sâmbătă, 11 februarie 2012

Descoperire: Apa NU îngheață obligatoriu la 0°C

water chrystalsApa nu îngheață întotdeauna la 0°C, nici măcar la -40°C, susțin autorii unui studiu publicat în revista Nature.

Potrivit cercetătorilor americani Emily Moore și Valeria Molinero, este nevoie ca temperatura să scadă până la cel puțin -48°C pentru ca apa să se transforme în mod obligatoriu în gheață.

Oamenii de știință spun că secretul stă în maniera de organizare a moleculelor de apă la frig. Totuși, nici ce știu fizicienii, de secole, în privința apei, nu este fals. „Schimbarea structurii apei controlează nivelul de formare a gheţii", a explicat Valeria Molinera într-un comunicat citat de Mediafax. Se creează mai întâi o „gheaţă intermediară", a cărei structură se situează între cea a gheţii şi cea a lichidelor.

Simulând pe computer comportamentul a mii de molecule de apă, cele două chimiste au descoperit că valoarea la care trebuie să scadă temperatura apei pentru ca acest lichid să îşi atingă pragul minim de cristalizare şi de îngheţare obligatorie este de -48°C.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Descoperire:-Apa-NU-ingheata-obligatoriu-la-0%C2%B0C-4753.html

Cuvântul sculptează!

11 Februarie – Colecţie de sandale

Un tată căuta să-i stimuleze unuia dintre fiii săi dorinţa de a se autodepăşi. Întrucât un exemplu face mai mult decât o mie de cuvinte, îi spune să ia exemplu de la bunicul său:

-Uite la bunicul! A ajuns la oraş cu o pereche de sandale rupte iar acum are câteva milioane.

Micuţul, descumpănit şi încurcat, îl întreabă curios:

-Tată, dar la ce-i trebuie bunicului câteva milioane de sandale rupte?

În educarea copiilor sau a elevilor este fundamental să ştii să insufli adevăratul spirit de autodepăşire. Fără această râvnă, puţin se poate face iar educaţia ajunge să fie un eşec.

Ceea ce este mai rău e că dorinţa de autodepăşire, de cele mai multe ori, se axează pe a avea cât mai mult: „sandale rupte” după cum se gândea puştiul.

Mai important decât a avea cât mai multe lucruri este să fim noi mai buni. Cum stau cu dorinţa de autodepăşire? Pe ce anume mă axez: pe a avea mai mult sau pe a fi mai mult?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro