marți, 21 ianuarie 2014

Cele mai importante motive de îngrijorare ale fumătorilor

Fumătorii sunt mai îngrijorați de faptul că țigările le deteriorează aspectul exterior decât de problemele de sănătate la care se expun fumând, a arătat un sondaj citat de Daily Mail.

FOTO: womenshealthmag.comLa cercetare au participat 1.500 de actuali și foști fumători. Dintre aceștia, aproximativ jumătate plănuiau să renunțe la viciu, ori s-au lăsat de țigări din cauza grijilor legate de influența tutunului asupra aspectului lor fizic.

Mai mult, problemele de sănătate nu s-au regăsit între primele 10 cele mai importante motive de îngrijorare ale fumătorilor. Cele 10 poziții au fost ocupate numai de urmările fumatului asupra aspectului exterior. Printre acestea, se numără îngălbenirea dinților și a degetelor sau unghiilor, respirația și mirosul neplăcut lăsat de țigări, ridarea feței și a gurii sau a buzelor, apariția liniilor fine, căderea dinților, deteriorarea aspectului pielii și paloarea cenușie a acesteia, scrie Female First.

„În timpul studiului, trei sferturi dintre fumători au declarat că obiceiul lor a produs deteriorări în ceea ce privește felul cum arată, iar acesta, nu sănătatea, a fost motivul care le-a stârnit îngrijorarea", a declarat Dave Levin, coproprietarul companiei producătoare de țigări electronice VIP, care a efectuat sondajul. El a explicat că modificările produse de fumat asupra aspectului exterior sunt mult mai ușor de identificat de fumător decât problemele de sănătate. Circa 80% dintre parcipanți au declarat că sunt mult mai atenți la transformările vizibile produse de viciul lor. Acest lucru poate influența decizia de renunțare a fumătorului. De exemplu, unul din trei voluntari a mărturisit că, la un moment dat, cineva i-a insultat arătându-le repercursiunile țigărilor direct pe chipul lor. Deși Levin subliniază importanța mesajelor legate de pericolele asupra sănătății, inscripționate pe ambalajul țigărilor, el punctează că „cercetarea noastră indică faptul că, pentru mulți, vanitatea este, de asemenea, un aspect-cheie".

Experții de la Universitatea Case Western Reserve și Spitalul Universitar au scos în evidență transformările nocive produse de țigări asupra aspectului exterior, cu ajutorul a 79 de perechi de gemeni identici. Perechile de gemeni erau fie compuse dintr-un frate fumător și unul nefumător, fie din doi fumători, dintre care unul fumase mai mult cu circa 13 ani față de celălalt. Experții au oferit unui grup de trei voluntari poze cu perechile de gemeni pentru a evalua aspectul fizic al fraților, fără a le oferi indicii despre fratele fumător. În majoritatea cazurilor, fratele fumător sau cel care fuma de mai multă vreme a fost considerat mai bătrân decât cel nefumător, respectiv care a fumat o perioadă mai scurtă.

Pentru a observa direct deteriorarea corpului cauzată de fumat, cercetătorii de la Societatea pentru Cancer din Finlanda au pus bazele platformei Tabacco Body. Site-ul oferă posibilitatea observării efectelor fumatului atât asupra aspectului fizic, cât și asupra întregului organism și a vieții.