vineri, 3 ianuarie 2014

Cele mai crezute scenarii apocaliptice în 2013

Filmele care au adus în atenție sfârșitul lumii sunt în mare măsură responsabile și de menținerea unor scenarii apocaliptice în mentalul colectiv contemporan. Deşi unele dintre ele sunt produse ale imaginaţiei, sunt oameni de ştiinţă care consideră că Pământul ar putea fi lovit de pericole chiar mai înfricoşătoare decât cele din filme. Astfel de viziuni apocaliptice au fost rezumate recent de către Live Science.

Foto: imgace.comÎncălzirea globală este considerată una dintre cele mai consistente amenințări. Oamenii de știință prevăd accentuări ale secetei în unele zone, modificări ale distribuţiei animalelor şi bolilor, creșteri ale nivelului mărilor cu toate consecințele care decurg din aceasta. Instabilitatea politică, foametea, colapsul ecosistemului vor fi doar câteva dintre manifestările care vor face ca supravieţuirea să devină extrem de grea. 

Pericolul unui impact cu asteroizii stă, în general, la baza filmelor care prezintă distrugerea lumii. Nici oamenii de știință nu ignoră însă dezastrele pe care le-ar produce contactul cu o rocă spaţială. Premisa de la care ei pleacă în previzionarea unui asemenea impact este prin comparație cu dispariţia dinozaurilor sau cu faptul că în 1908 un alt meteorit a ras 2.000 de kilometri pătraţi din pădurea siberiană. 

În viziunea cercetătorilor și pandemiile ar putea avea un impact negativ global. Noi agenţi patogeni letali se ivesc de la an la an. Recent, probleme produse de SARS (sindromul respirator acut sever) sau gripa aviară au arătat impactul puternic la nivel global al unor germeni patogeni. „Ameninţarea impusă de o pandemie este foarte reală", au subliniat specialistul Joseph Miller. 

De asemenea, dezastrele create în laborator pot constitui un pericol. În 2011, comunitatea ştiinţifică a fost indignată de faptul că cercetătorii au realizat o versiunea mutantă a gripei aviare H5N1, care a fost transmisibilă la dihori domestici, prin aer. Rezultatele au generat temeri legate de faptul că bolile letale create în laborator ar putea scăpa din laborator, cauzând o pandemie.

Mulţi oameni de ştiinţă nu exclud posibilitatea unui dezastru global ca urmare a unui război nuclear global. Nu doar amenințările Coreei de Nord sau ale Iranului trebuie să fie luate în considerare, ci și amenințarea reală în cazul în care asemenea arme ar ajunge pe mâinile unor răufăcători. Anul trecut, specialiştii de la  Bulletin of the Atomic Scientists, au setat Ceasul Apocalipsei la cinci minute de miezul nopţii, arătând cât de aproape este umanitatea de a fi distrusă de o armă nucleară sau biologică. 

O altă amenințare o constituie ascensiunea roboţilor. „The Terminator", poate fi o abordare fictivă, însă maşinile programate să ucidă nu sunt chiar atât de departe de a deveni realitate. Recent, Organizația Naţiunilor Unite a emis o interdicție vizând dezvoltarea roboților capabili să ucidă. Temerea constă în faptul că multe aspecte pot scăpa de sub control atunci când roboţi hiperinteligenţi vor avea acces la arme letale. 

Cu o populaţie de 7 miliarde de indivizi, care va continua să crească, mulţi oameni cred că suprapopularea ar putea provoca sfârşitul. Însă, mulţi specialişti cred că această tendinţă de creştere a populaţiei se va stabiliza în următorii 50 de ani şi că umanitatea va găsi moduri inovatoare pentru a face față suprapopulării.

În condițiile în care oricare dintre aceste scenarii ar putea deveni realitate, unii cercetători se tem că omenirea nu se va confrunta doar cu unul dintre scenariile anterioare, ci cu o combinație a lor, în acord cu efectul bulgărelui de zăpadă. De exemplu, încălzirea globală ar putea creşte numărul de agenţi patogeni. Între timp, distrugerea ecosistemelor ar putea face ca hrana să devină din ce în ce mai rară. Aşadar, în loc ca omenirea să fie distrusă de o catastrofă, ce ar putea fi afectată de un lanţ de evenimente negative majore.