vineri, 27 aprilie 2012

Cuvântul sculptează!

27 Aprilie – Închisoarea urii

Doi oameni au făcut puşcărie pe nedrept vreme de câţiva ani buni. În timpul detenţiei au avut parte de tot felul de maltratări şi umiliri. După câţiva ani de libertate, s-au întâlnit din nou. Unul dintre ei îl întrebă pe celălalt:
-Îţi mai aduci aminte vreodată de gardieni?
-Nu, slavă Domnului, am uitat totul! – spuse acesta. Dar tu?
-Eu continui să-i urăsc cu toată fiinţa mea – răspunse celălalt.
Prietenul său îl privi câteva clipe, apoi spuse:
-Îmi pare rău pentru tine. Dacă astfel stau lucrurile, înseamnă că încă te ţin închis.
(Poveste orientală)

Ura constituie o adevărată închisoare. În realitate constă în a continua să suferi pentru ceea ce a trecut deja.
Cu siguranţă, nu dispunem de o gumă de şters pentru a elimina din memorie răul pe care ni l-au făcut. Însă a răscoli în continuu această amintire proastă înseamnă a continua să suferi. Acest lucru, pe lângă faptul că nu este creştinesc, este o afacere proastă.
A suferi pentru ceea ce a trecut deja este o suferinţă inutilă şi prostească.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

CONCURSUL NATIONAL DE LITERATURA “RETEAUA LITERARA” 2012

Reţeaua literară în parteneriat cu editura Tracus Arte organizează cea de-a III -a ediţie a concursului naţional de literatură ”Reţeaua literară” (secţiunile poezie şi proză).

Perioada de înscriere: 01 martie – 30 aprilie 2012

Finaliştii vor fi desemnaţi în ultima parte a lunii mai 2012. Câştigătorii vor beneficia de publicarea unui manuscris la editura Tracus Arte şi de lansare la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus iar finaliştii de promovare preferenţială atât în Reţeaua literară cât şi prin intermediul site-urilor partenere.

Textele vor fi trimise pe mail (reteaualiterara@yahoo.es), alături de o prezentare (cv literar + date de contact) până la data de 30.04.2012.

Condiţii de înscriere:

- să nu fi debutat până acum în volum cu poezie sau proză

- nu există limită de vârstă pentru înscriere

- se vor trimite maximum 15 poeme sau 15 pagini de proză în format A4, scrise pe o singură faţă

- cu specificaţiile: font times new roman 12, la două rânduri

Câştigătorii vor fi desemnaţi de către un juriu format din: Paul Cernat, Alexandru Matei, Alex Goldiş, Crina Bud, Şerban Axinte, George Neagoe si Gelu Vlaşin.


Sursa: http://totuldesprecarti.com/concursul-national-de-literatura-reteaua-literara-2012

Amintiri...

Deși pare cumva incredibil, mai există încă și astăzi generații de tineri ce citesc și chiar scriu. Iar unii, cu o doză de energie peste medie, pentru vârsta aferentă, își iau „inima în dinți” și-și publică gândurile. Așa este și cazul mai tânărului publicist Grațian Lascu, ce ne dăruiește cartea lui cu care debutează în lumea literelor frumoase: Amintiri din prezent.
Ceea ce m-a atras la autor, înainte de a publica materialul, a fost dorința fermă de a trimite gândurile sale scrise pentru a vedea „lumina” tiparului. Am rămas uimit când am văzut campania lui de a aduna banii necesari, punând în vânzare 100 de cărți din biblioteca personală. Sincer să fiu nu aș putea face o astfel de renunțare. Sunt precum copiii mei. Ți-ai vinde copiii?
Cumva a obținut acei bănuți și cartea s-a publicat.

Fiind plecat la Oradea pentru un simpozion la care participam, m-am gândit să-i cer tânărului autor să ne întâlnim. Am fost bucuros că a răspuns pozitiv invitației mele. Atunci am făcut un schimb de cărți și gânduri bune, și astfel am aflat mai multe detalii despre „istoria cărții”.
Aflam printre altele că prima ediție s-a „evaporat” și astfel s-a publicat a doua… Oare la a câta a ajuns acum?
Ok, se pare că romanul are succes, asta este bine, mai ales la început. Dă un imbold sănătos ce îl poate ajuta pe orice scriitor începător.
Acum despre carte…
Autorul, cum mai spuneam, deși tânăr, scrie captivant și interesant pentru vârsta lui.
Cu experiențe personale și culese, el realizează o poveste, juvenilă, a timpurilor noastre, cu metehnele ei și te face să crezi că ești protagonistul.
Un astfel de material, cu siguranță va fi apreciat de generația lui, cărora se și adresează, dar nu numai, pentru că orice minte deschisă se poate delecta cu lectura romanului său.
Nu știu cum va fi receptat peste 10 ani, dar acest fapt va spune ceva despre lucrarea în sine, despre autor, și poate chiar el va zâmbi revăzând materialul.
Povestea este simplă, aceleași motive întâlnite și în alte opere adolescentine: iubirea, dorința, viciile, școala, plictisul, prietenii etc. Tot tacâmul lumii moderne…
Ar trebui știut că totul este o poveste, o istorisire cu personaje fictive și, sper, cu viciile prezentate la fel de fictive în viața autorului și al cititorilor săi. Ideea este că autorul ne prezintă un personaj foarte viciat, mai ales în ale tutunului, și nu este indicat de a se lua în serios și aplica la viața de zi cu zi a vieții noastre meteahna lui. Mai în glumă, mai în serios, la câte țigarete a fumat personajul principal, vai de el, va fi acum într-un spital, sau mai rău…
Oricum, deși știu că aceste povești atrag astăzi, trebuie să limităm totul la pură ficțiune și la a nu pune în practică chestiunile mai puțin pozitive prezentate în roman. Unii se vor întreba iar: dar ce este bine și ce este rău? Întrebare clasică, răspuns clar: totul cu măsură! ORI: Toate le pot face, dar nu toate îmi sunt de folos! Dar, până la urmă, libertatea de-a alege vă aparține…
Nu-mi rămâne decât să-l felicit pe Cristian pentru romanul publicat și să-i mulțumesc pentru faptul că mi l-a dăruit și astfel onorat cu lectura lui, urându-i în același timp multe gânduri bune, sănătate, nopți cu muze, pagini imaculate și multă cerneală în stilou…

P.S. Pentru cei curioși ori interesați de carte, mergeți de-i faceți o vizită lui Cristian pe site-ul personal: http://www.gratianlascu.com

Scrisoarea PF Cardinal Lucian despre proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor

Excelenţei Sale
Domnului Mihai Răzvan Ungureanu
Prim Ministru al României

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, alături de Biserica Romano-Catolică a luat act cu îngrijorare despre proiectul de lege pe care Guvernul l-a propus pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi solicită retragerea acestuia şi prezentarea unui alt proiect de lege care într-adevăr să repare nedreptăţile făcute de regimul comunist.

Anularea, prin această lege, a restituirii în natură a bunurilor naţionalizate de regimul comunist reprezintă de fapt o nouă naţionalizare şi o continuare a practicii comuniste de sfidare a dreptului de proprietate. Acest proiect, care se doreşte lege, încalcă fundamental drepturile omului, statul de drept, Convenţia Europeană a Drepturilor omului şi angajamentele internaţionale luate de România de a repara nedreptăţile făcute de regimul comunist.

Proiectul de lege propus loveşte nu numai în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi Biserica Romano-Catolică, ci şi în atâţia cetăţeni şi familii din România care de 20 de ani speră să reintre în posesia bunurilor de care au fost deposedaţi abuziv. Guvernul României intenţionează acum să îi anunţe că va legifera jaful şi abuzurile la care au fost supuşi de către comunişti şi umilinţele pe care le-au răbdat în ultimele două decenii.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege proprietarii nu primesc înapoi ceea ce li s-a confiscat abuziv, în timp ce alţii primesc ceea ce nu au avut niciodată.

Oferirea acestui proiect de lege ca soluţie de “urgenţă” pentru rezolvarea acestei situaţii, în termenul prescris de CEDO, considerăm că este profund nedreaptă; aşteptăm din partea autorităţilor Statului Român să-şi asume cu responsabilitate atribuţiile.

Pe lângă discriminarea creată între cei care deja şi-au primit proprietăţile confiscate şi cei care vor primi despăgubirea derizorie de 15% din valoarea proprietăţii neretrocedate, actualul proiect de lege discriminează direct Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, îngrădindu-i exercitarea liberă a cultului şi acţiunile sale sociale şi educative.

Statul comunist a confiscat de la Biserică atât lăcaşuri de cult cât şi imobile care erau pentru uz public, cum ar fi şcoli sau spitale. Este responsabilitatea Statului Român să restituie aceste proprietăţi în natură, restituire care nu ar reprezenta nici o cheltuială pentru bugetul de stat.

Biserica noastră nu cere din partea Statului Roman nici favoruri şi nici concesii. Cererea noastră este ca Statul Român să binevoiască a-şi asuma responsabilitatea de a restitui proprietăţile pe care le-a confiscat abuziv regimul dictatorial trecut.

Solicităm totodată ca Guvernul României să elaboreze o lege de restituire a lăcaşurilor de cult greco-catolice care au fost confiscate în baza legii nr. 358/1948. Solicităm lucrul acesta în baza legii naturale, dar şi a legii 247/19.07.2005, titlu II, art. 1 alin. 1, care prevede că “Regimul juridic al imobilelor care au destinaţia de lăcaş de cult va fi reglementat prin lege specială”.

Cu încrederea că Guvernul României nu va promova o măsură atât de nedreaptă şi discriminatorie, Vă încredinţăm, stimate Domnule Prim Ministru, de întreaga noastră consideraţie.

Domnul înviat să Vă întărească şi să Vă însoţească mereu în misiunea şi în viaţa Dumneavoastră.

Lucian Cardinal Mureşan
Arhiepiscop Major
Preşedintele Sinodului
Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică


Sursa: http://www.bru.ro/documente/scrisoarea-pf-cardinal-lucian-despre-proiectul-de-lege-privind-restituirea-proprietatilor

Greco-catolicii din Sudul Californiei iau atitudine faţă de intenţia Guvernului Ungureanu

Într-o scrisoare adresată Primului Ministru al României Mihai Răzvan Ungureanu pe data de 23 aprilie, mai mulţi credincioşi ai Misiunii greco-catolice româneşti “Sf. Ioan Botezătorul” din Tustin, California, s-au raliat vocilor care condamnă la unison proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care acesta doreşte să nu mai retrocedeze în natură proprietăţile confiscate de comunişti, ci să dea în schimb o despăgubire derizorie de 15% eşalonata pe 12 ani. Plata acestor despăgubiri, conform proiectului de lege, va începe peste câţiva ani. Greco-catolicii au solicitat modificarea acestui proiect de lege că într-adevăr Statul să repare nedreptăţile făcute de regimul comunist.

“Repararea se poate face prin restituirea în natură, acolo unde proprietatea există, sau oferirea de despăgubiri juste care să compenseze pentru valoarea proprietăţii confiscate”, au arătat greco-catolicii californieni în scrisoarea lor. Motivul invocat de Guvernul Ungureanu pentru refuzul restituirii în natură al bunurilor confiscate este lipsa banilor de la buget. Urgenţă cu care s-a iniţiat acest proiect de lege a fost cauzată de faptul că se apropie termenul dat de o hotărâre pilot a CEDO României de a rezolva printr-o lege, până în luna iulie a acestui an, problema proprietăţilor confiscate de comunişti. Hotărârea pilot a fost dată de peste un an, iar Guvernul României nu a făcut nimic până acum pentru a o implementa. În scrisoarea lor, greco-catolicii au spus: “Lipsa banilor, la care reprezentanţii Guvernului au făcut referire pentru a iniţia acest proiect, este doar o scuză pentru a legifera abuzurile şi furtul făcut de regimul comunist. Nu este vina victimelor regimului comunist că cei care i-au succedat pe comunişti la putere nu au ştiut administra bunurile ţării, iar soluţia găsită acum de actualul Guvern este să victimizeze din nou aceleaşi victime. Restituirea în natură se poate face în multe locuri şi nu ar reprezenta nici o cheltuială pentru buget.”

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a recunoscut public că proiectul creează o nedreptate şi mulţi sunt nemulţumiţi, însă cu toate acestea Guvernul va continua să susţină acest proiect. “Faptul că recunoaşteţi public că acest proiect de lege ‘creează o nedreptate’, şi într-adevăr creează, dar totuşi Guvernul pe care îl reprezentaţi va continua să îl susţină, creează un precedent periculos deoarece Statul Român poate face orice abuz împotriva cetăţenilor săi fără să mai fie nevoit să îl repare. Dacă astăzi Statul nu mai retrocedează bunurile pe care le-a furat de la oameni, sub diverse pretexte, oferind în schimb despăgubiri derizorii, ce garanţii mai poate avea omul de rând că mâine nu vine Statul şi îi confisca din nou ceea ce are?”, au continuat greco-catolicii scrisoarea lor. Asociaţiile foştilor proprietari deposedaţi abuziv din România au condamnat în termeni foarte fermi acest proiect de lege, catalogându-l drept o a doua naţionalizare. “Ca şi creştini nu putem sta pasivi în faţa acestui abuz pe care Statul Român doreşte să îl facă împotriva victimelor regimului comunist”, au spus greco-catolicii, care au solicitat în concluzia scrisorii lor Guvernului “iniţierea unui proiect legislativ care într-adevăr să repare abuzurile făcute de regimul comunist”.

Comentând această iniţiativă, pr. Chris Terhes de la Misiunea “Sf. Ioan Botezătorul” a spus: “Am vorbit în biserică, la sfârşitul Liturghiei, despre acest proiect de lege, şi mulţi credincioşi, de toate vârstele, s-au arătat scandalizaţi de el. Unii dintre cei în vârstă sunt direct afectaţi de această lege, pentru că aşteaptă de 20 de ani să primească înapoi ce li s-a confiscat de comunişti. Cei tineri au părinţi şi bunici în România care aşteaptă exact acelaşi lucru. Am considerat că este de datoria noastră, ca şi creştini, să luăm poziţie împotriva nedreptăţii. Dacă banii sunt o problemă, retrocedarea în natură a acestor bunuri confiscate de comunişti nu ar cauza nici o cheltuială pentru buget”, a spus pr. Terheş. “Mă gândesc numai la câţi bani, timp, energie, nervi şi-au cheltuit săracii oameni să se judece pentru ce a fost a lor, în timp ce alţii se lăfăiesc în aceste bunuri confiscate fiind protejaţi de către Stat. Retrocedarea în natură, ori oferirea unei despăgubiri la preţul pieţei este minimul pe care Statul Roman îl poate face pentru a repara nedreptatea făcută de comunişti acestor familii,” a concluzionat pr. Terheş.

Sursa: http://www.bru.ro/general/greco-catolicii-din-sudul-californiei-iau-atitudine-fata-de-intentia-guvernului-ungureanu