sâmbătă, 26 octombrie 2013

De prin viață adunate

Scris de
comicpedia
Titlu: Comicpedia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 420
ISBN: 978-973-50-3500-5
Cumpara cartea
„O să fiu atât de concis, încât am terminat deja. Salvador Dali”
Des MacHale, matematician pasionat de colecționarea vorbelor de duh, intră în atenție cu o culegere, impresionantă ca dimensiuni: peste cinci mii de citate strânse de-a lungul vieții. Vorbele de duh aparțin unor cunoscuți actori, sportivi, oameni politici, scriitori, oameni de știință, arhitecți, muzicieni etc. Vorbim de Winston Churchill, Toni Blair, Pablo Picasso, Mae West, Arturo Toscanini și mulți alții. Des MacHale ne aduce un zâmbet în colțul gurii prin aceste citate haioase și pline de întelepciune.
„În primul rând, el trebuie să provoace râsete sau măcar zâmbete. Prea multe cărți de această factură conțin nerușint de multe citate fără valoare și câtuși de puțin hazlii. Afirm cu toată modestia că volumul acesta este altfel”, spune autorul despre cum ar trebui să fie un citat.
Nu pot să nu admir reușita autorului de aduna 5000 de citate și mai mult, pe diverse domenii, de la afaceri la casătorie, de la muzică la literatură, la medicină sau politică. E adevărat, nu toate citate au acel ceva care m-au facut să le rețin sau să zâmbesc, dar asta nu înseamnă că nu spun un adevăr.
Întotdeauna când am citit o carte am avut și un creion în preajmă, tocmai pentru a sublinia propozițiile inteligente, haioase sau care pur și simplu atingeau o coardă sensibilă. Comicpedia este un fel de caiet cu citate al lui MacHale, pe care l-a și publicat. Numărul mare de citate denotă că acesta a citit destul de mult și în afară de asta nici nu a pierdut nimic din ce se întâmpla în lume. Citatele au fost culese din cărți, reviste, ziare, de la radio sau TV.
Deși credeam că e destul de greu să citesc o astfel de carte, am citit-o în mai multe reprize , întorcându-mă la ea de câte ori vroiam să citesc ceva amuzant. „Nu spun că sunt bătrân, dar la ultima aniversare lumânările au costat mai mult decât tortul- Bob Hope”, unul dintre citatele care m-au amuzat.
  • Plusuri

    Citatele sunt din diverse domenii și din diverse timpuri.
  • Recomandari

    O adevărată comoară pentru biblioteca oricui. Recomand tuturor și mai ales celor în impas atunci când vor să facă un cadou. 

Știința dezvăluie 4 lucruri surprinzătoare despre personalitatea umană

Chiar și atunci când ai impresia că te cunoști bine pe tine însuți, anumite acțiuni sau chiar gânduri pe care le nutrești te pot surprinde. În spatele naturii umane se ascund numeroase necunoscute, pe care o serie de studii au încercat să le afle.

Foto: learning-mind.comStăpânirea de sine - secretul succesului

În perioada anilor 1960, un grup de cercetători de la Universitatea Stanford a efectuat un experiment denumit The Marshmallow Test (Testul Bezelei), prin care au vrut să observe acele procese mentale care îi determină pe oameni să aibă o voință mai puternică sau mai slabă, notează New Yorker. La studiu au participat câteva sute de copii de patru ani care au avut de ales fie să primească pe loc o recompensă constând într-o bezea, fie să aștepte un sfert de oră, iar atunci vor primi două dulciuri, arată publicația Time. Apoi au fost lăsați într-o cameră, împreună cu ispita dulce. Deși majoritatea copiilor au ales varianta a doua, o parte din aceștia au căzut pradă ispitei și au mâncat bezeaua. Cei care au rezistat cu succes tentației au recurs la diverse strategii de distragere a atenției, de la acoperirea ochilor sau lovirea mesei, până la întoarcerea cu spatele la ispită. Studiile efectuate ulterior au arătat că micuții care nu s-au lăsat seduși de ispititoarea bezea au avut un risc mai mic, în perioada liceului, de a se confrunta cu diverse probleme de comportament, cu obezitatea și chiar cu consumul de droguri, în raport cu cei care au căzut pradă tentației.

Un alt studiu, efectuat de University of Chicago Booth School of Business, a ajuns la concluzia contraintuitivă conform căreia abilitatea de autocontrol și puterea de a aștepta ne ajută să devenim mai răbdători, lucru care ne ajută să luăm decizii mult mai înțelepte când vine vorba de propriile resurse financiare. Unul dintre autorii studiului, Ayelet Fishbach, a declarat că „atunci când oamenii așteaptă, acest lucru îi determină să aprecieze mai mult valoarea acelui lucru pe care îl așteaptă, iar acea valoare ridicată îi determină să devină răbdători".

Puterea corupe judecata
Experimentul Închisorii Stanford este poate cel mai potrivit exemplu pentru demonstrarea modului în care deținerea puterii poate schimba negativ comportamentele. În cadrul acestui demers științific, efectuat de Philip Zimbardo, 24 de participanți au pus în scenă viața din interiorul unei închisori: o parte din aceștia au interpretat rolul gardienilor, iar o altă parte, pe cel al deținuților. Deși desfășurarea lui a fost programată pe o perioadă de două săptămâni, experimentul s-a oprit după primele șase zile. Motivul întreruperii a fost faptul că participanții și-au luat atât de în serios rolul, încât „gardienii" au început să abuzeze de puterea cu care au fost învestiți pentru a le face viața „deținuților" un coșmar. Așa cum sublinia scriitorul A.L. Kennedy într-un articol pentru BBC, „falsa scenă devenise o lume reală și periculoasă a cruzimilor excaladare".

Stima de sine „prelungește viața”

Un studiu care a analizat efectul câștigării și nominalizării, dar pierderii premiului Oscar în rândul actorilor, a descoperit că cei distinși cu acest premiu au trăit cu patru ani mai mult decât cei care nu l-au primit, arată ABC News. De asemenea, câștigarea mai multor premii Oscar a prelungit viața actorilor cu până la șase ani, în raport cu cei care au pierdut cursa pentru premiu. Coordonatorul studiului, dr. Donald Redelmeier, directorul clinicii de epidemiologie Sunnybrook și al Women's College Health Sciences Center din Toronto, a declarat că „nu spunem că vei trăi mai mult dacă vei câștiga un Premiu Oscar. Sau că oamenii ar trebui să ia lecții de actorie. Descoperirea noastră de bază este pur și simplu că factorii sociali sunt importanți", citează sursa. Expertul punctează că pentru păstrarea sănătății, stima de sine pe care fiecare dintre noi și-o poartă este vitală.

Elementul esențial pentru fericire

În urma amplului proiect Harvard Grand Study, cea mai importantă descoperire făcută de cercetători a fost că relațiile pe care le cultivăm de-a lungul vieții, dragostea și sprijinul celorlalți au cea mai mare însemnătate pentru existența noastră, a declarat coordonatorul studiului în perioada 1972-2004, George Vaillant, psihiatru la Harvard, pentru The Atlantic. Pe lângă această lecție valoroasă, cercetarea a mai desprins alte patru învățături prețioase: faptul că puterea și banii nu ne pot „cumpăra" mai multă fericire, modul constructiv în care tratăm problemele și obstacolele ne alimentează starea de bine, iar satisfacția interioară depinde de relațiile pe care le construim.

Cum va arăta Ziua Judecăţii - cinci teorii

Ţinând cont că Apocalipsa, ultima carte a Bibliei, vorbeşte despre viitor, interpretarea ei a pus şi încă pune cele mai multe probleme teologilor şi credincioşilor care o citesc şi vor să o înţeleagă.

ziua_judecatii (Foto: giselleaguiar.com)Unii creştini cred că ziua judecăţii a avut deja loc în primul secol. Aceştia cred că majoritatea profeţiilor din Biblie s-au împlinit deja până la anul 70 D.Chr, când a avut loc distrugerea Templului din Ierusalim.

O a doua teorie asociază ziua judecăţii cu câteva evenimente istorice sau experienţe personale, care conduc spre convingerea că ziua judecăţii nu este un eveniment literal. Adepţii acestei teorii consideră că toată istoria prezentată în Apocalipsa se întinde pe parcursul întregii istorii a bisericii creştine, de la secolul I la revenirea lui Iisus Christos. În consecinţă, unele părţi ale Apocalipsei sunt interpretate simbolic pentru a face referire la viaţa bisericii în ansamblu, iar ziua judecăţii va fi diferită pentru fiecare individ.

În ceea ce priveşte succesiunea evenimentelor din timpurile din urmă, există alte trei teorii. Unii creştini consideră că va exista o singură zi a judecăţii, în care şi cei credincioşi, dar şi cei necredincioşi vor fi judecaţi.

Alţi creştini cred că vor exista două judecăţi distincte. Prima ar fi judecata „oilor" (a celor credincioşi) şi a „caprelor" (a celor care nu I-au fost credincioşi lui Dumnezeu), care va avea loc după perioada de strâmtorare şi înainte de perioada de o mie de ani până la sfârşitul total al acestui Pământ. A doua ar fi judecata finală care este descrisă în Biblie prin expresii ca „scaunul lui Christos" şi „marele tron de domnie al judecăţii". Această judecată va avea loc înainte de apariţia cerurilor noi şi a unui Pământ nou.

O a cincea teorie face referire la trei zile de judecată. Prima are loc în faţa scaunului de domnie al lui Iisus Christos şi îi include doar pe creştinii care s-au pocăit de viaţa lor şi au avut o relaţie autentică cu Dumnezeu. Aceasta se bazează pe versetul 10 din 2 Corinteni 5: „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul, pe care-l va fi făcut când trăia în trup."

Apoi, a doua etapă este judecata „oilor" şi a „caprelor", la sfârşitul perioadei de strâmtorare. Atunci, Iisus îi va lua la cer pe cei credincioşi, moment în care va avea loc mileniul petrecut în prezenţa lui Iisus.

Iar cea din urmă etapă va fi judecata din faţa marelui tron de domnie, unde va avea loc condamnarea celor necredincioşi, înainte de apariţia unui cer nou şi a unui Pământ nou. Această etapă este descrisă în Biblie în Apocalipsa 20:12: „Şi am văzut pe morţi, mari şi mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Nişte cărţi au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieţii. Şi morţii au fost judecaţi după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărţile acelea."

SFÂNTUL DUMITRU


Sărbătoarea Sfântului mucenic Dumitru este una dintre cele mai îndrăgite de către credincioşii din întreg Răsăritul creştin, iar numele Dumitru este purtat, în diferite variante, de către foarte mulţi bărbaţi, existând şi o formă feminină, Dumitra, de asemenea, foarte răspândită. În contrast cu amploarea cultului ce i se acordă, datele despre viaţa şi activitatea Sfântului Dumitru sunt foarte puţine. Sigur este că a fost diacon al Bisericii din Sirmium – astăzi, Sremska Mitroviţa în Iugoslavia -, şi tot aici a fost martirizat în timpul persecuţiei ordonate de către împăratul Diocleţian (284-305), cu scopul de a stăvili răspândirea creştinismului şi a reinstaura religia oficială a vechiului Imperiu. Lucrurile s-au petrecut însă altfel, căci, nu peste multă vreme, împăratul Constantin a dat libertate bisericii creştine (Edictul de la Milano – 312), fapt pe care creştinii l-au atribuit sacrificiului şi rugăciunilor sfinţilor martiri. În amintirea lor s-au înălţat bazilici măreţe în localităţile unde se născuseră ei, sau unde au sfârşit viaţa, prin moartea glorioasă de martiri. În cinstea Sfântului Dumitru s-au ridicat o bazilică la Sirmium şi o alta la Tesalonic - astăzi, Salonic, în Grecia -, probabil locul de naştere al sfântului.

Cultul Sfântului Dumitru a ajuns la o răspândire extraordinară, deoarece mulţi dintre cei care îl cunoscuseră personal erau încă în viaţă când s-a acordat libertate creştinismului, şi astfel, au avut posibilitatea să exprime din plin veneraţia şi recunoştinţa lor. Nu este exclus nici faptul ca Sfântul Dumitru să fi fost membrul unei familii de vază din provincia romană Iliricum sau din Grecia. O tradiţie târzie afirmă că era un bărbat renumit prin cultura şi viaţa lui demnă, pe care împăratul Maximilian, asociat la domnie cu Diocleţian, l-a numit proconsul în Grecia, dar, aflând că este creştin, l-a supus unor chinuri îngrozitoare şi, nereuşind să-l abată de la credinţa sa, l-a străpuns el însuşi cu lancea.

Şi în cazul Sfântului Dumitru se poate vedea modul cum creştinii din primele veacuri înţelegeau să-i cinstească pe eroii credinţei şi ai dragostei faţă de Cristos; ei nu erau prea mult preocupaţi de datele biografice sau de localizarea precisă a faptelor, ci, copleşiţi de bucuria promisă în Predica de pe Munte: „Fericiţi veţi fi când vă vor defăima şi prigoni şi, minţind, vor spune tot răul împotriva voastră din cauza mea! Bucuraţi-vă şi fiţi veseli, căci plata voastră este mare în ceruri” (Matei VII), se întreceau în a-l lăuda pe Dumnezeu şi a-i cere favoarea de a fi ei înşişi părtaşi la fericirea martirilor.

În limba română, numele Dumitru derivă din latinescul Demetrius, iar acesta, din grecescul Demtrios, feminin - Demetria; este foarte folosit chiar din antichitate şi exprimă invocarea zeiţei Demeter, al cărei nume înseamnă: „Pământul-Mamă”. Dând copiilor acest nume, părinţii îi aşezau sub patronajul zeiţei, dorindu-le să aibă parte din belşug de roadele pământului. Deşi este un nume specific păgân, el a fost sfinţit prin sângele şi apoi prin viaţa sfântă a unui mare număr de creştini. Prin diferite transformări şi împrumuturi lingvistice, prenumele Dumitru face parte dintr-o mare familie antroponimică: Dimitrie, Dimitru, Mitru, Mitea, Mitu, Mitac, Mitache, Mite, Mitea, Miuş, Dumitrache, Mitrache, Dimon, Dimache, Dimitran, Mitran, Dumitraş, Dumitraşcu, Mitraşcu, Dumitrel, Mitrel, Dumitriţă, Mitriţă, Dumitruţ, Mitruţ şi multe altele, precum şi forme feminine: Dumitra, Mitra, Dumitruţa etc. Diminutivul Mimi, mai nou Mitty, este folosit şi de bărbaţi, şi de femei.

Purtătorii acestor prenume, în ziua de 26 octombrie, îl amintesc pe marele mucenic Dumitru. Sărbătoarea se mai numeşte Sâmetru, Sămedru, Simidriu, Sămetru, probabil prin prescurtarea şi transformarea numelui latinesc Sanctus Demetrius.

Sursa:www.calendarcatolic.ro
SI AICI 


A patra ediţie a concursului literar pentru amatori „Incubatorul de condeie”

AdLittera dă startul unei noi ediții a concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” IDC. Acesta se va desfăşura în mediul online în perioada 14 Octombrie - 14 Decembrie, fiind o competiţie anuală adresată amatorilor de creaţie literară.
Ca și în precedentele ediții, concursul aflat la a IV-a ediție este structurat pe două secţiuni – Poezie şi Proză scurtă. Înscrierile au loc în intervalul 14 Oct. – 24 Nov. 2013 pe site, conform Regulamentului. Jurizarea va avea loc până în data de 1 Dec. 2013.
Vor fi premiate în data de 14 decembrie a.c., cele mai creative, originale şi inovative texte.
Juriul este compus din scriitori cu experiență, dar şi din „condeiele” care s-au făcut remarcate la ediţiile anterioare ale concursului. Creaţiile premiate vor fi publicate în Antologia IDC în ediție hard-copy și în format digital.
În paralel cu desfăşurarea concursului, scriitorii amatori înscriși în concurs vor putea participa în fiecare sâmbătă, gratuit, în perioada 26 octombrie - 23 noiembrie a.c., la Bucureşti, la o serie de ateliere de creaţie literară, coordoonate de scriitorul A.R. Deleanu.
De asemenea, în paralel, vor fi organizate şi concursuri literare pe reţelele de socializare Facebook precum și pe Google+ pentru câştigarea participării la aceste ateliere creative.
Mai multe informații despre concurs sau ateliere pot fi accesate pe website-ul dedicat Concursului IDC, la adresa http://idc.adlittera.com.

Dacă este sâmbătă este ziua cărții!


 

Dragii mei, fiindcă toți suntem „abonați” la câte un post de radio și avem anumite sentimente bune față de anumite persoane din acele posturi, eu cred că merită să participați, dacă sunteți din Mediaș sau în apropiere și aveți timp, la un eveniment mare ce va avea loc în această localitate frumoasă. Domnul Mircea Hodârnău, va lansa cartea coordonată de domnia sa: „Mediașul radiofonic 1950-2013” astăzi la Casa Gazelor Naturale din Mediaș începând cu ora 12 (vezi mai multe info aici).
Coordonatorul, Mircea Hodârnău (www.mirceahodarnau.ro), face radio-jurnalism de 20 de ani la Mediaș, fiind absolvent al BBC Radio School în anul 1997 și al unui master în Managementul Relațiilor Publice și ni se mărturisește, despre volum, cu următoarele cuvinte: „Gândul să scriu o carte despre oamenii de radio care zilnic sau săptămânal au încântat sau iritat ascultătorii pe frecvențele celor doua posturi de radio locale din Mediaș, mi-a venit prin anul 2010. Pentru documentare am folosit surse din arhiva Primariei Mediaș și interviuri cu colegii mei de breaslă, respectiv anumite fișe de prezentare a activitații lor radiofonice. Am «colindat» țări precum Germania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania și orașe ale României, unde i-am găsit acum domiciliați pe foștii colegi. Am luat legătura cu ei și încet, încet m-am ținut de capul lor să îmi trimită materiale despre activitatea lor radiofonică. Nu a fost ușor, dar nici imposibil”.
Sper ca dacă participați să ne împărtășiți și nouă din experiența cumulată acolo.

Pănă atunci, căci tot este vorba de radio, să aveți frecvență bună și curată (și în minte și în inimă)!