marți, 22 octombrie 2013

Studiu: Somnul permite creierului să se „cureţe”

Cercetătorii au reuşit să descopere un motiv pentru care somnul este vital pentru toate fiinţele şi de ce privarea de somn pe o perioadă îndelungată duce la deces. Astfel, somnul permite creierului să se cureţe de deşeurile acumulate în timpul perioadei de veghe datorită unui mecanism descoperit recent şi care este activ îndeosebi când oamenii dorm, arată un studiu publicat joi şi preluat de Agenţia France Presse.

creierul_se_curata_singur (Foto: npr.org)La o analiză mai atentă, efectuată pe şoareci, cercetătorii americani au descoperit un mecanism integrat în sistemul sanguin cerebral, care pompează fluidul cerebro-spinal prin ţesuturi şi îl trimite purificat, deşeurile fiind transportate de sânge până la ficat, de unde sunt eliminate.

Acest sistem de eliminare a toxinelor din creier este esenţial, fiindcă acumularea lor, ca şi cea a proteinelor toxice, poate provoca boala Alzheimer.

SI AICI

Revista Stiinta si Tehnica – numarul 29. Octombrie 2013



La chioscurile de ziare veti putea gasi numarul 29 al revistei STiinta si tehnica – editia octombrie 2013.
Pret revista : 9.99 lei.
Din cuprinsul revistei :
  • Incalzirea globala este ireversibila
  • mari proiecte romanesti – amenajarea hidrotehnica a bazinului Campiei Romane
  • Viata de dinaintea vietii
  • cum a inceput cea mai mare aventura spatiala?
  • de ce suntem violenti?
  • senzorii din casa

Fericitul Ştefan Sandor sau mărturia fidelităţii până la capăt

Fericitul Sandor Istvan
A fost beatificat sâmbătă, 19 octombrie 2013, în Ungaria, la Budapesta, laicul consacrat salezian Ştefan Sándor (1914-1953), martir, condamnat la moarte de regimul totalitar comunist şi ucis prin spânzurare pe 8 iunie 1953, la vârsta de 39 de ani. Sfânta Liturghie de beatificare a fost prezidată de Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Cardinalul l-a prezentat pe Fericitul Ştefan Sándor într-un interviu acordat pentru Radio Vatican. “Fericitul Ştefan Sàndor s-a născut la Szolnok, în Ungaria, pe 26 octombrie 1914, într-o familie cu o profundă trăire creştină. Şi-a trăit viaţa într-o perioadă dificilă pentru ţara sa, chinuită de războaie şi răsturnări politice şi sociale. De copil frecventa în mod asiduu parohia, susţinută de Fraţii Minori Franciscani, unde a activat ca ministrant”.
“Observându-i deosebita sensibilitate religioasă şi calităţile umane, călugării franciscani l-au orientat către Congregaţia Saleziană. A devenit fascinat de spiritualitatea pr. Ioan Bosco şi de metoda sa pedagogică şi pastorală orientată spre ‘mântuirea integrală a tinerilor’, de aceea în anii tinereţii a decis să renunţe la munca în domeniul metalurgic, în turnătoria de cupru unde lucra şi, cu acordul părinţilor, a intrat ca postulant în Institutul Salezian”. Despre modul în care a trăit persecuţia religioasă declanşată de dictatura comunistă din ţara sa, Cardinalul Amato a spus: “Se ştie că comunismul stalinist, regim nu mai puţin opresiv decât nazismul, instaurat în Ungaria în 1949, nu doar a expropriat bunurile Bisericii, ci a şi început o înverşunată formă de persecuţie împotriva persoanelor consacrate, constrânse să trăiască în clandestinitate şi să se adapteze la cele mai variate munci pentru a putea supravieţui”.
“Ştefan a fost constrâns să abandoneze tipografia în care lucra ca salezian, fugind în grabă şi rămânând ascuns timp de câteva luni. Deşi ar fi putut părăsi Ungaria, a luat decizia să rămână. A reuşit să se angajeze într-o fabrică de detergenţi din Budapesta, unde şi-a continuat curajosul apostolat printre tineri, fiind pe deplin conştient că o astfel de activitate era interzisă cu desăvârşire… Pe 28 iulie 1952, poliţia politică l-a ridicat din fabrică şi l-a dus la închisoare, unde a fost torturat. După un proces ipocrit şi sumar, a fost condamnat pentru complot împotriva statului şi spânzurat pe 8 iunie 1953. După prăbuşirea regimului comunist, în virtutea legii 26, din 1990, sentinţa a fost anulată, în noiembrie 1999 acordându-i-se o distincţie din partea guvernului ungar”.
Despre testamentul spiritual al Fericitului Ştefan Sàndor, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor a spus: “Fericitul martir Ştefan ne lasă nouă, tuturor confraţilor salezieni, un triplu mesaj: în primul rând fidelitatea totală, până la sfârşit, faţă de vocaţia la care ne-a chemat Domnul; în al doilea rând, angajare în misiunea de educaţie a tinerilor, care trebuie să fie formaţi în spiritul Evangheliei; îndemnul la a fi mărturisitori buni şi credibili ai lui Isus şi ai Cuvântului Său de speranţă şi caritate. Fericitul Ştefan Sàndor ne încredinţează profeţia importanţei educaţiei tinerilor, pentru a lupta împotriva unei culturi care deseori combate valorile vieţii, carităţii, sârguinţei, iertării şi fraternităţii”.

si aici

Cum sa fii un pieton fericit si sa ramai in viata

Deseori apar discutii cu privire la pietoni si soferi, la treceri de pietoni si mai ales la accidente.
Exista diverse lucruri pe care soferii le reproseaza pietonilor si, desigur, multe reprosate de pietoni soferilor. Dreptate de ambele parti. Intelegere – mai putin (mai ales a anumitor situatii si comportamente). Hai sa vedem asadar cum poti sa fii un pieton fericit si sa ramai si in viata.
Nu te baza pe culoarea verde a semaforului. Poti muri cu prioritatea in brate. Verifica faptul ca intr-adevar masinile s-au oprit pe toate benzile! Mai ales cand abia s-a dat verde (unii mai trec pe primele momente de rosu). In plus, poti sa ai prioritate si verde, insa vreun sofer care are si el verde facand dreapta sau stanga si avand verde in acelasi timp cu tine (sau verde intermitent pentru dreapta) s-ar putea sa nu considere ca tu ai prioritate. Si da, vorbesc din experienta pentru ca aveam verde pe Jean Louis Calderon si un nenea cu papuc care avea verde pentru ca mergea drept, dar a facut stanga (ca atare trebuia sa imi cedeze mie trecerea si apoi sa se duca si el) a uitat de partea cu prioritatea pietonului pe verde si pe trecerea de semafor. Asa ca da, am avut un mic accident (Slava Domnului nu a lovit tare intrucat nu avea mare viteza). Sa nu credeti insa ca ar fi oprit sa vada cum ma simt sau alte asemenea!
Nu te arunca imediat ce s-a dat verde! Asa cum spuneam, unii au impresia ca mai prind galbenul si ca il pot forta, sau pur si simplu urasc sa vada rosu in fata ochilor asa ca nu opresc. Daca te arunci inainte de a vedea masinile oprite (sau macar ca incetinesc considerabil) ai mari sanse sa fii lovit.
Nu te baza nici pe trecerea de pietoni. In liceu, dar si in facultate, am avut colegi care considerau ca o trecere de pietoni si asigurare (adica nu traversare in fuga si fara sa te asiguri) inseamna prioritate. Ei bin, nimic mai gresit. Si acei colegi au sfarsit cu spitalizare. La fel s-a intamplat si cand treceam odata pe la trecere cu sotul meu. Vedeam cum un tip tot vine si nici prin cap nu ii trece sa incetineasca. Am intins mana si l-am efectiv blocat pe Andrei. Dar am facut bine, pentru ca in niciun caz nu ne ceda trecerea acel nenea.
Cand traversezi (mai ales pe unde e doar trecere) asigura-te ca si banda urmatoare iti cedeaza prioritatea – inclusiv cei care vin pe sina de tramvai. OK, un indemn mai lung – si aici niste nervi de-ai soferilor intr-un anumit moment. Acum sa explic cum se face de fapt. Tu pieton vezi ca soferul de pe banda 1 a oprit. Presupui ca asa vor face si ceilalti si te duci. Si, ce sa vezi, cel de pe banda 3 sau care depasea pe sina de tramvai nu se opreste si sa vezi ce zbor acrobatic faci tu.
Varianta doi: tu pieton traversezi pe la trecere. Cel de pe banda 1 a oprit. Cat esti in dreptul lui te asiguri ca si cel de pe banda a doua te lasa sa treci! Da, unii soferi se enerveaza pentru acel ragaz de cateva fractiuni de secunda in care pari a te opri in dreptul lui, sofer care ti-a respectat dreptul de a trece. Cu toate acestea, acele fractiuni de secunda pot insemna viata ta! Da, nici Andrei al meu nu intelegea de ce unii se opresc un pic. Dar, ca pieton, i-am explicat ce si cum.
Nu sta fix pe marginea trotuarului. Da, astepti verdele. Nu iti recomand insa deloc  sa fii la marginea trotuarului. Sunt multe accidente in care pietonii sunt agatati de masini. 20 de cm. spre interior pot ajuta. Toamna si primavara este de asemenea recomandat sa stai mai in spate dintr-un motiv cat se poate de bun: baltile de langa trotuar vor fi mereu calcate de masini si in loc de haine curate, vei avea haine stropite. Si daca apa ar fi curata, ar mai fi ceva. Dar te vei umple de noroi.
La fel, cand vezi ca la un semafor asteapta lumea, dar e un metru in fata liber, nu te infige sa fii primul. Nu stau oamenii aceia atat de in spate fara motiv!
Daca traversezi noaptea – mai ales pe unde nu sunt semafoare – poarta ceva reflectorizant sau macar ceva deschis la culoare! Stiu, griul si negrul sunt preferate intrucat sunt culori rezistente si la murdarie si usor de asortat. Insa noaptea, cand e intuneric (si uneori s-ar putea sa nici nu functioneze luminile stradale), tu pieton imbracat in negru nu esti vizibil. Poarta ceva cu benzi reflectorizante sau lucruri deschise la culoare. Da, undeva trebuie sa fie facut un compromis astfel incat tie sa iti fie bine. Mai ales daca nu esti in mijlocul Bucurestiului. Fii vizibil! Aceasta este o regula de neincalcat pe timp de noapte.

Creșterea speranței de viață a oamenilor amenință speciile de animale pe cale de dispariție

Cu cât crește speranța de viață a oamenilor, cu atât cea a animalelor și păsărilor aflate pe cale de dispariție este pusă în pericol, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis.

Foto: globalpost.com Oamenii de știință punctează că speranța de viață a oamenilor poate fi „elementul prevestitor cheie pentru invaziile și extincțiile la nivel mondial". Cu toate acestea, acest factor este rar folosit în cazul evaluării impactului activității omenești asupra mediului. Coordonatorul studiului, Aaron Lotz, student postdoctoral la Departamentul de Biologie pentru Viață Sălbatică, Pescărie și Conservare, subliniază importanța includerii impactului uman direct asupra naturii și mediului înconjurător.

Studiul a analizat situația din 100 de țări, incluzând 87% din totalul populației mondiale și 74% din totalul suprafeței pământului. Ei au folosit o serie de 15 variabile economice, ecologice și sociale/de administrație, de la turism, eficiența energetică, produsul intern burut per capita, subnutriția, intensitatea agriculturii, precipitațiile, totalitatea biodiversității, până la speranța de viață, gradul de alfabetizare al adulților, reglementările pentru pesticide și stabilitatea politică. Datele au fost apoi corelate cu situația speciilor de mamifere și păsări invazive și aflate pe cale de dispariție - două elemente pe care cercetătorul Aldo Leopold le considera a fi un indicator al „bolii ținuturilor", precizează raportul.

Rezultatele au arătat că Noua Zeelandă, Filipine, Statele Unite, Indonezia și Japonia sunt țările în care amenințările asupra păsărilor sunt cele mai ridicate. La polul opus s-au aflat Irlanda, Togo, Regatul Unit, Guinea-Bissau și Norvegia. În ceea ce privește animalele, speciile aflate în cel mai mare pericol se află în Cuba, Republica Dominicană, Indonezia, Sri Lanka și India, în timp ce riscurile cele mai mici au fost înregistrate în Suedia, Finlanda, Trinidad şi Tobago, Elveția și Nicaragua.

De asemenea, din cele 100 de țări analizate, în 25 nu au fost găsite specii de păsări invazive, iar alte 13 procente nu aveau mamifere invazive. Țările africane au înregistrat cele mai mici procente de astfel de specii. De asemenea, creșterea valorii produsului intern brut per capita a condus la creșterea numărului de păsări și animale invazive.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Ecology and Society.

Un om care merită un premiu!

http://www.sabina-cornovac.ro/index.php/stii-cand-e-ziua-cersetorului-de-pe-strada-ta/
Foto

            Am învățat o lecție excelentă de la un om nevoiaș care m-a surprins.
            Eram pe o alee în parc și a venit la mine cerându-mi bani de o pâine. I-am spus că nu îi pot da bani fiindcă nu vreau să se întâmple altceva cu ei dar în schimb sunt dispus să-i cumpăr una. Deoarece nu era nici un magazin alimentar în preajmă, am pornit împreună din parc spre unul din apropiere. El a început să-mi mulțumească pentru faptul că, îl citez: „ești bun cu un suflet zdrențuit”. Am rămas surprins să aud aceste cuvinte și l-am întrebat dacă mereu a fost un ecrșetor iar el mi-a spus că în urmă cu vreo șapte ani lucra la teatru ca actor dar din cauza disponibilizărilor a trebuit să plece și astfel că a pierdut tot. În scurt timp, deoarece nu și-a găsit un alt post, a fost nevoit să vândă casa și să se retragă într0un apartament micuț ca mai apoi să cadă în patima alcoolului. Ce a urmat cred că își poate închipui oricine.
            Ajunși la magazin i-am luat o pâine feliată și o sticlă de apă pentru ca apoi să ne întoarcem împreună în parc. Pe drum mi-a mai povestit una alta despre viața lui, unde doarme sau cu cine se întâlnește.
            În parc ne-am salutat și eu m-am așezat pe o bancă urmărindu-l și gândindu-mă că toți am fi putut fi în locul lui dar ce văd?!? O ceată murdară de copii s-au apropiat de el. Am văzut cum a desfăcut punga de pâine și a început să le împartă fiecăruia felii după cum le era vârsta. El a rămas cu câteva felioare pe care le-a pus în buzunarul lui jerpelit.
            De atunci, de fiecare dată când îl întâlnesc, îi dăruiesc câte ceva, chiar și bani, știu că îi folosește bine!

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.