miercuri, 12 septembrie 2012

Cuvântul sculptează!

12 Septembrie – Viaţă dublă

Un deţinut în vârstă de vreo patruzeci şi cinci de ani, discuta cu colegul său de celulă. În scurt timp deveniseră buni prieteni. Îi spunea că revizuindu-şi viaţa a putut afla ceea ce el considera a fi începutul greşelilor sale: „Să fi avut vreo nouă ani. Într-o după-amiază au venit la noi în vizită doi veri de-ai mei, mult mai mici decât mine, împreună cu părinţii lor. Mama m-a trimis să mă joc cu ei şi să-i însoţesc. Eu nu voiam pentru că trebuia să-mi fac temele la şcoală pentru ziua următoare. Părinţii mei, însă, au insistat.

Am petrecut după-amiaza jucându-mă cu ei. Seara, am început să plâng pentru că nu aveam temele făcute. Mama mi-a spus să-i zic profesorului că m-a durut capul.

-«Însă nu-i adevărat», i-am răspuns eu. «Nu mă va crede.»

-«Nu-ţi fă griji», mi-a spus. «O rezolvăm noi.»

Ziua următoare, tatăl meu mi-a dat un bilet pentru profesor. Spunea: „Fiul meu nu a putut să-şi facă temele, pentru că l-a durut capul foarte tare.” Şi semna nota respectivă.

În ziua aceea am început să trăiesc o „viaţă dublă”, au început minciunile şi înşelătoriile mele: mai întâi faţă de profesori, apoi faţă de părinţii mei şi mai târziu, faţă de oricine-mi stătea împotrivă”.

Personalitatea se forjează, în mod fundamental, în primii ani de viaţă.

Transcendenţa a ceea ce primeşte copilul în timpul acestor ani de viaţă este impresionantă. Responsabilitatea părinţilor şi a educatorilor, de asemenea.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro