marți, 5 noiembrie 2013

Poliamoria sau următorul trend în relațiile intime

„Nu poți pune o limită inimii". Asta susțin adepții poliamoriei, un termen complicat pentru a-i defini pe cei care aleg să își ia un angajament pe termen lung față de mai multe persoane în același timp. Diferența față de poligamie este că angajamentul nu se ia în fața legii, iar relațiile pot suferi oricând modificări, cercul de îndrăgostiți crescând sau micșorându-se.

Foto:dreamstime.comDe cele mai multe ori, dinamica acestui tip de relație pornește în felul următor: un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, în care partenerii se pot identifica ca heterosexuali, homosexuali sau bisexuali, încep să aibă relații cu alți parteneri, care pot fi și ei deja în relații de lungă durată cu alte persoane, pe care le aduc în cuplu. În loc de faimosul „menage a trois" este vorba despre un „menage mutiplu". Doar că din perspectiva celor implicați în acest tip de relații nu este vorba despre promiscuitate, despre relații deschise, ci despre un fel de poli-monogamie, ceea ce nu demult ar fi fost o contradicție în termeni. Acum s-a găsit termenul „poliamoria", care este compus din cuvântul grecesc „poli" și din cuvântul latinesc ce desemnează dragostea, „amor".

Cum funcționează

Acest stil de viață este din ce în ce mai bine documentat, mai ales de către mass-media. „Folosim Google calendar pentru a ne planifica momentele în care vrem să fim împreună. Decidem în felul acesta cine cu cine împarte dormitorul într-o anumită noapte şi care dintre noi va petrece o seară în faţa televizorului", a dezvăluit un poliamorist într-un documentar realizat de BBC.

Foto: www.cnn.comPentru acești oameni poliamoria nu este o fază trecătoare, ci este o identitate. Și vor să arate că acest stil de viață este o alternativă la monogamie, valabilă pentru oricine, chiar și familiile din clasa de mijloc, cu copii și facturi de plătit. De exemplu, pentru triunghiul Holder-Mullins este vorba de trei adulți care locuiesc în aceeași casă și care împart facturile, treburile casnice și creșterea fetei de 9 ani a cuplului inițial. O posibilă dinamică a acestui tip de relație este prezentată de CNN în graficul din partea dreaptă.

Sexologul belgian Esther Perel prevestea în documentarul BBC moartea relațiilor exclusive, explicând că „relaţiile care implică parteneri multipli reprezintă din ce în ce mai des o alternativă, iar această formă de coabitare ar putea deveni obişnuinţă în următorii 30 de ani. Monogamia a rezistat în mod remarcabil pe baricade, dar acest nou tip de relaţie redefineşte regulile dragostei, promovând onestitatea sexuală în locul fidelităţii faţă de un singur partener".

Posibile urmări legale

Pe măsură ce conceptul relațiilor deschise capătă din ce în ce mai mult spațiu în cultura pop și în dezbaterile politice, unele familii de poliamoriști văd oportunitatea de a crea o dezbatere publică de a îndepărta stereotipurile legate de acest stil de viață. „Vrem să promovăm ideea că orice relație este validă cât timp este rezultatul unei alegeri realizată de doi adulți nesiliți de nimeni. În acest scop, promovarea acceptării din partea publicului este doar primul pas," scrie CNN.

Într-o serie de articole din publicația Slate pe acest subiect, un poliamorist explică sub un pseudonim că pentru ei, ideea că un partener îi poate constrânge într-o relație în care nu au voie bun nicio formă, în niciun fel de circumstanță să iubească și pe altcineva, este de-a dreptul terifiantă și limitatoare. În altă ordine de idei, poliamorii nu ar putea să își găsească împlinirea persoanlă decât dacă sunt liberi să se „înfrupte" din mai multe relații intime. Iar în această ordine de idei, legea ar trebui să ofere acceași recunoaștere de care se bucură cuplurile heterosexuale și cele homosexuale.

„Este tragic că în anumite părți ale lumii, homosexualii își pot pierde copiii, slujbele, familia și sunt victimele unor atacuri groaznice, doar pentru că iubesc pe cine iubesc. Aceeași logică se aplică, cu aceeași forță, și poliamoriștilor. În acest sens, argumentul că „dacă tolerăm relațiile homosexuale, în curând va trebui să tolerăm și relațiile poli este corect", încheie „Michael Carey". Asta înseamnă că, în curând, cei care preferă căsătoriile poligame și căsătoriile deschise vor cere recunoaștere legală.

Genomul lui Yeti a fost descifrat. Ce este cu adevărat Omul Zăpezilor?

Mostre de păr culese din Himalaya și Bhutan, mostre despre care se credea că aparțin lui Yeti-Omul Zăpezilor, au fost analizate la Universitatea Oxford, geneticianul Bryan Skypes reușind să identifice ADN-ul creaturii cu pricina. Cum era probabil de așteptat, acestea nu aparțin unei primate necunoscute ci, mai degrabă, unui urs brun.
Surpriza a venit în momentul în care singurul animal al cărui genom a fost identic cu cel descoperit în mostrele de păr s-a dovedit un strămoș al urșilor polari, dispărut acum circa 12.000 de ani.
„Este o adevărată surpriză, chiar dacă ea îi dezamăgește pe cei care credeau în existența lui Yeti. Pe de altă parte misterul continuă, pentru că nu avem urși polari în Himalaya. Nici nu spunem că ei ar exista departe de ochii lumii. Cea mai plauzibilă explicație este aceea că o specie de urs brun din Himalaya este descendenta urșilor polari preistorici, iar hibridizarea urșilor polari cu cei bruni știm că este posibilă”, susține Skypes.
De aceeași părere este și alpinistul Reinhold Messner, primul om care a urcat pe Everest fără o mască de oxigen. Acesta, pasionat fiind de mitul lui Yeti, a întreprins o cercetare pe cont propriu. El a descoperit un text tibetan vechi de 300 de ani în care se pomenește de Chemo (un alt nume al lui Yeti), dar în care Chemo este descris ca un urs care trăiește în zonele greu accesibile din Himalaya.
„Entuziaștii lui Yeti vor spune acum că au fost respinși de știință. Ei bine, știința nu acceptă sau refuză ceva. Eu nu am făcut decât să examinez dovezile pe care le am în acest moment”, a concluzionat Skypes. 

Atunci când în spatele virtuților se ascund viciile

Virtuțile se pot transforma ușor în vicii. Duse la extrem, însușirile pozitive ale oamenilor, morale sau de caracter, pot deveni metehne aproape de nestăpânit.

Foto: westcorktimes.com Psihologul Scott Lilienfeld, profesor la Universitatea Emory și cel care a dezvoltat Inventarul de Personalitate Psihopată, exemplifica modul în care trăsăturile noastre pot lua două forme complet diferite. El scria în Journal of Personality and Social Psychology că „dominarea prin îndrăzneală, de exemplu, se poate transforma într-un leadership valoros în timpul unei crize, dar și în criminalitate fără scrupule și violență", citează Psychology Today.

Potrivit modelului elaborat de Aristotel în Etica Nicomahică, virtutea s-ar plasa la jumătatea drumului dintre absența și exagerarea virtuții. De exemplu, a fi precaut este o virtute, iar cele două vicii ale acestei trăsături pozitive sunt lașitatea și imprudența. Numeroase calități umane se pot vicia și pot aduce prejudicii importante individului. Curajul, dus la extrem, se poate transforma în nesăbuință și inconștiență; încrederea în forțele proprii poate conduce la un comportament dur sau impulsiv și arogant; rezistența sau puterea excesivă pot determina oamenii să-și uite nu doar propriile limitări, ci și pe cele ale celorlalți; calitatea de a fi ordonat determină apariția obsesiilor; caracterul prietenos poate deveni ingrat, iar precauția poate naște anxietate și lașitate.

Conștiența de sine (discernământul) este cea care poate dicta dacă virtuțile s-au transformat în vicii, concluzionează Psychology Today. Judecata personală poate fi un instrument eficient în descoperirea acelor caracteristici constructive, care pot fi clasate drept pozitive și care sunt cele care îți sabotează viața personală, cea profesională și poate chiar sănătatea. Mai mult decât atât, este important să ții cont că uneori acele virtuți care s-au dovedit a fi extrem de benefice în diverse împrejurări trecute ar putea, la un moment dat, să te tragă în jos.

Spor la mulți... pași!

Mai nou se poartă lozinca: „Spune-mi ce încălțări porți și-ți voi spune cine ești!” Așa că nu mai sta pe gânduri și intră pe www.officeshoes.ro pentru a-ți alege încălțămintea potrivită stilului tău!
Eu, nu numai pentru că mă caracterizează dar și pentru că vine mama Iarnă, am ales de pe acest site Bocancii - Colorado de la Cat. Or fi ei scumpi dar ați văzut cum arată? Apoi nu încape vorba că sunt de calitate, așa că se merită. Îmi plac că mă caracterizează, le arată tuturor că am un pas hotărât că merg spre vârf cu pași apăsați cu dorința de a cuceri. De ce acest stil? Pentru că în viață trebuie să fii olimpic, dar, după umila mea părere, luându-i aproape și pe ceilalți. Așa că mergeți și vă cumpărați încălțăminte de pe  www.officeshoes.ro și să fim împreună pe primul loc.
Cu ei voi merge la job și în altă parte căci sigur vor fi călduroși, confortabili și de ajutor. Îmi va fi comod apoi să fac o ieșire în natură fără a mă teme că ceva îmi va strica buna dispoziție.
Hai cu toții pe www.officeshoes.ro și totul va fi bine!

Spor la mulți... pași!

http://www.officeshoes.ro/




Nu pierde din timpul tău prețios la coadă!

Cine nu-și dorește să stea relaxat acasă și să își vadă de hobby-urile sale dar în același timp, fără bătăi de cap, să poată să fie cu toate dările la zi fără a avea grija că trebuie să umpli prin ploaie, prin vânt până la un ghișeu, că cineva îi va sta mereu în față sau că altul îți suflă în ceafă amenințător. Pentru cei ce caută comoditatea, iară că s-a lansat site-ul ghiseul.ro ce este o inițiativă a Primariei Sectorului 3, idee ce ar trebui implementată peste tot!
Așadar, Primaria Sector 3, prin Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 3 susține înregistrarea în Sistemul National Electronic de Plată Online cu cardul bancar, www.ghiseul.ro, care permite plata electronică a impozitelor și taxelor aferente bugetului local sector 3 direct pe internet.
Directia Impozite și Taxe Locale Sector 3 a implementat acest sistem de plată din data de 06.02.2012. De la această dată și până la începutul campaniei de promovare a site-ului www.ghiseul.ro derulată de Primaria Sector 3, prin Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 3 s-au înregistrat aproximativ 5000 de utilizatori.
Deci adio cozi interminabile și adio nervi degeaba! Așa da, iată că se poate și în România, se poate să uităm de vremurile trecute...
Ei, și ce bine vom sta acasă și vom urmări la TV sau radio emisiunea dorită în timp ce, cu un ceai fierbinte alături și cu pisicuța în poală, ne plătim taxele prin ghiseul.ro. Așa să mai tot plătești :)!


ghiseul.ro


Ei și acum o veste și mai bună!
Pentru cei ce doresc să își câștige bănuții înapoi, pot încerca să... citească în continuare :p

„Activează-ţi contul pe ghiseul.ro şi eşti înscris automat în promoţie!
Activarea contului pe www.ghiseul.ro (finalizată la momentul modificării parolei iniţiale) reprezintă o înscriere automată la tragerea la sorţi pentru 5 telefoane Galaxy S4 mini (respectiv 1 telefon în fiecare lună) şi pentru marele premiu constând intr-o tableta Samsung XE500T1C-A01RO Z2760 64GB WIN8”. Ei ce spui?!?

http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.aspx


INTRĂ AICI ȘI VEZI MINUNEA: http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.asp



http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.aspx

Mereu un model!

Din păcate, în ultima vreme, vezi tot mai puține emisiuni de calitate la TV, așa că deseori trebuie să te reorientezi, ca să nu mai vorbim de puținul timp pe care îl mai avem în timpurile acestea consumiste.
Cei care sunt inteligenți vor căuta calitatea, altfel nu se poate!
De ceva vreme, se poate umări o emisiune a lui Cristian, zis și Chinezu, o emisiune culturală sub denumirea de Brandu' lu' Chinezu, în care sunt invitați, spre intervievare, diverse persoane cunoscute sau mai puțin cunoscute, dar care au ceva de spus și de la care ai ceva de învățat.
Deși emisiunea se transmite în fiecare luni, marți, miercuri și vineri la Look Tv de la ora 22.00, nu este tocmai necesar să recepționezi postul TV sau să stai până la acea oră târzie din noapte pentru a o viziona, ci pur și simplu, când ai un pic de vreme, o poți vedea simplu pe You Tube (aici).

 
 
Cu această ocazie, Chinezu a lansat și o provocare (vezi aici), respectiv ne cere să-i numim persoanele cele mai potrivite să participe la emisiunile lui. Eu, pentru că iubesc modelele, mă gândesc la o gimnastă pe care toți o avem pe buze când vorbim de acest sport frumos. Da, ați ghicit, este vorba de NADIA COMĂNECI (Mai multe info aici) cu primul ei 10. Cred că este o persoană de la care avem multe de învățat, așa că o văd potrivită în emisunea lui. Știu că avem multe valori în țară, dar mai cred că nici măcar una nu trebuie omisă!

Ce părere ai stimabile de propunerea mea?

Dacă vreți să-l urmăriți pe Chinezu, aveți aici pagina oficială de facebook a emisiunii Brandu’ lui Chinezu și să vă abonați la acest cont de youtube.
P.S. Cu acest articol particip la această campanie Blogalinitiative, la care participarea este posibilă până pe data de 6 noiembrie. Premiile campaniei sunt oferite de www.colour.ro
Brandu' Lu' Chinezu