vineri, 6 decembrie 2013

NORAD şi Microsoft îți spun unde se află Moș Crăciun în fiecare secundă [+VIDEO]

norad microsoft mos craciun santa-tracker
Dacă tot se apropie zilele în care Moş Crăciun vă pune , ar fi şi păcat ca nişte companii puternice precum Microsoft să nu facă marketing.
Dacă nu mă înşel, în fiecare an, NORAD (North American Erospace Defense Command) cu scopul de a vă ţine la curent unde se află în fiecare secundă din ajunul Crăciunului. Anul 2013 nu este o excepţie de la regulă în a afla unde este Moș Crăciun. În plus, s-a făcut un pas înainte vizavi de tehnologia prin care se întâmplă urmărirea.
Datorită unei colaborări cu Microsoft, întregul website www.noradsanta.org a fost actualizat pentru a funcţiona cât se poate de bine atât de pe notebook-uri şi desktop-uri, cât şi de pe tablete şi alte sisteme cu interfeţe sensibile la atingere. Cum era de aşteptat, se promovează intens compatibilitatea cu Internet Explorer 11, de aici şi logo-ul browser-ului în colţul din stânga sus al capturii de mai sus. Pentru a afla unde este Moș Crăciun, puteţi întoarce globul pământesc cu degetul. Dacă folosiţi noul site de pe o tabletă, tot prin WebGL aveţi acces la câteva joculeţe, la cântece de Crăciun, clipuri video şi diverse obiceiuri de pe întreg mapamondul legate de sărbătorile de iarnă.
Clipul de mai jos ar trebui să vă ofere şi mai multe detalii legate de eforturile NORAD şi Microsoft.


Creștinismul pe care Nelson Mandela l-a lăsat să îl influențeze

Cel mai mare fiu al Africii" și unul dintre cei mai iubiți lideri ai secolului al XX-lea, Nelson Mandela a murit joi, după 95 de ani de viață. În urma lui, a lăsat o lume cu mai puține scuze pentru mediocritate și un model inspirator de transpunere practică a valorilor creștine.
Foto: APDecesul lui Nelson Mandela a fost provocat de complicațiile pulmonare survenite după tuberculoza pe care a contractat-o cu puțin timp înainte de eliberarea din cei 27 de ani de detenție. Fostul președinte al Africii de Sud a murit pe 5 decembrie, după mai multe luni în care sănătatea i s-a deteriorat constant.

Starea eroului luptei împotriva apartheidului s-a agravat ireversibil în luna septembrie. „Rugăciunile noastre sunt pentru mângâierea și demnitatea lui", spunea atunci arhiepiscopul emerit al Cape Townului, Desmond Tutu, și el un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ca și Mandela. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru extraordinarul dar în persoana domnului Mandela și dorim putere familiei lui", mai adăuga Tutu.

„Extraordinarul dar" care a fost Mandela l-a făcut pe președintele sud-african, Jacob Zuma, cel care a anunțat decesul, să deplângă faptul că poporul african „a pierdut un părinte. (...) Umilința, pasiuna și umanitatea lui au făcut ca lumea să îl iubească."

Eroul recunoscător creștinismului

În general, oamenii știu despre lupta lui Mandela împotriva apartheidului și au gustat împreună cu el din victoria lui la alegerile care l-au proclamat primul președinte de culoare al Africii de Sud. Însă puțini știu că Mandela era profund atașat de valorile creștine.

Ambii săi părinți erau analfabeți, dar fiind creștină devotată, mama lui l-a trimis la o școală locală metodistă, la vârsta de șapte ani. Când a fost botezat în cultul metodist, lui Mandela i-a fost dat prenumele englez „Nelson" de către profesoara sa, care nu dorea să rețină toate numele tribale ale elevilor ei.

Într-un interviu acordat, în anul 2000, publicației Christian Science Monitor, Mandela spunea - ca o excepție de la obiceiul său de a discuta despre religie numai la intersecția cu libertatea religioasă - că „religia a avut o influență uriașă asupra vieții mele. Probabil știți că pe vremea noastră - de la clasa a I-a până la universitate - educația noastră era furnizată de instituții religioase. Am urmat cursurile unor școli misionare creștine. (...) Guvernul nu avea niciun fel de interes pentru educația noastră, prin urmare, religia a devenit o forță care a fost responsabilă de dezvoltarea noastră."

„Apreciez importanța religiei", a mai spus Mandela. „Trebuia să fi fost într-o închisoare sud-africană în timpul apartheidului, ca să fi văzut cruzimea ființei umane față de ființa umană, în cea mai pură formă a ei. Din nou, insituțiile religioae și liderii lor ne-au insuflat speranța că, într-o zi, vom reveni."

 „Nimeni nu se naşte urând alte persoane pentru culoarea pielii lor sau pentru religia lor. Oamenii trebuie să înveţe să urască, iar dacă pot învăţa ura, pot învăţa şi iubirea, care este un sentiment mai apropiat de inima omului"
- Nelson Mandela

În autobiografia sa, Lungul drum spre libertate, Mandela face câteva alte mărturisiri directe despre atașamentul lui față de creștinism. „Biserica este la fel de preocupată de lumea aceasta, cum este preocupată de următoarea: am văzut că, practic, toate reușitele africanilor păreau să aibă loc prin lucrarea misionară a bisericii." Dedicarea lui spirituală l-a determinat, în tinerețe, să devină un membru al Asociației Studenților Creștini și să predea studii biblice în satele învecinate casei sale.  

Învățând despre libertate din religie

La începutul activismului său, Mandela s-a împrietenit cu Gaur Redebe, un xhosa care era membru al ANC și al Partidul Comunist Sud-African, precum și cu Nat Bregman, o comunist evreu care a devenit primul său prieten alb. Participând la întâlniri și la petreceri ale comuniștilor, Mandela a fost impresionat că albii, africanii, indienii și alți etnici interacționau ca egali. Totuși, avea să scrie mai târziu, nu s-a alăturat Partidului Comunist fiindcă nu putea să împace creștinismul său cu ateismul acestuia și pentru că vedea chestiunea sud-africană drept un conflict etnic, nu de clasă.

„Pășind afară spre poarta care urma să mă conducă la libertate, am realizat că, dacă nu-mi voi lăsa amărăciunea și ura în urmă, ar fi ca și cum aș fi rămas încă în închisoare", își amintea Mandela despre sfârșitul celor 27 de ani petrecuți în detenție. 

Cu doar câteva săptămâni înainte să fie numit președinte, el a susținut un discurs de Paște la o Biserică Zionistă, așa cum obișnuia să facă. După ce a terminat de citit Fericirile, Mandela a declarat că motivul pentru care sărbătorește Paștele este acela că Evanghelia a fost „adusă de Mesia cel Înviat Care nu a ales o singură rasă, nu a ales o singură țară, nu a ales o singură limbă, nu a ales un singur trib, ci a ales întreaga omenire!". Spre finalul vieții, același devotament era reflectat și de cuvintele fiicei lui, care declara într-un interviu că „tot ceea ce facem, în fiecare zi, este să luăm fiecare zi pe rând și să ne rugăm Domnului celui bun." „Cred că este împăcat", mai punea Makaziwe Mandela, fiica președintelui. „E împăcat cu sine. A oferit atât de multe lumii."

„Moștenirea președintelui care punea un preț atât de mare pe reconciliere are multe să îi învețe pe creștini despre necesitatea, dificultatea și limitele politicii", nota editorialistul Gideon Strauss pentru Christinity Today. „Activismul politic nu e nici ușor, nici simplu. Activismul politic necesită o iubire uriașă, un angajament profund, un discernământ prudent, o perseverență cutremurătoare și o rezistență extremă", scrie Strauss. „Politica are limite. (...) nici prin cea mai nobilă voință sau cele mai bune instrumente ale noastre nu poate un guvern și cetățenii lui să convingă părinții să își iubească copiii, să îi facă pe leneși harnici sau pe cei lacomi, cumpătați", pentru că aceasta, conchidea editorialistul, este un efect al Duhului Sfânt „spre care indica cert activitatea lui Nelson Mandela". 

Momentele-cheie care l-au format pe Nelson Mandela

Nelson Mandela a fost unul dintre acei oameni pe care istoria îi scoate în față cu zgârcenie, doar atunci când toate circumstanțele sunt potrivite, iar nevoile oamenilor, extrem de urgente. Fiecare om este rezultanta acțiunilor sale, dar Mandela, poate mai mult sau mai evident ca alții, a fost călit de focul propriilor decizii.

1918 - Rolihlahla Mandela se naște într-un sat micuț, Mvezo, din Africa de Sud. Când a început școala în 1925, fiind primul din familie care facea asta, învățătoarea sa i-a schimbat numele din Rolihlahla, care însemna „buclucaș", în „Nelson", după lordul Horatio Nelson, un amiral britanic care a luptat Războaiele Napoleoniene.

trib1927 - Moare tatăl său, iar sarcina creșterii sale îi revine șefului de trib Jongintaba Dalindyebo. Mandela a spus că faptul că a fost luat să trăiască la „curtea regală" din Thembu a fost mișcarea care i-a trezit ambiția și l-a învățat care este valoarea politicii consensuale.

1941-1943 - Mandela fuge de acasă la Johannesburg pentru a evita o căsătorie aranjată, un prim indiciu al importanței pe care o acorda libertății de a alege. În Johannesburg, Mandela l-a întâlnit pe Walter Sisulu, care i-a devenit mentor și prieten. În această perioadă a început să lucreze la o firmă de avocatură, și-a luat o diplomă în acest domeniu și a devenit secretarul general al Congresului Național African (ANC), ca prim pas în lupta sa împotriva apartheidului.

1952 - Mandela deschide îmăreună cu Oliver Tambo prima firmă de avocatură pentru afro-americani din Africa de Sud, care le oferea reprezentanță legală gratuită sau la prețuri foarte mici negrilor care, altfel, nu și-ar fi permis. Încă din 1948 guvernul introdusese politica segregării rasiale, limitând excesiv drepturile negrilor africani.

1961-1964
- Inspirat de Fidel Castro, Che Guevare și alți lideri comuniști, Mandela înființează o aripă militară sub ANC, dar este arestat și judecat pentru acte de terorism și conspirație împotriva guvernului. După un proces de opt luni, Mandela și alți șapte sunt condamnați la închisoare pe viață.

Acesta a fost momentul care i-au definit viața, viitorul și personalitatea. Nelson a fost întotdeauna conștient că, fără să fi fost condamnat la închisoare, nu ar fi putut niciodată să aibă un rol de lider în eliberarea Africii de Sud, scrie jurnalistul John Battersby, care a lucrat în Johannesburg și a realizat mai multe interviuri cu el. Mandela a spus că închisoarea i-a dat timp să se gândească la toate dățile în care nu a reușit să observe oamenii care iau făcut un bine. În închisoare a avut timp să citească biografiile unor mari lideri care au reușit să își depășească problemele și să facă lucruri mari și care l-au inspirat. A avut, de asemenea, ocazie să asculte poveștile unor oameni foarte educați, care au călătorit în toată lumea și au adunat multă experiență, dar și poveștile multor oameni de rând. „Am fost surprins de foarte multe ori atunci când vedeam pe cineva pe care nimeni nu ar fi dat doi bani, și când începea să vorbească părea o persoană cu totul diferită", povestește el.
„Cred că esența măreției lui Mandela stă în faptul că a reușit să se schimbe fundamental în perioada în care a stat în închisoare și să iasă ca un lider potent și un exemplu pentru toată umanitatea", scrie Battersby pentru CNN.

alegeri_400_011990-1991 - Mandela este eliberat din închisoare după 27 de ani, pe când avea deja 72 de ani și nimeni nu îl mai recunoștea. A ieșit pe porțile închisorii un om bătrân, de mână cu a doua sa soție, Winnie Madikizela, neștiind la ce să se aștepte. Dar, când a ridicat pumnul în aer, mulțimea a izbuncnit în urale și el a știut în acel moment că s-a născut din nou.

1993-1994 - Nelson Mandela câștigă Premiul Nobel pentru Pace și pe 10 mai 1994 este ales ca primul președinte de culoarea al Africii de Sud, în urma unui vot democratic, universal. El a jurat că „toții africanii din sud, albi și negri, vor putea să se plimbe și să vorbească fără nicio teamă în inimă, asigurați de dreptul inalienabil la demnitate umană".


rugby_400.1995 - Africa de Sud este gazda Cupei Mondiale de Rugby, pe care o și câștigă. Mandela poartă costumul echipei, în momentul în care prezintă trofeul, un simbol văzut ca un pas uriaș de reconciliere între albii și negrii din Africa de Sud, deoarece emblema Springbok fusese în vremea apartheidului simbolul cel mai urât de negri. Mandela a susținut întotdeauna că sportul are puterea de a schimba lumea, iar momentul a fost portretizat în filmul hollywoodian „Invictus".

1996 - Mandela divorțează de soția sa Winnie. A fost un moment din viața sa în care a vrut să recunoască în mod public, prin publicații, eșecurile sale în viața de familie, în relațiile cu femeile din viața sa, pentru ca nimeni să nu poată să spună vreodată despre el că a fost un sfânt, scrie Battersby.

Mandela s-a căsătorit cu prima soție Evelyn Mase, în 1944, dar au divorțat în 1958, după ce au avut patru copii. În 1958 s-a recăsătorit cu Winnie Madikizela, care a preluat un rol destul de activ în viața politică într-o campanie de a-și elibera soțul din închisoare. Cu Winiie Mandela a mai avut încă doi copii. Autobiografia Conversations with Myself, o colecție de scrisori, jurnale și conversații, arată un soț și un tată care își sacrifică fericirea personală pentru lupta de eliberare a Africii de Sud. Într-o altă scrisoare publicată în bestsellerul autobiografic Long Walk to Freedom, Mandela scrie ce a spus la nunta fetei sale Zindzi: „Am privit cum copiii noștri au crescut fără noi și când am ieșit din închisoare ei mi-au spus că s-au gândit că au un tată care într-o zi se va întoarce la ei, dar, când s-a întors, i-a părăsit din nou ca să devină Tatăl națiunii." Mandela mai spune că poziția de lider al țării a fost o mare onoare, dar să fii tatăl unei familii este o fericire mai mare de care nu s-a putut bucura.

1998 - Când a împlinit 80 de ani, Mandela s-a căsătorit cu actuala sa soție, Graca Machel, care era văduva fostului președinte al Mozambicului.

copii_400_041999 - Mandela se retrage după un mandat de președinție, lăsând țara la conducerea vicepreședintelui Thabo Mbeki. Anunțând retragerea sa din viața publică, el a lăsat un mesaj lumii: „Nu mă căutați voi, o să vă caut eu."

2008 - Sub președinția lui George Bush, Mandela a fost scos de pe lista SUA a teroriștilor internaționali.

5 decembrie 2013 - Președintele Jacob Zumba anunță moartea lui Nelson Mandela.

Sursa 

Desenul Morgan Freeman este cel mai deştept marketing iPad Air? [VIDEO]

Cu toate că nu vorbim de o reclamă Morgan Freeman pe iPad Air, acesta poate fi considerat cel mai deştept , nu contează că se poate realiza ceva similar pe altceva.
Morgran Freeman iPad reclama desen
Un astfel de clip cu Morgan Freeman pe iPad Air reuşeşte să demonteze complet mitul cum că tabletele nu reprezintă dispozitive de creat conţinut. Deşi iPad-ul este considerat de mulţi ca fiind mai special în comparaţie cu restul alternativelor cu Android, cei mai mulţi consideră tableta Apple ca fiind perfectă doar pentru notiţe, jocuri, consum de conţinut multimedia, navigat pe internet şi manipulat fotografii digitale.
În imaginea de mai sus, care pare clar o fotografie, este în realitate un desen. Pentru că este greu de crezut, întregul proces creativ a fost capturat într-un timelapse.


Realitatea este că cei cu o înclinaţie artistică tind să deseneze intens pe iPad şi exact aceelaşi lucru face şi Kyle Lambert în clipul de mai sus. Lucrarea a fost realizată pe un , folosind nimic altceva decât mişcări ale degetelor şi aplicaţia Procreate. Scopul final, care a fost atins de prisos, constă în realizarea unui potret suprarealist al lui Morgan Freeman pe iPad Air.
Dacă ar fi să îl credem pe creatorul creaţiei, durata proiectului a fost de peste 200 de ore şi a implicat aproximativ 285.000 de atingeri cu degetul pe ecran. Faptul că nu a folosit nişte unelte de precizie elveţiană este doar cireaşa de pe tort. Vizionare plăcută!

Argentina vrea să bată chipul Papei Francisc pe monede

Opoziţia vehementă a Papei Francisc faţă de capitalism îi aduce o recunoaştere inedită: guvernanţii argentinieni vor să bată o monedă cu chipul Suveranului Pontif, de origine argentiniană.

papa_pe_monede_in_argentina (Foto: coinsofamerica.com)Propunerea oficialilor argentinieni a fost făcută iniţial în aprilie, la puţin timp după alegerea sa în funcţia de lider al Bisericii Catolice, însă va fi dezbătută la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul Camerei Inferioare a Parlamentului.

Sub chipul Papei, bătut pe feţele monedelor, ar urma să fie întipărită expresia „Tributul poporului argentinian pentru Papa Francisc". Scopul acestei iniţiative este de „a comemora un eveniment cu o dimensiune globală, aşa încât generaţia prezentă şi cele viitoare să-şi amintească de acest act minunat din istoria umanităţii, al cărui principal actor este un argentinian", potrivit textului propunerii de lege.

Spiritualitatea aşteptării şi bucuria Crăciunului


 

Şi în acest an multaşteptata Sărbătoare a Crăciunului - cu perioada de post care o precede şi pe care latinii o numesc Adventus, adică a aştepta să vină – ne învaţă ce înseamnă atitudinea aşteptării, ne revelează cum aşteptarea este o atitudine atât de dificilă dar încărcată de taină şi de răsplătire în acelaşi timp. Crăciunul ne întreabă: aşteptăm ceva, pe cineva? Cine nu aşteaptă nimic este deja mort.

Cât de plină de fiori este aşteptarea! Ca elevi, aşteptam vacanţele. La începutul şcolii, aşteptam vacanţa de Crăciun cu mersul la colindat şi cadouri, apoi vacanţa de Paşti şi la sfârşit vacanţa lungă de vară. În intensa perioadă a logodniciei aşteptam cu nerăbdare întâlnirile dar şi ziua nunţii iar mai târziu reîntoarcerea zilnică acasă, aşa cum Penelopa l-a aşteptat pe Ulise.

Cât de sugestivă este imaginea Tatălui Milostiv din Biblie care îşi aşteaptă îndelung Fiul Risipitor să revină acasă! Noi, creştinii, suntem în aşteptarea zilei a opta rostind Credeul care zice: “Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Amin”; aşadar, după o moarte inevitabilă aşteptăm întâlnirea cu Tatăl nostru care este în Ceruri şi împărăţia cea veşnică şi fericită.

Lumea trăieşte deseori într-o rutină cenuşie, fără să găsească întotdeauna sensul lucrurilor care uneori îşi au rostul dincolo de afaceri, bani şi mâncare, ca pe timpul lui Noe când oamenii trăiau doar pentru a se sătura, neluând seama la ceea ce Noe le dădea de înţeles, ba chiar luându-l în râs pe el şi pe ai săi care se pregăteau de mântuire. Şi astăzi, ca în orice zi, ne-am trezit, am luat micul dejun dacă am reuşit şi ne-am urcat în maşină sau în autobuz; o zi ca oricare alta, până seara târziu când stingem veioza pentru a adormi. Dar dacă peste această zi s-ar întinde, pe neaşteptate, pătura “morţii” şi ar trebui să murim? Ar fi totul pierdut? Vom muri cu viaţa frântă la jumătate, înfometaţi de ea ca şi cum ne-ar fi ridicat cineva de la masa de pe care am apucat să “mâncăm” doar nişte aperitive? De aceea gândim că trebuie să luăm totul cât mai rapid. Astfel apar noile generaţii crescute şi ameţite de social networks care împroaşcă intermitent imagini virtuale şi jumătăţi de cuvinte; Gossip şi scandaluri dezvăluite pentru a da iluzia că-i putem avea pe toţi la mână sau la îndemână. Orice relaţie este trăită la repezeală: o privire în discotecă şi imediat trupurile se unesc, un sms şi se despart.

Înţelepciunea Bisericii ne invită din nou să-l aşteptăm pe Domnul care vine precum în timpul lui Noe: şi astăzi pregăteşte pentru noi o arcă în mijlocul activităţilor şi al iubirilor noastre. O construieşte în formă de iesle şi de cruce şi de inimă şi în care, ca un Iubit îndrăgostit, ne chiamă să urcăm pentru a locui împreună cu noi. Evanghelia ne invită să “priveghem” precum mireasa din Cântarea Cântărilor şi “să fim pregătiţi” aşa cum a fost Poporul Israel în noaptea Paştilor. Maria a aşteptat împlinirea cuvintelor promise de Domnul păstrând în inima ei toate tainele pe care încă nu le înţelegea.

Dacă avem o atitudine de aşteptare, nu ne vom pierde încrederea în Dumnezeu, chiar dacă lucrurile nu se întâmplă întotdeauna în modul şi la timpul aşteptat de noi. Profetul a spus: “Bine este să aştepţi în tăcere ajutorul Domnului” (Plângerile lui Ieremia 3,26). Şi noi trebuie să nu ne pierdem răbdarea şi să avem o atitudine de aşteptare. Spre exemplu, atunci când suntem de părere că cineva a greşit şi trebuie luate imediat măsuri de corectare; atunci când ni se pare că Dumnezeu nu răspunde promt rugăciunilor noastre; atunci când nu înţelegem un lucru imediat. O atitudine înţeleaptă în viaţă pretinde să schimbi în bine ceea ce poţi să schimbi în jurul tău, şi să aştepţi schimbarea lucrurilor pe care nu le poţi tu schimba. Ştim bine că aşteptarea nu înseamnă inactivitate sau trândăvie, ci înseamnă pregătire. Adevărata atitudine în faţa misterului sacru este să te pui în aşteptare, să ştii să rămâi în aşteptare, să respecţi timpurile aşteptării.

Cel care aşteaptă pe cineva se străduieşte să trăiască aşa cum Cel aşteptat ar vrea. Cel care aşteaptă vrea să fie pregătit pentru întâlnirea cu Cel care va veni. Cine aşteaptă Naşterea Domnului dar în acelaşi timp şi cea de-a doua venire a Lui este asemenea fecioarelor înţelepte din parabolă care aşteaptă Mirele cu candela aprinsă. Spiritualitatea aşteptării pretinde ca inimile să fie deschise surprizelor pe care Dumnezeu le-a pregătit pe drumul către pământul făgăduinţei. Din punct de vedere liturgic şi simbolic, Postul Crăciunului închipuie perioada Vechiului Testament, un timp de aşteptare a împlinirii profeţiilor despre venirea lui Mesia. Dar şi astăzi, în Postul Crăciunului din acest an, fiecare dintre credincioşi aşteptăm Naşterea Domnului în viaţa noastră.

Pr. Anton RUS
Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj

Biblii şi manuscrise rare de la Vatican şi Oxford, disponibile online în premieră

Accesul la Biblia Gutenberg şi la alte manuscrise foarte vechi a devenit mult mai uşor după ce Biblioteca Vaticanului şi Biblioteca Bodleian, a Universităţii Oxford, au oferit acces online la primele aproximativ 1,5 milioane de pagini de scrieri vechi, potrivit Associated Press.

bibliotecavatican (Foto: telegraph.co.uk)Cele două instituţii anunţaseră încă din 2012 că au demarat un proiect care se derulează pe parcursul a patru ani, în care urmăresc să ofere acces gratuit la cele mai importante manuscrise evreieşti, greceşti şi cele mai vechi cărţi religioase apărute. Primele volume care au apărut marţi pe site-ul oficial sunt două Biblii Guttenberg şi o Biblie în limba germană, pictată de mână şi decorată cu bucăţele de lemn.

„Ne-am propus să oferim oricui și-ar dori accesul la aceste extraordinare opere care aparţin întregii umanităţi. În plus, prin această metodă (de digitalizare) asigurăm conservarea conţinutului acestor manuscrise", a comentat Monseniorul Cesare Pasini, prefectul Bibliotecii Vaticanului.

si aici 

Norvegia își digitalizează toate cărțile

Norvegia se pregătește pentru viitor și tot ce aduce viitorul. După ce a implementat proiectul Svalbard Global Seed Vault (Seiful global pentru semințe din Svalbard), țara nordică uimește din nou. Biblioteca Națională a Norvegiei dorește să convertească în format digital toate cărțile din colecție până la mijlocul anilor 2020. Proiectul a fost început în 2006 și este estimat că va dura 20-30 de ani.

Foto: theguardian.comConform The Atlantic, toate publicațiile, din toate ramurile media, vor fi depozitate în Biblioteca Națională a Norvegiei, astfel încât, peste aproximativ 15 ani, norvegienii vor putea accesa toate publicațiile secolului XX, chiar și cele încă aflate sub legea dreptului de autor. Iar lucrările care nu sunt sub legea dreptului de autor vor putea fi descărcate.

Tot mai multe țări ar trebui să urmeze acest model, altfel, glumește autorul articolului, Norvegia va avansa prea mult, devenind pentru lumea secolului XXVII ceea ce a fost Grecia pentru renascentism, iar copiii viitorului vor purta toți nume precum Henrik, Amalie și Sigrid, în timp ce capitala lumii va fi Oslo.

Nelson Mandela a decedat la vârsta de 95 de ani

Nelson Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani, a anunţat şeful statului, Jacob Zuma, la postul naţional de televiziune, scrie AFP.

nelsonmandela (Foto: guardianlv.com)Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. În perioada în care a fost preşedinte al Republicii Africa de Sud, 1994-1999, ţara sa a avut o creştere economică spectaculoasă, fiind considerată totodată un model de toleranţă şi de promovare a egalităţii în drepturi. Pentru demersurile sale neobosite, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace şi, ulterior, peste 250 de distincţii şi medalii.

Nelson Mandela nu a mai apărut în public de la finala Campionatului Mondial de Fotbal, organizat, în 2010, de ţara sa. În luna decembrie 2012, a fost spitalizat fiind tratat pentru o infecţie pulmonară şi a fost supus unei operaţii pentru eliminarea unor calculi biliari.

Obiceiuri toxice care pot periclita o relaţie

Evoluţia unei relaţii de cuplu depinde foarte mult de obiceiurile de gândire ale celor doi parteneri.

Foto: blogs.discovery.comDe multe ori, așteptările pe care le avem, legate de cum ar trebui să fie partenerul de viață pot pune în pericol o relație de iubire, punctează Angel Chernoff, coautoare a blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. Fiecare dintre noi trebuie să accepte că ceilalți nu vor acționa neapărat precum ne dorim, ori ne imaginăm și că nici ei, dar nici noi nu suntem perfecți. Altfel, riscăm să cădem în capcana propriilor noastre așteptări și vom fi dezamagiți. „Suntem perfect imperfecți", subliniază Chernoff.

Minciunile din cuplu sunt precum „cancerul în inimă și în suflet", punctează Chernoff. Oricât de nevinovate ar fi, aceste neadevăruri rostite persoanei iubite îi pot frânge inima și o pot determina să își piardă încrederea în celălalt. Însă efectele se răsfrâng și asupra „mincinosului" care va fi rănit de propriile sale decizii și acțiuni. În plus, asemenea unui bulgăre de zăpadă ce se rostogolește, chiar și minciunile mici pot deveni încetul cu încetul tot mai „gogonate". Oferă întotdeauna adevărul, evitând să te joci cu sentimentele celor din jur.

Atașamentul și dorința de a primi atenție și afecțiune, dar și de a le oferi constituie un lucru normal și sănătos într-un cuplu. Cu toate acestea, dacă nevoile în acest sens sunt exagerate, ele ar putea proveni din insecuritățile pe care unul din partener le are, arată Pick The Brain. În fiecare relație trebuie să existe momente de respiro, dedicate activităților pe care trebuie sau își doresc să le desfășoare, iar partenerii nu trebuie să stea fiecare minut al zilei împreună, acordându-și unul altuia toată atenția.

Egoismul este unul dintre acele lucruri care ne determină să ne plasăm pe noi înșine în centru, ignorând nevoile celorlalți și concentrându-ne doar pe ale noastre. Însă dragostea nu poate fi egoistă. Cei care iubesc cu adevărat oferă necondiționat, fără a aștepta o răsplată.

Încercarea de a găsi întotdeauna vinovatul, de a critica încontinuu și de a te concentra prea mult pe greșelile făcute de partener poate conduce relația către eșec. În cazul în care unul greșește, incidentul trebuie tratat în mod constructiv, pentru a găsi o rezolvare a situației. De asemenea, este important ca partenerii să renunțe la obiceiul de a se concentra asupra defectelor celuilalt. În schimb, ar trebui să acorde o atenție tot mai mare lucrurilor bune pe care acesta le face și calităților care îl fac special.

Poate cel mai important aspect este însă acela că unele persoane pur și simplu nu sunt compatibile. Din acest motiv, anumite relații nu vor rezista „probei" timpului, precizează Chernoff. Însă aceste persoane care se strecoară în viața ta pentru un timp te ajută să înveți câteva lecții prețioase despre tine, despre ce îți dorești, despre lucrurile care te țin în loc și despre cele care nu merg. Toate aceste experiențe te ajută să îți deschizi ochii, pentru a privi realitatea așa cum e ea și pentru a te ajuta să faci acele schimbări în viață de care chiar aveai nevoie.

Testamentul lui Mandela, scris pe o foaie A4. Vezi care a fost ULTIMA LUI DORINŢĂ!

Nelson Mandela şi-a scris testamentul în 1996 pe o foaie A4 în care cere să fie îngropat pe un deal izolat în satul copilăriei sale, Qunu. Spitalizat şi îşi doreşte să aibă parte de un mormânt marcat cu o piatră funerară simplă.

"Era clar în testamentul făcut că vrea să fie înmormântat în Qunu. Este un tradiţionalist şi de asta a vrut să se întoarcă acolo" a declarat o sursă apropiată a familie în urmă cu ceva timp, când starea de sănătate a fostului preşedinte era extrem de precară.

Nelson Rolihlaha Mandela, din tribul sud-african Xhosa, este o icoană a luptei universale pentru libertatea și demnitatea umană. A fost un revoluționar anti-apartheid și un politician care a ajuns primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, între 1994 și 1999. Acest lucru s-a petrecut după ce, în prealabil, a petrecut 27 de ani în detenție politică, între 1962 și 1990, dintre care 19 ani de recluziune într-o celulă din pușcăria de pe Insula Robben. A primit 250 de distincții internaționale, între care și Premiul Nobel pentru Pace, în 1993. "Madiba" s-a născut pe 18 iulie 1918, iar ultimele lui luni de viaţă au fost o continuă luptă cu boala nemiloasă.
 

Mesajul lui Obama, dupa anuntul decesului lui Mandela: Am pierdut pe unul dintre cei mai buni oameni

NELSON MANDELA A MURIT. Barack Obama a transmis un mesaj de condoleante familiei lui Nelson Mandela, dar si poporului sud african, dupa decesul fostului presedinte.


Presedintele SUA a declarat intr-o conferinta de presa:
"Mandela spunea: M-am luptat impotriva dominatiei albe, dar si a celei negrilor. M-am luptat pentru o societate libera, un ideal care sper sa se indeplineasca si un ideal pentru care merita sa mor"
"Mandela a trait pentru acest ideal si l-a facut real. Astazi s-a dus acasa. Am pierdut unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut vreodata.
"Mandela a oferit un exemplu la care intreaga omenire ar trebui sa aspire.
"El spunea: nu sunt un sfant, decat daca credeti ca un sfant este un pacatos care se straduieste."
"Am studiat munca sa si scrierile sale. Nu imi pot imagina propria viata fara Nelson Mandela.", a spus Barack Obama intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa ce anuntul decesului lui Nelson Mandela a fost facut oficial.