marți, 26 noiembrie 2013

Cum îți păcălesc alimentele nesănătoase creierul

Mâncărurile delicioase trebuie să satisfacă două condiții esențiale pentru a ne oferi acele senzații plăcute în timpul consumului, scrie Steven Witherly, cercetător în domeniul alimentar, în cartea sa, De ce le place oamenilor junk food-ul (Why Humans Like Junk Food).

FOTO: mindjunks.comPe de-o parte este vorba de modul în care alimentele ne „trezesc simțurile" (de la miros și gust, până la modul în care simțim alimentele în cavitatea bucală), explică scriitorul și antreprenorul James Clear, bazându-se pe lucrarea lui Witherly, într-un articol pentru Huffington Post. Pe de altă parte, este vorba de acea combinație de macronutrienți și ingrediente atrăgătoare pentru papilele noastre gustative, care ne determină să cumpărăm iar și iar anumite produse.

În spatele acestor experiențe deosebite din timpul consumului există o serie de factori care influențează creierul, alimentându-ne poftele pentru un anumit produs, care devine astfel irezistibil.

Unul dintre secrete, denumit de Witherly „contrast dinamic", este gama largă de senzații pe care o oferă un singur aliment. Altfel spus, un singur produs poate avea, pe lângă un gust aromat și foarte plăcut, un înveliș crocant, care acoperă un miez moale sau cremos. „Pentru creier, ronțăirea unui astfel de produs este ceva nou și palpitant", punctează expertul.

O mâncare irezistibilă îți va „lăsa gura apă", iar cu cât răspunsul salivației este mai mare, cu atât gustul alimentelor este mai intens pentru papilele gustative. Sosurile, glazurile și toate produsele emulsionate acționează acest proces. De aceea creierul tău nu poate rezista unor alimente precum ciocolata, sosurile pentru salată, maioneza sau înghețata, scrie Clear.

Totodată, alimentele nesănătoase sunt create astfel încât ele să nu îți „plictisească" creierul. Când oferi papilelor același gust, intensitatea plăcerii se poate diminua chiar și în câteva minute. Nu același lucru se întâmplă însă în cazul produselor junk-food, care oferă o senzație plăcută și interesantă, dar nu afectează răspunsul senzorial, punctează Clear.

De asemenea, un studiu efectuat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University arăta că produsele de tip junk food alterează abilitatea creierului de a simți senzația de sațietate și de a controla apetitul, scrie Daily Mail. În spatele acestui efect stau grăsimile trans, denumite și grăsimi nesaturate, prezente în multe alimente procesate și care sunt dificil de digerat de către organism.

Jurnalistul american Michael Moss, de la NY Times, a investigat timp de aproape patru ani modul în care alimentele nesănătoase ne atrag ca un magnet. În urma demersului a rezultat lucrarea Sare, zahăr și grăsimi: Cum ne-au agățat giganții din industria alimentară (Salt, Sugar, Fat: How the food giants hooked us). Printre descoperirile sale se numără și impactul pe care îl are topirea alimentelor în gură asupra creierului. Dizolvarea produselor în cavitatea bucală nu permite creierului să realizeze numărul total de calorii consumate. Fără aceste noțiuni, nu ne vom opri din mâncat, susține Moss. Unele companii au mers mai departe, până la proiectarea formei alimentelor pe baza geometriei gurii. Rezultatul acestui proces se traduce prin îmbunătățirea procesului de topire a produsului și intensificarea senzațiilor produse de arome.

Nu numai senzația de topire a alimentelor în gură ne face să poftim la anumite produse. Cercetătorii din industria alimentară s-au concentrat și asupra altor experiențe senzoriale plăcute pe care le trăim în timp ce savurăm anumite alimente nesănătoase. Sunetele produse în momentul în care mănânci chipsuri sau senzația creată de bulele sucurilor carbogazoase sunt „proiectate" de experți pentru a face aceste produse atât de irezistinile, adaugă Clear.

Chiar dacă tentația alimentelor nesănătoase este puternică, aceasta poate fi ținută sub control. Bloggerul Tony Schober, fondatorul platformei Coach Calorie sfătuiește evitarea impunerii unor restricții stricte, care ar putea face mai mult rău decât bine. În schimb, el este de părere că, din când în când, îți poți permite să „trișezi" în dietă și să te recompensezi cu unul din acele alimente preferate „interzise", care ar putea deveni astfel „o sursă de motivație pentru a mânca sănătos în restul timpului". Schober punctează, de asemenea, că uneori senzația de sete poate fi confundată cu foamea, motiv pentru care subliniază importanța hidratării. Fibrele și nutrienții sunt importanți în controlarea apetitului și a senzației de foame, motiv pentru care ele trebuie să facă parte din dieta ta zilnică.

Totodată, este important să nu sari peste mesele zilnice, în special peste micul dejun care te ajută să previi poftele sau obiceiul de a ronțăi alimente nesănătoase.

100 de minute de show cu Cristian Gog la Medias

Primul mentalist din Estul Europei care a reusit sa castige un concurs de talente important, a dat startul unui turneu inedit in Romania intitulat “ IMPOSIBILITATI”. Mentalistul Cristian Gog ne va transporta dincolo de limite, in lumea imposibilului, in cadrul unui spectacol de doua ore in care, va incerca sa ii faca pe toti spectatorii din sala sa creada in imposibil. Citirea gandurilor, influentarea lor, telepatie, hipnoza si multe alte numere de mentalism vor fi desfasurate pe scena intr-o atmosfera plina de mister si buna-dispozitie.
 
afis Cristian Gog la Medias

In cadrul emisiunii “Romanii au Talent” (editia 2012) Cristian Gog a fost votat ca fiind “cel mai talentat roman” de catre publicul din Romania. The Sun l-a declarat pe Cristian “Omul care si-a oprit inima pentru a castiga Romanii au Talent”. Turneul “IMPOSIBILITATI” a luat startul la inceputul anului 2013, la Deva, apoi a continuat cu Lugoj, Resita, Alba Iulia, Tg Jiu si Craiova. In luna noiembrie spectacolul “IMPOSIBILITATI ajunge si in orasele Zalau si Medias.



In Zalau spectacolul va avea loc in data de 26 noiembrie 2013 la Casa de Cultura a Sindicatelor, iar la Medias, in 27 noiembrie 2013, la Sala Traube. Toate spectacolele vor incepe la ora 19.00 si vor fi impartite in doua acte de 50 de minute, cu o pauza de 20 de minute.
Costul biletelor este de:
25 lei – pret bilet normal
40 lei – pret bilet special –  in limita a 50 de locuri pozitionate in primele randuri
110 lei – pret bilet V.I.P. ce include, pe langa participarea la spectacol, posibilitatea de a-l intalni pe Cristian Gog dupa prestatie, un afis de spectacol cu autograful mentalistului si o lingura personalizata cu suport special. Evenimentul este produs de Respect Communication & Events si comunicat de: Monitorul de Medias, Radio Transilvania, Radio Ring, Nova TV, Medias News.