miercuri, 17 august 2011

Noul Cod Civil amendează ruperea logodnei

Noul set de legi civile care va intra în vigoare în octombrie aduce cu sine amenzi pentru cei care își înșeală soțul/soția sau care rup logodna.


Foto: kalura.roConform articolului 286, cel care rupe logodna sau l-a obligat pe partener să o facă, va fi nevoit să plătească despăgubiri „pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate," citează realitatea.net.


Cu toate acestea, încheierea logodnei nu va fi supusă unor formalități, ea urmând să fie dovedită cu probe. Mai mult decât atât, „clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă" (art. 284, alin.2), cuantumul despăgubirii în caz de despărțire fiind stabilit oral, în funcție de prejudicii.


În ceea ce privește căsătoria, cea mai mare modificare o aduc prevederile despre infidelitate. Dacă un cuplu ajunge la divorț, judecătorii pot cere despăgubirea partenerului înșelat prin plata unei sume achitată integral sau în rate.


Același cod prevede că soții pot alege regimul matrimonial dorit încă de la început, în „contractul prenupțial". Există trei astfel de regimuri: comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională. Prin alegerea unei independențe patrimoniale, soții pot face depozite bancare fără consimțământul partenerului, precum și alte operațiuni ce ar fi necesitat un asemenea acord.


În mediul juridic se vorbește despre anumite teste de pregătire necesare în vederea învățării noului Cod Civil, relatează CityNews. În plus, Ministerul Justiției a anunțat că va oferi gratuit DVD-uri cu Noul Cod Civil magistraților și grefierilor.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Noul-Cod-Civil-amendeaza-ruperea-logodnei-4023.html

Tatuajul electronic - de la uz medical la semnul fiarei

Asemenea unui tatuaj temporar, un mic plasture electronic, de grosimea unui fir de păr, poate schimba lumea în diferite domenii, de la cel medical, la jocurile pe computer sau chiar spionaj. Alții văd în el un potențial dispozitiv purtător al semnului fiarei din Apocalipsa.

epidermal_400Un studiu publicat în SUA de revista Science și citat de AFP descrie tehnologia micro-electronică numită sistemul electronic epidermal (EES), dezvoltată de cercetători din SUA, China și Singapore.


Plasturele poate înregistra și monitoriza activitatea inimii, a mușchilor și a creierului. Poate înlocui electrozii conectați la creier sau poate fi pus în gât unde va modifica vocea, atât a pacientului suferind de laringe, dar și a jucătorului pe computer cu o acuratețe de 90%.


Dispozitivul este insesizabil de ușor și are nevoie de o cantitate minimă de energie, putându-se alimenta singur prin lumină solară sau radiații electromagnetice. Are sub 50 de microni, mai puțin decât un fir de păr și se lipește de piele fără vreun material adeziv. „Este la fel de fin ca pielea umană", spune inginerul Yonggang Huang de la Northwestern University.


„Este o tehnologie care elimină distanța dintre electronică și biologie", afirmă cu-autorul studiului, John Rogers, profesor la University of Illinois. „Ținta noastră a fost aceea de a dezvolta o tehnologie electronică ce se va integra în piele într-un mod care să fie invizibil purtătorului, atât mecanic cât și fiziologic." Cei doi parteneri au lucrat la proiect în ultimii șase ani.


La ora actuală cei mai buni electrozi folosiți în mod curent sunt cei adezivi, pe bază de gel. Noul sistem de imprimare prin transfer, asemănător tatuajelor temporare aduce semiconductori de înaltă performanță și excepțională flexibilitate. Va fi „o a doua piele, electronică", scrie Science. Primele teste au arătat faptul că portul tatuajului electronic nu-și pierde funcția, nu irită pielea și nu dă reacții adverse.


ees_400Site-urile care exploatează profețiile apocaliptice au preluat știrea conectând-o cu textul din Apocalipsa care vorbește despre semnul fiarei, ce va fi pus pe mână sau pe frunte. Dacă site-uri precum Christian Headlines pun semnul întrebării în dreptul conexiunii dintre știre și textul biblic, alții precum Now The End Begins consideră că „semnul fiarei se apropie".


Nu este prima oară când se speculează invențiile tehnologice. Semnul fiarei a fost asociat în timp cu diferitele coduri de bare, amprente digitale sau cipurile din buletinele de identitate, pașapoarte sau cardurile de sănătate.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Tatuajul-electronic---de-la-uz-medical-la-semnul-fiarei-3991.html

Cuvântul sculptează!

17 August – Indignare justificată

Un tânăr discută cu un coleg de-al său:

-«Cât de prost mai poate funcţiona poşta aceasta!»

-«De ce spui asta?»

-«I-am scris deja de trei ori tatălui meu cerându-i bani şi nu am primit, încă, nici un răspuns.»

Cu siguranţă nu era o problemă de Poştă. Poate că tatăl era deja sătul de a-i trimite bani fiului.

Din păcate, astăzi, pentru mulţi fii părinţii nu sunt altceva decât „un bancomat”. Este bine ca, din când în când, să vadă că „bancomatul” nu funcţionează.

Datoria de gratitudine pe care o avem faţă de părinţi este insolvabilă, nu avem puterea de a o plăti. Şi aceasta nu doar pentru banii pe care ni i-au dat. Mult mai importantă este dragostea şi afecţiunea pe care ni le-au oferit şi sudoarea pe care au vărsat-o pentru noi.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

În circumstanțe dificile, religia îi face pe credincioși mai fericiți

Locuitorii țărilor dezvoltate sunt mai puțin interesați de religie și se declară fericiți indiferent dacă sunt adepții vreunei religii sau nu. În schimb, în țările unde condițiile de viață sunt dificile, apartenența la o anumită religie îi face pe oameni mai fericiți.

fericire

Sunt concluziile unui studiu care confirmă vechea opinie că oamenii Îl caută pe Dumnezeu mai ales când circumstanțele vieții lor sunt dificile.

Psihologul Ed Diener, de la Universitatea din Illinois, a declarat că acestea sunt rezultatele primului studiu care a analizat relația dintre religie și fericire, la nivel internațional, conform sciencedaily.com. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Personality and Social Psychology.

„Circumstanțele prezic religiozitatea. Circumstanțele dificile îi conduc pe oameni într-o mai mare măsură spre religie. Iar în societățile religioase și în circumstanțe dificile, oamenii religioși sunt mai fericiți decât cei nereligioși. Însă, în societățile mai puțin religioase sau în societățile cu viață mai ușoară, unde multe dintre nevoile oamenilor sunt satisfăcute, oamenii religioși nu sunt mai fericiți: toată lumea este fericită", a declarat Diener.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în condițiile în care oamenii sunt lipsiți de hrană, de locuri de muncă, de oportunități educaționale și de securitate, apartenența la o anumită religie poate să reprezinte un avantaj, întrucât aceia care sunt religioși se declară mai fericiți decât cei ce nu aparțin vreunei religii.

Studiul s-a bazat pe un sondaj Gallup realizat în peste 150 de țări ale lumii. Respondenții au răspuns la întrebări despre afilierea religioasă, satisfacția de viață, sentimentele pozitive sau negative vizavi de anumite realități sociale, etc.

În 2010, profesori de la Universitățile Wisconsin-Madison și Harvard au publicat un studiu ale cărui concluzii sugerează că „ingredientul secret" al fericirii oamenilor care aparțin unei comunități religioase constă în relațiile pe care aceștia le construiesc cu membrii comunităților respective.

(Foto: faithclipart.com) Suesa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/in-circumstante-dificile--religia-ii-face-pe-oameni-fericiti-3982.html