luni, 11 noiembrie 2013

Un oraș întreg a sărbătorit Crăciunul două luni mai devreme

Locuitorii unui orășel mic din Ohio au dovedit că e suficient să fi o persoană minunată pentru a produce un miracol. Port Clinton este orașul în care locuiește Devin Kohlman, un băiat de 13 ani, bolnav de cancer în fază terminală. Ultima sa dorință a fost să mai petreacă un Crăciun alături de familia sa. Părinții, vecinii, necunoscuți și chiar primarul orășelului au lucrat împreună pentru a-i îndeplini băiatului ultima dorință.

Foto: Daily MailDevin Kohlman se luptă cu cancerul de mai bine de un an, scrie Daily Mail. La sfârșitul lunii octombrie, după ultima spitalizare, părinții au aflat că mai are de trăit doar câteva săptămâni. La auzul acestor vești, băiatul și-a exprimat dorința de a mai sărbători o dată Crăciunul.

La întoarcerea de la spital orașul era decorat de sărbătoare și familia a fost întâmpinată de sute de oameni îmbrăcați în roșu si verde, cântând colinde. Oameni de zăpadă, un brad frumos și o stea mare roșie pe care scria „Crăciun fericit, Devin" au fost așezate în fața casei lui Devin. Mai mult de atât, au folosit zăpadă artificială pentru a suplini lipsa ninsorii, iar un magazin local a donat cadouri. Sărbătoarea a continuat până seara târziu. Zeci de oameni se aflau în fața casei lui Devin. În mâinile lor țineau lumânări aprinse și cântau colinde. În cele din urmă, înainte ca un Moș Crăciun să apară cu cadouri, grupul de oameni - majoritatea necunoscuți - s-a rugat pentru băiat. Întreg orășelul a serbat astfel un Crăciun autentic, toamna, aducând bucurie, zâmbete și speranță, nu doar în viața unui copil pe moarte.

Vaticanul va expune pentru prima dată public relicvele Sf. Petru

Sf. Petru
Pentru prima oară, oasele care sunt considerate prin tradiţie ca fiind relicvele Sf. Apostol Petru vor fi expuse public pentru venerare. Arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a declarat că venerarea relicvelor în Vatican este un mod potrivit pentru a încheia Anul Credinţei.
Scriind în ziarul Vaticanului în data de 8 noiembrie 2013, Arhiepiscopul, al cărui dicaster organizează multe dintre evenimentele legate de Anul Credinţei, a arătat că milioane de pelerini au marcat Anul Credinţei printr-un pelerinaj la mormântul Sf. Petru şi prin reînnoirea profesiunii lor de credinţă acolo. “Punctul culminant” al Anului, a declarat el, “va fi expunerea pentru prima dată a relicvelor tradiţional recunoscute ca fiind acelea ale apostolului care şi-a dat viaţa pentru Domnul aici”.
Oasele au fost descoperite în timpul unor săpături efectuate în necropola de sub Bazilica San Pietro, în anii 1940, lângă un monument ridicat în secolul al IV-lea în cinstea Sf. Petru. Nici un Papă nu a declarat vreodată autenticitatea oaselor. Cu toate acestea, după ce au fost realizate teste ştiinţifice pe aceste oase în anii 1950 şi 1960, Papa Paul al VI-lea a declarat în 1968 că “relicvele” Sf. Petru au fost “identificate într-un mod pe care îl putem considera convingător”.

Codex Vaticanus B se află acum la Cluj-Gherla

De câteva zile, Codex Vaticanus B, un manuscris al Bibliei din secolul IV se află la sediul Diocezei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Foto:horvathliviu.files.wordpress.comCodex Vaticanus B - Bibliorum Sacrorum Graecorum Codex Vaticanus B, un manuscris al Bibliei, scris în limba greacă, se află în prezent, în grjia episcopului Florentin Crihălmeanu, urmând să fie prezentat cu ocazia expoziţiilor, conferinţelor şi întâlnirilor care vor fi organizate în cadrul Diocezei de Cluj-Gherla, sau în colaborare cu alte instituţii de cultură, notează lonews.ro.

Acest manuscris reprezintă „unul dintre cele mai vechi manuscrise majuscule ale Sfintei Scripturi", potrivit episcopului Crihălmeanu. Se pare că acesta ar fi fost transcris în prima jumătatea a secolului IV, fiind compus dintr-o transcriere completă a Vechiului Testament, după tradiţia greacă, la care a fost adăugat Noul Testament.

Cărțile lui Mihail Sadoveanu, în pericol să dispară din librării

Războiul început acum mai bine de cinci ani între Jordan Herford, strănepotul scriitorului, și edituri, continuă. Acesta contestă sumele fixate pentru drepturi de autor și cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării chiar dacă în fiecare an elevii vin să cumpere cartea pentru bibliografia școlară.
Jordan Herford, fiul vitreg al nepoatei lui Sadoveanu, Smaranda Caterina Herfurt, trăieşte în Olanda și este profesor de muzică. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze, aşa că preferă să nu mai publice nimic.
Directorul de vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, a declarat că Jordan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. Editura Polirom nu mai publică operele clasicului român, iar Junimea a scos ultima ediţie în 2005. „Nu am vorbit direct cu moştenitorul scriitorului, ci prin intermediul altei persoane. Nu am mai scos nimic pentru că nu vrem să riscăm”, a declarat directorul editurii.

:)


Revista Science World – numarul 15. Din 9 noiembrie 2013

Din 9 noiembrie 2013 se poate achizitiona numarul 15  al revistei BBC Science World Romania.
Pret revista : 11.90 lei.
Editia se va gasi si in luna decembrie 2013 la chioscurile de ziare.
Din cuprinsul revistei :
  • Cum te poate face somnul mai destept
  • planurile urmatorului accelerator de particole au fost dezvaluite
  • ce ne spun ultimele descoperiri despre Big Band, materia neagra si Calea Lactee
  • biologia sintetica – bioingineria alimenteaza o revolutie tehnologica
  • cum sa construiesti o planeta
  • dezastere in spatiu
  • secretele Egiptului
  • de ce suntem degustati?
 
Afla aici care sunt celelalte reviste ale lunii noiembrie 2013

Cercetătorii au descoperit o nouă parte a corpului uman

Doi chirurgi belgieni au anunţat că au descoperit o nouă parte a corpului uman, demonstrând că nu este nimic mai misterios decât complexul organism uman.

o_noua_parte_a_corpului (Foto: time.com)Este vorba despre un ligament anterolateral în regiunea genunchiului, care face legătura dintre femur şi tibie şi potrivit cercetătorilor numai 97% dintre oameni îl au, arată studiul publicat în Journal of Anatomy. Descoperirea este foarte utilă, deoarece oferă un răspuns pentru situaţiile în care ligamentele afectate din zona genunchiului nu se refac complet după operaţie.

Aceasta este a doua parte a corpului descoperită anul acesta. Prima a fost un al şaselea strat în corneea ochiului, cu toate că ani de-a rândul se cunoşteau numai cinci straturi.

Sursa: USA Today
si aici 

Ceasul Apple e aproape gata și are nume

Nu mai e niciun secret faptul că cei de la Apple pregătesc un ceas inteligent. Potrivit celor mai recente informații, Apple are o echipă de 100 de oameni care se ocupă de viitorul ceas. Jurnaliștii de la Bloomberg spun că Apple a înregistrat deja în Japonia marca „iWatch”. Apple vrea să patenteze și o tehnologie nouă Bluetooth, prin care ceasurilor lor s-ar putea conecta la internet prin intermediul unui alt gadget. 
Recent, au apărut informații care arată că specialiștii Apple testează trei tipuri de smartwatch-uri: de 1,3 inci, 1,4 inci și 1,5 inci. Din câte se pare, toate cele trei display-uri ale ceasurilor au ecrane flexibile de tip OLED. 
Anul trecut, specialiștii de la Corning, care produc sticla de protecție a ecranului și pentru iPhone, au anunțat că au descoperit o tehnologie prin care aceasta să devină flexibilă. Produsul, denumit WillowGlass, se poate curba ca o coală de hârtie fără să se spargă.    
În ceea ce privește partea tehnică a ceasului, acesta ar urma să funcționeze cu sistemul de operare iOS și să aibă încorporat asistentul personal SIRI. Prin urmare, o mare parte dintre funcțiile care sunt acum pe iPhone sau iPad le-ai putea avea în viitor la mâna stângă.
Controlul electrocasnicelor
Ceasul inteligent pe care îl pregătesc cei de la Apple ar putea avea câteva funcții inovative pentru un astfel de gadget. Potrivit analistului Brian White, de la fondul de investiții Cantor Fitzgerald, citat de venturebeat.com, smartwatch-ul Apple ar putea avea opțiuni de conectare la sisteme inteligente de control al electrocasnicelor și al altor aparate din casă.
De exemplu, cu ajutorul ceasului Apple ai putea să aprinzi televizorul sau să controlezi  sistemul audio, să dai drumul la aparatul de aer condiționat sau să reglezi intensitatea luminii din cameră. Potrivit lui White, specialiștii de la Apple urmăresc să integreze ceasul lor în sistemele caselor inteligente. 
Pe piață există deja câteva astfel de ceasuri inteligente. Cele mai recente lansate sunt Samsung Galaxy Gear, Sony Smartwatch și Pebble. Cele trei se pot conecta cu smartphone-ul, iar toate notificările de email, SMS-uri și alte tipuri de mesaje îți apar pe display-ul ceasului.