentru moment există doar traducerea Noului Testament realizată la Iaşi, disponibilă pe ProFamilia.ro de mai mulţi ani, datorită Editurii Sapientia. Sub formă de fişiere PDF, Noul Testament se găseşte şi pe Pastoratie.ro şi pe InfoSapientia.ro. Mai era nevoie de o nouă variantă online? Cei care folosesc foarte des, online, Scriptura, vor aprecia oferta de la adresa Biblia.Cateheza.ro.

Regăsim acolo Noul Testament ce era disponibil ca text pe ProFamilia.ro dar cu corectarea unor probleme în afişare şi mai ales organizat astfel încât textele să poată fi foarte uşor consultate. Din foarte puţine clickuri poţi ajunge la cartea dorită, la capitolul şi chiar versetul dorit. Sistemul de adrese este gândit astfel încât să uşureze scrierea. Dacă de exemplu dorim să trimitem spre parabola semănătorului (Matei 13,1-23) vom scrie http://biblia.cateheza.ro/cat/matei/13/1-23/, unde cat vine de la textul catolic, iar dacă vom pune ort va fi textul ortodox. În textul catolic puteţi apăsa 1 pentru a ascunde/afişa numerele versetelor sau a pentru a ascund/afişa notele. Sau m pentru a schimba de pe modul text pe cel listă. Cu Ctrl+SăgeatăDreapta se trece la capitolul următor. Şi există şi alte scurtături din taste ce permit navigarea prin Biblie în moduri care nu se regăsesc în alte versiuni online.

De pe prima pagină se poate naviga şi pe ceea ce există pentru moment ca audio din Biblie. Puteţi asculta online psalmii în versiune catolică, sau două Evanghelii în versiune ortodoxă. Recomandăm parcurgerea paginilor de documentaţie (la http://biblia.cateheza.ro/despre/), unde se explică modul în care poate fi folosită foarte eficient această prezentare online a Scripturii (de acolo veţi afla de exemplu despre butoanele de copiere rapidă). Proiectul urmează desigur să se dezvolte în timp, şi la sugestiile celor ce au folosit deja situl, priorităţi sunt: 1) un motor de căutare în text (acum căutarea merge doar ca sistem de trimiteri); 2) lecturile liturgice pentru ritul romano-catolic şi greco-catolic să fie accesibile de pe prima pagină.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/05/18/biblia-cateheza-ro-acces-la-cuvantul-lui-dumnezeu/

Cuvântul sculptează!

19 Mai – Fluturele şi floarea

Odată, un om ceru lui Dumnezeu să-i dea o floare şi un fluture, însă Dumnezeu îi dădu un cactus şi o omidă.

Omul se întristă deoarece nu reuşea să înţeleagă de ce răspunsul la cererea sa a fost dat greşit. Apoi, însă, se gândi: atâţia oameni pe care trebuie să-i asculte… Şi hotărî să nu-şi mai bată capul.

La un moment dat omul îşi aminti şi se duse să vadă ce se mai întâmplă cu ceea ce primise. Spre surprinderea sa, din cactusul spinos şi urât răsărise cea mai frumoasă dintre flori, iar oribila omidă se transformase într-o splendoare de fluture.

Dumnezeu întotdeauna face ceea ce este corect. Calea sa este cea mai bună, chiar dacă în ochii noştri totul pare greşit.

Dacă i-ai cerut lui Dumnezeu un lucru şi ai primit altceva, ai încredere. Fii sigur că El întotdeauna îţi va da ceea ce ai de trebuinţă, la momentul oportun.

Nu întotdeauna ceea ce doreşti… este ceea ce îţi trebuie într-adevăr. Însă, cum El nu greşeşte în împărţirea darurilor sale, mergi mai departe fără să te îndoieşti şi fără să murmuri.

Spinul de astăzi, poate fi floarea de mâine.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro