marți, 25 septembrie 2012

Cuvântul sculptează


25 Septembrie – Eroare pedagogică

Era într-o clasă de elevi de doisprezece-treisprezece ani. Unul dintre ei, Pancho, era fiu unic şi, în acelaşi timp, nepot unic. Mătuşa lui a fost cea care a influenţat cel mai mult în proasta lui educaţie.
Profesorul de matematică era unul care considera drept dogmă acea vorbă a vechii pedagogii: „buchea cu sânge intră”, iar numerele cu şi mai mult. Cu sângele elevului, desigur, nu cu al profesorului. Îi plăcea să bată, şi nu o făcea în glumă.
Într-o zi, colegii lui Pancho, comentau cu uimire:
-«Don Jorge i-a dat lui Pancho astăzi o mamă de bătaie grozavă iar el nu plânge niciodată atunci când este bătut.»
Unul dintre colegi spuse, foarte serios:
-«Nu plânge pentru că nu l-au învăţat de mic.»

Acea pedagogie „buchea cu sânge intră” era, fără îndoială, o pedagogie proastă, greşită. Însă acea pedagogie care caută să evite pentru copil orice efort, orice luptă, este şi mai rea. Ceea ce reuşeşte să obţină este să încurajeze egoismul şi să-l priveze pe copil, pe omul de mâine, de tot ceea ce este de preţ, măreţ şi nobil.
Este logic, foarte uman şi părintesc faptul ca părinţii să încerce să evite pentru copiii lor toate greutăţile pe care ei au trebuit să le înfrunte. Da, foarte omenesc, însă este un sistem rău. Avem trebuinţa de a dezvolta în noi spiritul de sacrificiu şi străduinţa de a face faţă provocărilor.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro