vineri, 14 februarie 2014

Implanturi pentru memorie

La sfârșitul anului trecut Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansate în domeniul Apărării (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) a lansat o solicitare de propuneri care este foarte aproape de SF.
Titlul solicitării ne duce cu gândul la tehnica de calcul: ”Restaurarea memoriei active” (Restoring Active Memory – RAM)
Dar, atunci când mergem mai departe și citim conținutul solicitării, descoperim că DARPA dorește realizarea unor dispozitive prin care să poată fi recuperată capacitatea de memorare a creierului uman!
images
”DARPA caută noi metode pentru analiza și decodarea semnalelor neuronale, pentru a înțelege cum ar putea fi folosită stimularea neronală pentru a facilita refacerea capacității de memorare după traumatisme cerebrale. Scopul final este acela de a realiza un dispozitiv neuronal implantabil, care să ajute la recuperarea capacității de memorare pentru subiecții uman. În plus, programul are în vedere dezvoltarea de modele cantitative complexe, [...] în scopul de a se explora diferențele neurobiologice și comportamentale pentru funcșia de memorare, în cazul dispozitivelor implantabile în raport cu sistemele naturale de învățare.”
Positronicbrain
O solicitare extrem de scurtă, dar care, sper că sunteți de acord cu mine, pare că este desprinsă din paginile unei nuvele SF. Totuși să nu uităm că DARPA se ocupă tocmai de proiecte de cercetare avansate, pe care le finanțează cu bani buni. Dacă DARPA a emis o asemenea solicitare, este aproape sigur că datele de care dispune agenția americană indică faptul că un asemenea dispozitiv este realizabil cu tehnologiile actuale.
Aș mai adăuga faptul că Administrația Obama a lansat anul trecut un amplu program de cercetare a mecanismelor care stau la baza funcționării creierul. Despre acest program, intitulat Brain Initiative, și despre versiunea sa europeană, intitulată Human Brain Project, puteți afla mai multe din articolul ”Proiecte pentru creier”.