sâmbătă, 17 septembrie 2011

Recenzie „Coordonatele mărturisirii și chipul îndrumătorului spiritual regăsite la Pr. Ștef Ștefan Bernard A.A.”


Dragi cititori,

de astăzi, pentru cei curioși, vă stă la dispoziție o noua recenzie a unui umil material personal: „Coordonatele mărturisirii și chipul îndrumătorului spiritual regăsite la Pr. Ștef Ștefan Bernard A.A.” la adresa:

http://www.egco.ro/media/downloads/95.pdf

Pentru cei dornici de mai multe detalii referitor la acest material, aștept bucuros un e-mail pe adresa: cipriandeblaj@yahoo.com


Pontiful către cuplurile de logodnici: nu vă temeţi de căsătorie

Papa Benedict al XVI-lea invită cuplurile să fie încrezătoare în a porni pe drumul căsătoriei, spunându-le că nu trebuie să se teamă de “marele mister” în care două persoane devin un trup. Pontiful a vizitat duminică, 11 septembrie 2011, Ancona, pentru încheierea celui de-al 25-lea Congres Euharistic Naţional din Italia. El şi-a încheiat vizita de o zi întâlnindu-se cu un grup de cupluri de logodnici. După ce un cuplu i-a adresat câteva cuvinte, Sfântul Părinte a răspuns cu un discurs încurajator despre frumuseţea iubirii umane şi conştientizarea provocărilor cu care se confruntă. El le-a promis că atât Dumnezeu cât şi Biserica sunt aproape de cupluri când se pregătesc pentru căsătorie, şi a recunoscut că problemele legate de găsirea unui loc de muncă stabil face dificilă asumarea angajamentului căsătoriei.

“Nu vă pierdeţi curajul în faţa nevoilor care par să stingă bucuria la masa vieţii. La nunta din Cana, când lipsea vinul, Maria i-a îndemnat pe slujitori să meargă la Isus şi le-a dat o îndrumare precisă: ‘Faceţi ceea ce vă va spune’. Preţuiţi aceste cuvinte, ultimele cuvinte ale Mariei relatate în Evanghelii – practic un testament spiritual – şi veţi trăi întotdeauna bucuria sărbătorii: Isus este vinul sărbătorii!” Sfântul Părinte a îndemnat cuplurile tinere: “Nu renunţaţi la urmarea idealului înalt al iubirii, care este o reflecţie şi o mărturisire a iubirii lui Dumnezeu!” Papa Benedict al XVI-lea a avut şi câteva sfaturi practice. El a recomandat ca cuplurile să nu se retragă în ele însele – lucru care poate fi “în mod fals liniştitor”. “În schimb, faceţi ca relaţia voastră să devină plămadă printr-o prezenţă activă şi responsabilă în comunitate”.

Pontiful le-a mai reamintit cuplurilor că iubirea nu este automată, ci necesită “un drum de maturizare”. “Începând de la atracţia iniţială şi de la ‘a vă simţi bine’ cu celălalt, educaţi-vă pe voi înşivă ‘să iubiţi bine’ şi ‘să doriţi binele’ celuilalt”, a spus el. “Iubirea trăieşte din gratuitate, sacrificiu de sine, iertare şi respect pentru celălalt”. Episcopul Romei le-a spus cuplurilor să se educe apoi în libertatea fidelităţii, care conduce “la a se proteja unul pe celălalt, la punctul de a trăi unul pentru celălalt”. El i-a invitat să se pregătească să aleagă “pentru totdeauna” cu convingere. “Indisolubilitatea, mai mult decât o condiţie, este un dar care trebuie să fie dorit, cerut şi trăit, dincolo de orice situaţie umană schimbătoare”.

Papa a analizat recomandarea culturii populare de a trăi împreună înainte de căsătorie. “Să nu credeţi că a trăi împreună este o garanţie pentru viitor. Dacă săriţi peste paşii intimităţii, cu respectul cuvenit pentru tip şi pentru un progres treptat al modului de exprimare, vă veţi ‘arde’ cu iubirea; în iubire trebuie să fie loc pentru Cristos, care este capabil de a face iubirea umană fidelă, fericită şi indisolubilă”. În fine, Sfântul Părinte a vorbit despre experienţa iubirii ca având o “tensiune către Dumnezeu”. “Adevărata iubire promite infinitul! Aşadar, faceţi din acest timp de pregătire pentru căsătorie un itinerariu de credinţă: redescoperiţi pentru viaţa voastră de cuplu centralitatea lui Isus Cristos şi a faptului de a fi în Biserică”, a spus el. “Maria ne învaţă că binele fiecăruia depinde de ascultarea cu docilitate a cuvântului Fiului. În cei care au încredere în El, viaţa vieţii de zi cu zi este transformată în vinul unei iubiri care face viaţa bună, frumoasă şi rodnică”.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/09/13/pontiful-catre-cuplurile-de-logodnici-nu-va-temeti-de-casatorie

Românii nu vor Biserica în politică

Peste 70% dintre români au încredere „multă sau foarte multă" în Biserică şi 82% dintre români cred că Biserica nu trebuie să se amestece în politică. Peste 80% dintre cetăţenii României cred că preoţii nu trebuie să îi sfătuiască pe oameni cu cine să voteze.

Patriarhul şi Preşedintele

Fundaţia Soros România a publicat raportul „Implicarea Bisericii în politică", din cadrul cercetării „Religie şi comportament religios". Aceasta este prima analiză completă a fenomenului religios la nivel naţional.

Studiul confirmă că religia rămâne mai importantă pentru români decât politica şi că liderii religioşi au o imagine mai bună decât liderii politici. „Chiar dacă Patriarhul nu inspiră la fel de multă încredere ca instituţia Bisericii, este totuşi de aproape patru ori mai popular ca Preşedintele", se arată în raport.

Doar 13% dintre români sunt de părere că Biserica ar trebui să se implice în politică. De asemenea, s-a constatat că participarea românilor la programe şi activităţi de natură religioasă este mai mare decât implicarea lor în viaţa politică a ţării.

Realizatorii studiului au constatat o scădere a încrederii populaţiei în instituţia Bisericii, de la 85% în anii anteriori, la 73% în prezent. Majoritatea românilor cred că „ar fi mai bine" ca funcţiile politice ale statului să fie ocupate de „oameni credincioşi". Totuşi, 56% dintre respondenţi au spus că nu sunt de acord ca preoţii să candideze în alegeri (respondenţilor li s-a explicat că termenul „preoţi" este folosit cu referire la clericii care slujesc în cadrul diverselor religii, în cercetare fiind incluşi ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, protestanţi, neoprotestanţi, musulmani, atei, agnostici).

„Dacă Biserica s-ar simţi ispitită să facă pasul spre politică, foarte probabil ar fi o decizie greşită, care i-ar aduce mai degrabă dezavantaje. Iar participarea politicienilor la evenimente religioase sau afişarea ostentativă a credinţei e posibil să nu aducă beneficiile electorale scontate", se arată în raportul Fundaţiei Soros.

Numărul românilor care se încadrează în profilul conservatorului religios este foarte mic, de doar 3% din populaţie. Aceştia sunt cei care vor care religia să fie o materie obligatorie predată în şcoli, care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului, care vor finanţarea Bisericii din surse publice, care cer limitarea avortului prin lege şi implicarea Bisericii în politică.

Studiul a fost realizat în perioada 1 - 21 iunie 2011, pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Romanii-nu-vor-Biserica-in-politica-4214.html

Cuvântul sculptează!

17 Septembrie – Spital pentru sănătoşi

Doi prieteni discutau, disputând pe jumătate, despre necesitatea şi utilitatea Bisericii. Unul, care nu obişnuia să o frecventeze, se justifica spunând:

-«Biserica este inutilă, prisoseşte. Cei care mergeţi la ea sunteţi la fel sau chiar mai răi decât ceilalţi.»

Celălalt răspunse:

-«Îmi aminteşti de acea întâmplare care se povesteşte despre primarul unui orăşel. Construiseră un spital mic dar splendid. Primarul propuse corporaţiei municipale să pună la intrarea principală a noului centru următorul anunţ: „Se admit doar persoane care să fie perfect sănătoase”.

Corporaţia protestă spunând că un astfel de anunţ era absurd şi impropriu: cei sănătoşi nu au nevoie de spital.

După ce au discutat, anunţul suna astfel: „Se admit doar persoane bolnave care doresc să se însănătoşească”.»

Acest spital este Biserica: în ea încap doar păcătoşi care doresc să nu mai fie astfel, care doresc să devină mai buni.

Biserica nu este pentru îngeri; este pentru oameni. Şi deoarece este pentru oameni, este pentru păcătoşi. A te mira – inclusiv a te scandaliza – de faptul că găseşti în Biserică oameni cu greşeli e ca şi cum ai rămâne uimit că întâlneşti bolnavi în spital.

Noi, cei care formăm Biserica, trebuie să ne gândim dacă suntem, într-adevăr, „bolnavi care doresc să se însănătoşească”. Pentru că dacă nu suntem astfel, atunci nu ne aflăm la locul potrivit.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro