luni, 23 decembrie 2013

Câinii pot anticipa comportamentul uman

Câinii înțeleg și pot anticipa comportamentul omului mult mai mult decât se credea până acum, potrivit oamenilor de știință.

Foto:doghouseobedience.comDatorită timpului îndelungat pe care câinii l-au petrecut alături de oameni, aceștia sunt capabili să interpreteze și să anticipeze comportamentul uman, potrivit unui nou studiu condus de biologii de la Abertay University din Dundee. Clare Cunningham, autoarea studiului, susține că domesticarea câinilor a făcut ca aceștia să poată înțelege mult mai bine comportamentul și acțiunile omului, iar în viitor vor deveni și mai inteligenți, putând să realizeze anumite sarcini fără a fi antrenați pentru aceasta, notează telegraph.co.uk.

În cadrul acestui studiu, Cunningham și colega sa, Mari Ramos, au monitorizat 24 de câini diferiți: unii erau foarte antrenați, alții avea un nivel de antrenament normal, iar alții erau câini abandonați și nu aveau niciun fel de antrenament sau foarte puțin. În timp ce o persoană le indica o direcție spre care trebuiau să se îndrepte, cercetătorii le-au urmărit reacțiile. Spre surprinderea lor, câinii fără antrenament au reacționat la fel de bine ca și colegii lor foarte antrenați.

Concluzia oamenilor de știință a fost că dezvoltarea cognitivă a unui câine nu depinde de nivelul de antrenament, ci de ADN-ul său. Mai mult decât atât, un studiu efectuat la Emory University a constatat că nivelul de luciditate, de conștiență a unui câine este asemănător cu cel al unui copil.