joi, 20 octombrie 2011

Mesajul Episcopilor greco-catolici privitor la apropiatul recensământ al populaţiei

18.10.2011, Blaj (Catholica) - La deschiderea de astăzi a sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericitul Părinte Lucian împreună cu membrii Sinodului a adresat credincioşilor un mesaj cu privire la apropiatul recensământ al populaţiei. Acest mesaj a apărut pe situl oficial al Bisericii Greco-Catolice, BRU.ro.

“Iubiţi credincioşi”, citim în mesaj, “în perioada 20-31 octombrie 2011 va avea loc recensământul populaţiei, ocazie cu care persoanele vor fi întrebate şi despre apartenenţa lor religioasă. În cadrul procesului de recenzare, fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără niciun fel de constrângere, iar recenzorul are datoria să întrebe ‘cărei religii consideră persoana că îi aparţine’, întrebare care se găseşte la punctul 25 din formularul LGP P – capitolul persoane.”

Episcopii greco-catolici îşi îndeamnă credincioşii: “să vă declaraţi deschis religia ‘greco-catolică’, iar în rubrica de la punctul 25 să vă asiguraţi ca a fost trecut codul ’13′, corespondentul numeric pentru religia greco-catolică. De asemenea, vă sfătuim să vă asiguraţi că toate datele de pe formular v-au fost trecute cu cerneală sau pix, pentru a nu putea fi modificate ulterior. Orice abuz de încălcare a libertăţii religioase va fi adus la cunoştinţa forurilor internaţionale.”

Apoi amintesc: “Credinţa noastră este viaţa noastră!, repeta adesea Cardinalul Iuliu Hossu. Declararea apartenenţei la Biserica Greco-Catolică este o mărturie a credinţei în Cristos Isus Domnul pe care o îmbrăţişăm şi o datorie sfântă faţă de martirii noştri morţi în închisorile comuniste. Vă îndemnăm să rămâneţi tari în credinţă, să nu vă lăsaţi influenţaţi negativ. Fiţi mândri de credinţa pe care o aveţi şi cereţi să vi se respecte dreptul de a mărturisi liber această credinţă într-o ţară liberă, membră a Uniunii Europene.”

Mesajul este semnat de + Lucian, Arhiepiscop Major; + PS Virgil, Episcop Eparhial de Oradea; + PS Florentin, Episcop Eparhial de Cluj Gherla; + PS Alexandru, Episcop Eparhial de Lugoj; + PS Mihai, Episcop Auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş; + PS Vasile, Episcop Eparhial de Maramureş; + PS John Michael, Episcop de Canton, Ohio, SUA.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/10/18/mesajul-episcopilor-greco-catolici-privitor-la-apropiatul-recensamant-al-populatiei/

Statuia lui Cristos Răscumpărătorul din Rio are 80 de ani

Când tinerii se vor întâlni în luna iulie a anului 2013 pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului, ei vor avea în mijlocul lor un octogenar, s-ar putea spune. Cristos Răscumpărătorul, statuia de 38m şi 699 tone care priveşte în jos spre Rio de Janeiro din vârful Muntelui Corcovado tocmai a aniversat a 80-a sa “zi de naştere”. Faimoasa statuie a devenit în mod oficial parte a peisajului brazilian în 12 octombrie 1931. Construită de arhitectul Heitor da Silva Costa şi de sculptorul francezo-polonez Paul Landowski, statuia a costat 250.000 de dolari în 1931 (estimaţi la 3 milioane de dolari astăzi). A fost finanţată prin donaţii din partea locuitorilor “celui mai frumos oraş al lumii”, după cum l-a caracterizat primarul din Rio, Eduardo Paes.

A fost transportată în Brazilia din Franţa în bucăţi, şi dusă cu trenul în vârful dealului de 710m pe care se află acum. Paes a spus că statuia cu binecunoscutele ei braţe întinse arată “cum îi primim pe cei care vin să ne viziteze”. În afară de ZMT din 2013, Rio de Janeiro va găzdui de asemenea Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice de Vară din 2016. Localnicii şi turiştii din Rio se alătură la celebrările “zilei de naştere” prin concerte şi veghi de rugăciune în cinstea simbolului lor local, considerat începând din 2007 una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne. Şi Episcopul Orani Joao Tempesta de Rio participă la celebrări, conducând o ceremonie specială la picioarele statuii.

Aici se află o capelă mică, dedicată Fecioarei Apariţiilor, în care încap aproximativ 100 de persoane. Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea a binecuvântat oraşul Rio de aici în 1980, iar Papa Benedict al XVI-lea ar urma să viziteze statuia în 2013, în contextul celei de-a XXVII-a Zile Mondiale a Tineretului. Renovat în anul 2000, amplasamentul este pregătit pentru numărul uriaş de vizitatori care fără îndoială vor folosi lifturile şi scările pentru a ajunge în vârf, de unde vor admira una dintre cele mai frumoase panorame pe care un oraş gazdă al ZMT a putut-o oferi vreodată.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/10/15/statuia-lui-cristos-rascumparatorul-din-rio-are-80-de-ani/

Cuvântul sculptează!

23 Octombrie – Observaţie dureroasă

Acasă la Jaimito soseşte în vizită una dintre mătuşile sale. În timp ce serveau ceva, puştiul îi zise mătuşii:

-«Mătuşă, ce urâtă eşti.»

Supărată, mama lui îl certă:

-«Copile! Cum poţi să-i spui aşa ceva mătuşii tale? Spune-i imediat că îţi pare rău!»

-«Bine, mamă… Mătuşo, îmi pare rău că eşti aşa de urâtă.»

Copilul nici măcar nu-şi imaginează că mama îl invită să-şi ceară iertare pentru că a spus adevărul. Crede că trebuie să-şi manifeste părerea de rău nu pentru ceea ce a spus ci pentru ceea ce vede.

A spune adevărul nu este motiv de părere de rău. În schimb, da, este, de multe ori, modul în care se spune sau lipsa de oportunitate cât priveşte ocazia în care se spune.

Niciodată nu trebuie să se spună minciuni. Dar nu întotdeauna este obligatoriu să spui adevărul. Uneori este nevoie să nu-l spui. Iar dacă trebuie să-l spui trebuie să ai grijă de modul în care o faci. Un vechi proverb chinezesc spune: „Vorbeşte doar atunci când vorba ta este mai bună decât tăcerea ta”.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cuvântul sculptează!

20 Octombrie – Motiv întemeiat

În turul pe care l-a făcut prin Spania urna cu relicva Sfintei Tereza a Pruncului Isus, s-au întâmplat multe păţanii.

O doamnă se ruga cu devotament şi cu voce tare în faţa relicvelor Sfintei. La un moment dat a fost auzită spunând:

-«Te rog pentru mine, pentru că am atâta nevoie de mine.»

Cu altă ocazie, o femeie se lupta cu o prietenă de-a ei pentru ca să nu se apropie de urnă „pentru că sfânta murise de tuberculoză”.

„Am atâta nevoie de mine.” Cui îi este nevoie? Mie!... ceilalţi nu contează.

Toţi purtăm în noi tone de egoism. Acest egoism iese la iveală în relaţia noastră cu ceilalţi şi, de asemenea, în relaţia noastră cu Dumnezeu.

„Eu, binele meu, dorinţa mea” constituie conţinutul marii părţi a cererilor noastre. Iar când ne rugăm pentru ceilalţi, nu obişnuim să cerem ceea ce este mai bun pentru ei, dar ceea ce nouă ne convine mai mult. Chiar şi în acest caz se arată egoismul.

Trebuie să reuşim ca Domnul să poată împărţi cererile noastre.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro