vineri, 12 august 2011

De ce se posteşte miercurea şi vinerea?

Credincioşii de rit răsăritean, ortodocşi şi greco-catolici, se află în această perioadă în Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), în vederea sărbătorii de la 15 august. Dar dincolo de aceste perioade speciale de post, creştinii au săptămâna anumite zile în care postesc. Despre acestea vorbeşte într-un material apărut astăzi în Ziarul Lumina arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, Mănăstirea Neamţ.

- Preacuvioase părinte, de ce postim în zilele de miercuri şi vineri?

- Postul din zilele de miercuri şi vineri este împământenit în viaţa liturgică a Bisericii încă din primele veacuri creştine. Bunăoară, în Didahia, cap. VIII, se spune: “…dar voi să ajunaţi miercurea şi vinerea”. Tot din Sfânta Tradiţie avem consemnată motivaţia concentrată a postului din aceste două zile ale săptămânii. Sfântul Petru, Episcopul Alexandriei, martirizat în zilele lui Diocleţian, spune aşa: “…în a patra zi (miercuri) şi vinerea… se cuvine nouă să postim după tradiţie…, căci în a patra, sfat nelegiuit au făcut iudeii asupra Domnului, iar vinerea, fiindcă pentru noi a pătimit El.” De asemenea, a doua poruncă bisericească ne îndeamnă să postim toate posturile de peste an, înţelegând aici toate zilele de post rânduite de Biserică.

Aşadar, postim miercurea căci în această zi au făcut sfat cărturarii ca să-L prindă pe Mântuitorul Hristos, iar Iuda a vândut pe Mântuitorul Hristos pentru 30 de arginţi, tot în această zi. Renunţând la mâncărurile de dulce din această zi, Îi arătăm Preabunului nostru Mântuitor că ne desolidarizăm de “vânzătorul” şi că iubim mai mult hrana duhovnicească, părtăşia cu Dumnezeu, în defavoarea bunurilor lumeşti trecătoare şi fragile pe care ţi le oferă plăcerile acestei lumi simbolizate în cazul de faţă prin mâncărurile de dulce. Postim vinerea căci este ziua în care Hristos Dumnezeu, Marele Răstignit, a îndurat patimile cele mântuitoare: scuipările peste faţă, batjocura, biciuirile, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru noi şi pentru a noastră mântuire, aşa după cum mărturisim în Simbolul de credinţă. Postim vinerea ca să ne arătăm recunoştinţa faţă de Mântuitorul nostru, pentru că ne-a redeschis Raiul, făcându-ne părtaşi la viaţa Sfintei Treimi.

- De ce postesc unii creştini şi lunea?

- Postul de luni este practicat mai mult în viaţa monastică. Deci este benevol pentru creştinii de rând, dar bine-venit pentru cei ce-l ţin, deoarece arată odată în plus dorinţa omului de a se hrăni mai mult cu cele spirituale. Pot posti lunea cei care se confruntă cu probleme deosebite şi vor grabnic ajutor de la Domnul. Mai ales în părţile Moldovei mulţi creştini postesc lunea şi pentru a aduce slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, căci postul este o jertfă, dar şi un dar deopotrivă.

- Care este rolul untdelemnului (uleiului) în alimentaţia de post?

- Untdelemnul este un aliment descoperit şi folosit de om pentru a-şi întregi alimentaţia zilnică. Uleiul obţinut din sâmburi de măslin era o hrană atât de “săţioasă”, bogat în calorii, încât înlocuia cu succes lipsa cărnii. De aceea, în perioada postului, în zilele prevăzute de rânduielile bisericeşti, untdelemnul este scos din alimentaţie deoarece noi urmărim în post dezrobirea trupului de patimi, şi cum untdelemnul aduce un bogat aport nutriţional, trupul nu mai simte nevoinţa postului. Iată ce spune David în cartea Psalmilor: “Genunchii mei au slăbit de post şi trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului” (Ps. 108, 23). Un trup cât mai “uşor” din punct de vedere alimentar poate fi orientat mai lesne către cer.

Dar să nu uităm esenţialul. Postul redus doar la aspectul alimentar devine o simplă dietă. Ca să putem simţi deplin roadele cele frumoase ale postirii este necesar să însoţim postul alimentar cu postul duhovnicesc, adică rugăciune stăruitoare, citirea Sfintei Scripturi, a cărţilor ziditoare de suflet, dar şi de săvârşirea faptelor bune.

Sursa: vedeţi aici http://www.catholica.ro/2011/08/10/de-ce-se-posteste-miercurea-si-vinerea

Vaticanul va expune documentul excomunicării lui Luther

Vaticanul va expune pentru public documentul papal de excomunicare a lui Martin Luther, în cadrul unei expoziții care va conține sute de documente din arhivele secrete ale Vaticanului.

Decet Romanum Pontificem

Documentul cu privire la Martin Luther este datat în 3 ianuarie 1521, informează AFP.

Renumitul document emis de Papa Leo al X-lea, intitulat Decet Romanum Pontificem, care a marcat ruptura dintre romano-catolici și viitorii protestanți și a fost începutul unor conflicte care aveau să degenereze în războaie religioase, este unul dintre cele mai prețioase documente ce vor fi prezentate în cadrul expoziției.

Surse de la Vatican au afirmat că se intenționează și expunerea unor documente care nu reflectă neapărat în mod corect istoria Bisericii Catolice.

Bula papală de excomunicare a lui Martin Luther are ca titlu primele 3 cuvinte din textul său. Anterior publicării acestui document, Leo al X-lea emisese, în 1520, o altă bulă papală - Exsurge Domine - prin care îl amenința pe reformator cu excomunicarea.

De-a lungul secolului al XX-lea, luteranii le-au cerut catolicilor să anuleze excomunicarea lui Luther, însă răspunsul Vaticanului în această privință a fost că anularea unei excomunicări se poate face doar pentru persoane în viață.

(Foto: bookofconcord.org) http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Vaticanul-va-expune-documentul-excomunicarii-lui-Luther-3988.html

Cuvântul sculptează!

12 August – Puţin

Un soţ care trecea prin faţa unei florării văzu o hârtie în vitrină pe care scria:

-„Spune-i-o cu flori!”

Intră în magazin şi ceru un trandafir pentru soţia sa.

-«Doar unul?» Întrebă vânzătoarea.

-«Da, doar unul», răspunse. Eu sunt un om nu prea vorbăreţ.

Nu este bine ca între soţ şi soţie să existe puţine cuvinte. Lipsa de comunicare în căsătorie este cauza multor eşecuri matrimoniale.

În ziua de astăzi este frecventă scuza lipsei de timp, a muncii peste măsură. Mai degrabă decât o problemă de ocupaţii, este o problemă de lipsă a unei categorii clare de valori. Trebuie să dăm importanţă mai mare la ceea ce este mai important şi, pentru aceasta, trebuie să existe mereu timp disponibil.

Nu este vorba de a-l sufoca pe celălalt cu problemele pe care le ai de rezolvat. În schimb, da, este necesar ca fiecare să se simtă sprijinit de către celălalt soţ în înfruntarea propriilor greutăţi. Iar dacă este vorba de probleme comune, familiale, sprijinul reciproc este indispensabil.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

O singura sansa, o singura alegere, o singura destinatie...





Imaginile spun totul: omul era despartit de Dumnezeu si fara posibilitatea de a restabili legatura cu El, din cauza pacatului care-i despartea. Omul a incercat prin diverse metode sa dobandeasca mantuirea prin fortele proprii ( prezenta la biserica, botez, banii dati la saraci, fapte bune ), dar nu a reusit pentru ca ,,faptele noastre bune sunt ca o haina manjita inaintea Lui. " Din iubire nemarginita pentru om, Dumnezeu a cautat o solutie si a gasit una de neimaginat: El, Dumnezeu, sa plateasca pretul pacatelor creatiei Sale si astfel sa ne ofere o sansa unica prin credinta in Isus Hristos.


Cine accepta prin credinta Jertfa de la Golgota, este spalat de pacate si intra in procesul mantuirii. De neinchipuit, Dumnezeu sa moara pentru noi, dar a facut-o, ca sa putem fi cu El pentru eternitate. Dar nu ne-a facut roboti, ca sa fim cu El in vesnicie trebuie intai sa alegem sa fim aici, pe Pamant, cu El. Eu am ales sa cred in Jertfa Domnului meu Isus, tu ce ai ales? Nu uita ca aceasta decizie iti va determina, dupa moartea fizica, destinatia ta pentru eternitate...

Sursa: http://blogallex.blogspot.com/2011/04/o-singura-sansa-o-singura-alegere-o.html