joi, 6 februarie 2014

Inima mare, plină de omenie a Papei Francisc – Prezentare de carte la București



Prezentarea traducerii cărții Sfântului Părinte Papa Francisc, Convorbiri cu Jorge Bergoglio,  de Francesca Ambrogetti și Sergio Rubin de la librăria Humanitas – Cișmigiu de miercuri seara, 5 februarie 2014, a fost o întâlnire marcată de carisma formidabilă a noului Papă în prezența a mai bine de o sută de participanți.

Spre surpriza noastră editura Victoria Books a ales prin reprezentantul său, jurnalistul Vlad Mixich, o formă insolită de prezentare care a luat mai curând forma strategică a unei mese rotunde.

Discuția a fost inaugurată de PS Sa Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei catolice de București, continuată apoi de subsemnatul și, rând pe rând, de ceilalți invitați: analistul și scriitorul Emil Hurezeanu, părintele Marius Taloș, superiorul iezuiților din România și jurnalistul Gelu Trandafir. Fiecare a nuanțat un aspect al personalității noului Papă, nelăsând la o parte nici acele lucruri care pun accentul pe spontaneitatea intervențiilor Succesorului apostolului Petru, riscurile mediatizării sale contemporane în presa profană precum și recenziile nuanțate ale analiștilor politici mondiali.

Excelența Sa Nunțiul apostolic, monseniorul Javier Francisco Lozano, reprezentant al Sfântului Părinte în România, a încântat auditoriul prin cuvântul său, evocând cu claritate verticalitatea și profunzimea unui Păstor – Papa Francisc – care, iată, de aproape un an încoace a reconfirmat lumii întregi perenitatea, actualitatea și prospețimea mărturiei Bisericii Catolice.

Cartea Papei Bergoglio este, într-un fel, intriga unei experiențe existențiale ieșite din comun. De ce? Cititorul va găsi naturalețe, disciplină, da… disciplina omeniei, franchețe și extrem de multă bunătate. De această umanitate care ne este împărtășită se molipsesc până și cei doi jurnaliști care ne povestesc personajul. E prea pitoresc să reziste ispitei.

Drumul cardinalului Bergoglio spre o asumare decizională a misiunii sale, liberă de strictețea identitară exclusivistă tipică Europei, a fost practic dublată de existența sa de a fi Păstor și mijlocitor în Hristos. A devenit înainte de orice un excelent misionar iezuit, fidel regulei sfântului Ignațiu, conform căruia, înaintea voinței Domnului celelalte lucruri sau realități cad în plan secundar.

Cartea ne descrie așadar:

Omul Bergoglio, culisele caracterului său, zestrea de omenie și persoanele care i-au stat alături pentru a deveni om.

Păstorul Bergoglio care ne spune că strategia Bisericii nu e o nimereală epocală și nici tactică de management în care se potrivesc genial toate, unde unii lucrează și alții aplaudă, ci este predicarea lui Hristos, Cel Răstignit, cu viața și cuvântul.

Bergoglio – fiu de italieni plecați să afle o soartă mai sigură – este fiu al unui continent care are multe de spus Europei obosite parcă de întâietatea sa. Astfel fostul arhiepiscop de la Buenos Aires, pe lângă cultura de factură europeană ce o păstrează în adâncuri, ne poartă prin peisajul unei lumi care are nevoie de o tradiție, crescând gata vindecat de scheme și de sistem prin apropierea de cei care în nevoile lor suspină după Adevărul carității Domnului.

Într-o societate ca a noastră în care predomină demagogia, unde problemele se rezolvă eliminând sau defrișând realitatea lor, la câteva zile după săptămâna bunului simț – s-ar dori mai des  practicat la noi! – de rugăciune pentru unitate creștină,  cred că ne poate inspira ceea ce zice cardinalul Bergoglio – papa Francisc: „Nu stă în spiritul catolicismului – a vedea „creștinismului”! – să cauți doar partea negativă, ceea ce ne separă. Nu asta dorește Hristos. Toate acestea nu numai că sperie și mutilează mesajul, ci implică neasumarea lucrurilor, iar Hristos și-a asumat totul. Și numai situațiile asumate duc la mântuire. Dacă omul nu acceptă că în societate există persoane care au criterii diferite, inclusiv contrare celor personale, iar dacă nu le respectăm și nu ne rugăm pentru ele, niciodată nu vom primi izbăvirea. Nu putem permite ca ideologia să pună stăpânire pe morală”[1].

Nu e studiat nimic în omul Bergoglio și bunătatea sa existențială. Și asta dă poate cea mai fericită cheie de lectură a dialogurilor sale. Cum zicea un teolog englez Faiber: „bunătatea este revărsarea sinelui în ceilalți. A fi bun e să-i pui pe ceilalți în locul tău. Bunătatea a convertit mai mulți păcătoși decât zelul, elocința sau învățătura și acestea n-au convertit pe nimeni fără ca bunătatea să fi fost prin preajmă… e arătarea acestui sentiment în oamenii de apostolat care-i atrage pe păcătoși spre ei și care-i conduce astfel la convertire… să impresionezi oamenii prin bunătate fiindcă altfel frica nu va naște decât necredincioși”. Arhiepiscopul devenit Papa Francisc ne spune că: Nu putem rămâne ancorați unui stil „clientelar”, în așteptarea „clientului”, credinciosul, ci să găsim structurile care ne permit să mergem unde este nevoie de noi, …”

Omul și Păstorul Bergoglio are o inimă mare. El este scris de simplitate, stăpânire de sine – nu printr-o asceză goală și perfecționistă, ci prin luciditatea nevoii de har, lipsa complexelor și mult simț al umorului – fără de care viața nu e decât o teribilă dramă. Dar noul Papă are, cum spunea Montaigne, și ne bucurăm, une tête bien faite.
Ad maiorem Dei gloriam ! Întru mulți ani, Sfinte Părinte!

 +Mihai


Vicarul greco-catolic al Bucureștiului

                                    
[1]     Papa Francisc, p. 82.






Sursa:www.vicariatbucuresti.ro

Concurs: „Baladele usturoiului din Paradis” de Mo Yan


Librărie.net vă oferă trei exemplare din romanul scriitorului chinez Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Baladele usturoiului din Paradis. Pentru a câștiga, răspunde corect în comentarii la întrebarea de mai jos.
„Cu un realism halucinant, Mo Yan îmbină folclorul, istoria şi contemporaneitatea.“ (Motivaţia juriului Nobel)
Publicat pentru prima dată în 1988 şi revizuit în 2012, romanul Baladele usturoiului din Paradis este inspirat de un eveniment real, petrecut în anii '80 în nordul Chinei: o revoltă spontană a ţăranilor care a avut consecinţe dramatice. Cronică a brutalităţii şi a absurdului vieţii parcă rupte de lume a oamenilor simpli, romanul are măreţia unei epopei în ale cărei cânturi se împletesc realismul şi fantezia, tradiţia atemporală şi observaţia socială, istoria cea mare, implacabilă, şi istoriile personale cutremurătoare ale actorilor care intră fără voie în scenă.
În ce an a fost distins scriitorul Mo Yan cu Premiul Nobel pentru Literatură?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes!

PENTRU CONCURS APASĂ AICI!

Muzica îți transfomă trupul, sufletul și mintea

Odată ce ai apăsat butonul play al dispozitivului de redare a muzicii, corpul și întreaga ta ființă începe să se bucure de puterile miraculoase și vindecătoare ale sunetelor care ne provoacă plăcere.

Foto: stockvault.netMultiple studii s-au concentrat asupra impactului muzicii asupra omului, însă pe cât de multe lucruri au fost descoperite, pe atât de multe par să fi rămas un mister. Cert este că „muzica are abilitatea de a ne schimba starea de spirit, de a ne calma nervii și de a ne da energie", susține Sheryl Ness, asistentă educatoare la Mayo Clinic.

Muzica - vitamină pentru corp

Cercetările în domeniu au arătat că muzica aduce beneficii majore pentru sănătatea întregului corp. Cântecele vesele „merg drept la inimă” și o protejează, au observat cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Maryland. Aceste melodii aduc beneficii sănătății cardiovasculare a pacientului, similare cu cele observate în cazul râsului. Experții avertizează însă că melodiile care provoacă anxietate pot fi dăunătoare inimii.

Totodată, muzica clasică poate crește speranța de viață a celor care suferă un transplant de inimă. Un grup de experți japonezi au observat acest efect în urma unui experiment pe șoareci de laborator operați și expuși muzicii compuse de Mozart și Verdi. În schimb, în cazul animalelor care nu au ascultat deloc muzică, ori au fost expuși unor cântece moderne, au fost înregistrate probleme în urma transplantului de inimă la doar o săptămână de la intervenție.

Ascultată în timpul operațiilor, muzica poate reduce gradul de anxietate al pacientului, au observat experții de la John Radcliffe Hospital Oxford. Acest efect poate ajuta în procesul de vindecare. În schimb, hormonii de stres eliberați în momentele de anxietate, pot crește riscul apariției răspunsurilor inflamatorii și încetinirea vindecării.

Muzica îți transformă abilitățile cognitive

O serie de studii s-au concentrat asupra influenței muzicii asupra creierului uman. Câteva dintre acestea au subliniat importanța studierii unui instrument muzical încă din copilărie, în scopul îmbunătățirii performanțelor cognitive.

Rezultatele au arătat că lecțiile muzicale își dovedesc utilitatea, prin dezvoltarea răspunsului la sunete (extrem de importantă odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce auzul devine mai slab). De asemenea, studierea unui instrument muzical poate crește gradul de inovație a individului, a vocabularului, a raționamentului nonverbal, dar și capacitățile motrice sau cele ale discernământului auditiv.

Un alt studiu a arătat că memoria, atenția, vigilența și acuitatea mintală pot fi îmbunătățite ascultând operele lui Vivaldi.  În cadrul experimentului, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au observat că „Primăvara" a fost concertul din „Anotimpurile" care a adus cele mai multe beneficii la nivel cognitiv voluntarilor. Acest lucru ar putea fi produs de senzația de bine evocată, specifică anotimpului căreia îi poartă numele, a explicat coordonatorul studiului, pshiologul Leight M. Riby.

Muzica îți hrănește sufletul și te readuce la viață

Cântecele au un efect miraculos de calmare și de relaxare a ascultătorului, diminuându-i starea de stres și anxietate. În plus, melodiile care transmit un mesaj prosocial prin versuri pot schimba în mod pozitiv comportamentul social al individului, contribuind, totodată, la creșterea gradului său de empatie, susțin experții de la Universitatea din Sussex. 

Ceea ce este cu adevărat fascinant este abilitatea muzicii de a reconecta la viață, în mod miraculos, pacienții care suferă de demență într-un stadiu avansat. Doar unul dintre exemplele în care puterea sunetului melodiilor au schimbat imediat starea unui bolnav de Azheimer este cazul lui Henry. Chiar dacă terapia prin muzică nu vindecă boala, ea l-a transformat pe bătrân dintr-o persoană lipsită de vlagă, într-una energică, încărcată de vitalitate. „Într-un fel, Henry s-a refăcut. Și-a amintit cine este și și-a redobândit identitatea pentru puțin timp", susține dr. neurolog Oliver Sacks. Organizația Music and Memory, care a avut inițiativa introducerii dispozitivelor muzicale în centrele de îngrijire din SUA și Canada, au descoperit că muzica are un impact semnificativ asupra vieții persoanelor cu probleme cognitive. Ei au observat o creștere a nivelului de fericire al pacienților, dar și o consolidare a conexiunilor cu familia, cu personalul medical sau cu alți pacienți.

Foto: stockvault.net