marți, 1 noiembrie 2011

Cuvântul sculptează!

1 Noiembrie – Mai târziu

O doamnă, în vârstă de 94 de ani, locuieşte împreună cu una din fiicele sale căsătorită şi, la rându-i, cu copiii deja căsătoriţi. Într-o după amiază fiica şi soţul o găsesc pe bătrâna mamă plângând. Se speriară tare şi o întrebară ce se petrece:

-«Ţi-e rău? Te doare ceva?»

-«Nu, nu mă doare nimic.»

-«Atunci, te-am supărat cu ceva?»

-«Nu, nicidecum! Din contra, mă trataţi foarte bine şi cu multă dragoste.»

-«Atunci, de ce plângi?»

-«Mă gândeam la ce va fi de mine când voi veţi muri.»

Ştim că trebuie să murim însă, de obicei ni se pare că va fi foarte târziu, că moartea este încă destul de departe.

Ştim că moartea este sigură, dar nu ştim când. Aceasta ar trebui să ne stimuleze la a fi mereu pregătiţi. A o lăsa pe mai târziu înseamnă a ne amăgi pe noi înşine.

Astăzi! Pentru că astăzi poate să fie ultima zi. Astăzi trebuie să fiu în pace cu Dumnezeu şi în pace cu toţi oamenii.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Cina în familie, protecție sigură pentru adolescenți

Promiscuitatea sexuală, abuzul de droguri, suicidul și renunțarea la școală sunt doar câteva dintre comportamentele periculoase ale tinerilor care pot fi prevenite printr-o metodă incredibil de simplă: mesele în familie.

Foto: DreamstimePotrivit unui editorial semnat de Chuck Colson pe portalul LifeSiteNews, mesele în familie pot acționa, neintenționat, ca adevărate cursuri de prevenire a comportamentelor dăunătoare ale adolescenților.

Autorul citează rezultatele unui studiu efectuat de National Center on Addiction and Substance Abuse de la Columbia University. Conform documentului, adolescenții care cinează împreună cu părinții lor de maxim trei ori pe săptămână sunt de patru ori mai predispuși să fumeze, de două ori mai presidpuși să bea și de 2,5 ori mai predspuși să fumeze marijuana și de patru ori mai predispuși să spună că vor folosi drguri în viitor, decât cei care iau cina cu părinții lor de cinci până la șapte ori într-o sătămână.

Studiul National Longitudinal Study on Adolescent Health, despre care Colson scrie că este „cel mai amplu studiu despre adolescenți" susține în mod similar că adolescenții care iau cina în mod regulat împreună cu părinții lor, sunt mai puțin atrași de comportamentele dăunătoare.

Aproximativ 14% dintre adolescenții de 12-14 ani care nu mănâncă împreună cu părinții de cel puțin cinci ori pe săptămână au mărturisit că beau alcool mai mult de o dată pe lună, a arătat studiul. În schimb doar 7% dintre cei care iau cina cu părinții de mai mult de cinci ori pe săptămână consumă alcool mai des de o dată pe săptămână.

Un procent surprinzător de 27% dintre copiii de 12-14 ani care nu cinează regulat cu părinții spun că se gândesc la sinucidere, comparativ cu doar 8% dintre cei care iau regulat masa împreună cu părinții lor.

Între adolescenții de 17-19 ani, s-a observat că 68% dintre cei care nu sunt sub influența cinei cu părinții au avut deja relații sexuale, comparativ cu 49% dintre cei care iau cina în familie.

„Cinele în familie sunt vitale - nu doar pentru hrana fizică, ci și pentru întărirea relațiilor și pentru învățare," conchide Colson.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Cina-in-familie--protectie-sigura-pentru-adolescenti-4459.html