vineri, 21 februarie 2014

Dacă...


Se plimbau pe cablul ce se lega ombilical de blocul meu și le priveam cum urcă și coboară fără a le opri nimic. Fără nici o grijă. Se mișcau în adierea vântului și din când în când săltau zburând puțin și apoi se întorceau pe același cablu tuciuriu. Două păsărele, un mascul și o femelă mă învățau o temă frumoasă: iubirea.
Nu le era greu să fie fericiți, un banal cablu le era teren de iubire, acolo se încununau sentimentele lor și te ducea cu gândul la marile romane de dragoste. În venele mele curgea forfotind ficțiune...
Îmi aminteam de zilele frumoase când cerul ne unea privirile, când pământul ne ținea pe amândoi în brațe și cum totul părea un vis paradisiac în care aș fi vrut să cad în comă și să nu mă mai trezesc o veșnicie și trei zile. M-ai întrebat de ce și încă „trei zile”, iar eu ți-am răspuns cu un zâmbet școlăresc în colțul buzei: „Așa, ca să-i fac în ciudă veșniciei...”
Timpul a trecut și deși îl caut prin sertare ajung la aceiași concluzie: l-am pierdut...
Unele lucruri le mai recuperezi, cu timpul, dar unele nici măcar timpul nu ți le mai aduce înapoi. Timpul este ca un cuțit cu două tăișuri. Și uneori te doare...

Am împărțit numai la doi, egoist, bucuriile, speranțele, dorințele... TOT, și cu ce ne-am ales? Uneori ar trebui să ne gândim mai bine la ce împărțim! Acum, dacă mă gândesc mai bine, ar fi trebuit să ne împărțim în două inimile. Da! Jumătate din a mea să o fi transplantată la tine iar jumătate din a ta să o fi cusut de jumătatea mea, așa am fi împărțit cu adevărat totul și nu numai atât, căci așa împărțeam și sentimentele, iar sentimentele din jumătatea mea de inimă ar fi îmbrățișat jumătatea ta și astfel... astfel ar fi apărut un pui de inimă. Și acesta nu ar fi trebuit să-l împărțim niciodată! De ce? Pentru că el ne-ar fi unit pe noi doi!

Cum arată gamerul român? Vezi profilul jucătorilor de videogames din România

•    Gamerii români petrec, în medie, minim două ore pe zi jucându-se. Cei mai pasionați dintre ei se joacă peste 6 ore zilnic;
•    Aproape jumătate sunt atrași de jocurile de tip First Person Shooter (FPS);
•    Seara și noaptea sunt momentele preferate din zi pentru gaming;
•    Aproximativ trei sferturi dintre gameri se joacă pe desktop PC;
•    Activitatea de “a se juca” contribuie la perfecționarea ca gamer, precum și la socializarea cu persoane care au aceleași pasiuni.
Dacă l-ați întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat. Ați intra ușor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Ați putea dezbate cu el noutățile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitivă și dorința de a fi întotdeauna vânătorul. Îi place să câștige și să fie cel mai bun în joc. Este ambițios, perfecționist și recordman*. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului “Project Winner”, cea mai nouă cercetare de tip consumer, realizată de Intel în România, în colaborare cu LAB501.ro.
La studiu au participat peste 3.000 de respondenți, care au oferit detalii despre activitățile de gaming pe care le desfășoară, precum și despre tehnologiile pe care le utilizează.

Nocturni, recordmani, perfecționiști
90% dintre gamerii români își dedică serile și nopțile timpului de joc. Doar 4% sunt matinali, în timp ce restul, 6%, se joacă la ora prânzului.
După timpul efectiv dedicat activității de gaming în fiecare zi, se disting 4 categorii de jucători:
•    7%  Extremi – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se
•    17%  Heavy – între 4-6 ore
•    42%  Medii – între 2-4 ore
•    34% Light – sub 2 ore.
Studiul arată că aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim două ore pe zi exersând jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendinței mondiale, conform căreia jucătorii “medii” (average gamers) își petrec aproape două ore pe zi exersând mutări controlate electronic și aproximativ 13 ore pe săptămână. Pasiunea pentru gaming a românilor transcende noțiunea de “joc”, fiind un motiv de perfecționare și stabilire de noi recorduri personale și de grup. Altfel spus, gamerul român nu urmărește doar să se joace, ci să evolueze și să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.
gamerul roman in viziunea Intel 4
Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că:
•    43% preferă jocurile de acțiune, de tip First Person Shooter (FPS);
•    18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);
•    16% sunt pasionați de simulatoare;
•    13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);
•    10% joacă alte tipuri de jocuri.

Gamingul, catalizator social
Gamerii români obișnuiesc să joace atât în sistem multi, cât și single player. În modul multi player, jocul electronic devine și mijloc de comunicare și socializare cu prieteni sau persoane mai puțin apropiate, dar cu pasiuni similare. Este o altă tendință mondială adoptată de gamerii din țara noastră. Realitatea este că gamingul a devenit un catalizator social. Astăzi, nu ne mai referim doar la acțiunea de “a se juca” în sine, ci la activitatea de colaborare și comunicare virtuală cu numeroase persoane.
Modul de joc împarte gamerii români în două categorii echilibrate:
•    51% sunt fani ai jocurilor multi player
•     49%, ai celor de tip single player.
gamerul roman in viziunea Intel 3

Desktop PC-ul rămâne “rege” în gaming
Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanți la studiul “Project Winner” declară că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiții optime și a obține cele mai bune rezultate. 44% sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esențial, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% consideră că este puțin relevant, iar 1% spun că nu are importanță.
După desktop PC, în preferințele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenți declară că se joacă de pe alte dispozitive.
Pentru a juca fără limite, în ceea ce privește mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming. 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.
Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafică dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.
Overclocking-ul și posibilitatea de a juca fără limite oferită de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participanții la “Project Winner” și esențiale pentru 16% dintre ei. 37% declară că sunt suficient de importante, 13%, puțin importante și 5%, neimportante.
 Rata de refresh ideală a PC-ului personal:
•    9% și-ar schimba computerul înainte să treacă un an
•    33%, la un an
•    39%, la 2 ani
•    14% declară că ar face modificarea de sistem de joc la 3 ani
•    5% și-ar schimba computerul la 4 sau 5 ani.
Recunoșterea importanței schimbării unui computer de gaming la maxim 3 ani arată că
jucătorii din România sunt la curent cu noutățile tehnologice și conștienți că, pentru a stabili recorduri, este necesar să utilizeze echipamente de ultimă generație.
În realitate, 33% dintre participanții la studiul “Project Winner” își schimbă PC-ul la 4 sau mai mulți ani, 29% la 2 ani. 26% la 3 ani și 9% la un an.
gamerul roman in viziunea Intel 6

Desktop PC-ul, reinventat
Pentru prima dată în istoria computingului, gamerii “medii” și “light”, fani ai desktop PC-ului, au la dispoziție procesoarele deblocate. Intel® Core™ i7-4820K; Intel® Core™ i7-4770K și Intel® Core™ Core i5-4670K asigură un surplus automat de performanță pe segmentul “mainstream”, atunci când este nevoie.
Cei “extremi” și “heavy” se pot baza pe cele mai noi soluții Intel, care îi ajută să fie imbatabili, indiferent ce joc rulează. În ceea ce privește puterea, procesoarele Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition și Intel® Core™ i7-4930K sunt arme esențiale pentru a domina jocul: procesoare deblocate, dezlănțuite, care nu acceptă niciun compromis. Cu o combinație “criminală” de caracteristici inteligente, printre care Intel® Turbo Boost Technology 2.0 și Intel® Hyper-Threading Technology, precum și overclocking controlat, acestea reprezintă un aliat extrem de puternic în lupta pentru supremația în joc. Noul procesor Intel® Core™ i7-4960X Extreme Edition este cu până la 6% mai rapid decât cele din generația anterioară, cu 8% mai rapid în multitasking și rulează cu până la 7% mai bine gaming-ul 3D.
Puterea procesoarelor desktop poate fi maximizată alăturând SSD-uri Intel din seria 530.

Tehnologii Intel pentru gaming mobil
Pasionații de gaming care optează pentru un laptop, Ultrabook sau dispozitiv 2 în 1 cu procesor din cea de-a patra generație, Intel® Core™, au cu până la 50% mai mult timp să se joace pe sistemele lor, comparativ cu cele echipate cu generația anterioară de procesoare. Este cea mai mare creștere a duratei de viață a bateriei, de la o generație la alta, din istoria companiei, posibilă datorită trecerii la procesul de fabricație pe 22 nm. Unele sisteme au autonomii de până la 9 ore*** și permit ca jocurile să fie accesate din modul sleep în mai puțin de 3 secunde, datorită tehnologiei Intel® Rapid Start. Pasionații de mobilitate au la dispoziție trei niveluri diferite de grafică: Intel® HD Graphics, Intel® Iris™ sau Intel® Iris™ Pro, în funcție de cât de impresionantă doresc să le fie experiența vizuală. Gaming-ul 3D este îmbunătățit de până la 2 ori față de cea de-a treia generație de procesoare Intel® Core™. Procesoarele mobile din cea ce-a patra generație execută cu până la 13% mai rapid funcțiile multitasking.
Toate procesoarele se găsesc integrate în sisteme desktop sau mobile ori în modul “box”, în magazinele de retail din România sau la distribuitorii autorizați Intel.

Iubirea dintre ei... cei doi vor fi una...

Credinţa face totul posibil;
dragostea face totul uşor.

Ş
i a zis Domnul Dumnezeu: „Nu este bine să fie omul singur; să‑i facem ajutor potrivit pentru el“. Şi Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului, le‑a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; aşa că toate fiinţele vii să se numească precum le va numi Adam. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru el nu s‑a găsit un ajutor potrivit. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne. Iar coasta luată din Adam a făcut‑o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus‑o la el. Şi a zis Adam: „Iată aceasta‑i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup“[1].
Dumnezeu, după cum vedem din versetele de mai sus, a creat bărbatul şi femeia, de aceea prieteniile cu persoane de sex opus[2], nu sunt rele atâta timp cât se află în concordanţă cu legile divine şi nu se caută plăcerile trupeşti; devin periculoase când sunt bazate pe calităţi externe: frumuseţe, voce, surâs, eleganţă etc., şi nu pe calităţi spirituale, care dăinuiesc pentru eternitate, deoarece adevărata frumuseţe stă în curăţia inimii! Frumuseţea sufletească se răspândeşte ca o lumină misterioasă asupra frumuseţii fizice[3].
Farmecul este înşelător şi frumuseţea este deşartă[4]. Totul trece, frumuseţea trupească este o floare trecătoare dar sufletul dacă este curat, devine un crin veşnic de care Dumnezeu se bucură şi‑l ocroteşte. El vrea pe pământ o grădină plină cu crini. Nu ai vrea şi tu să creşti în grădina Lui?
Iubirea este ceva firesc, dacă te îndrăgosteşti de cineva devii altfel, depinzi într‑un anume fel de acea persoană, fără ea te simţi neputincios/ă. Atenţie, în astfel de cazuri nu numai că îţi poţi face rău, dar poţi deveni „marionetă“, adică persoana iubită se poate folosi de tine în scopuri proprii. Însă ca suflete căutătoare şi iubitoare de Dumnezeu, va trebui să ne controlăm simţurile şi gândurile ca nu cumva din neatenţie, mai ales a trupului, care este înclinat spre deşertăciune, să cădem în păcat. Fii stăpân pe pasiunile tale, ca să nu ajungă ele stăpâne pe tine![5]
A iubi înseamnă să ieşi din tine şi să trăieşti în celălalt ca şi cum ai trăi în tine! Iubirea, după Sfântul Ioan Gură de Aur, „este bucuria de a face altora bucurie“, adică, este „o adevărată slujbă pentru Dumnezeu“[6]. Sau dacă l‑am cita pe Dostoevski, am spune că „dragostea îi face pe oameni să se simtă egali“. Aşadar, iubirea este un fragment de infinit căzut pe pământ, deoarece viaţa fără dragoste este o umbră a lucrurilor care ar putea fi.

Și oare în ce piesă iubirea încearcă să treacă granițele dacă nu în Romeo și Julietawww.masca.ro/teatru/romeo-si-julieta/ și www.facebook.com/masca.teatru



[1] Geneză 2, 18‑24.
[2] Aici am vrea să precizăm că dacă se caută un partener de viaţă, legea divină să fie temelia acelei relaţii cu gândul mereu la căsătorie. Credem că acest fapt îi va ajuta pe cei doi să nu profite unul de celălalt. Adică, exact ca într‑o căsnicie, nici unul nu profită de celălalt, ci se corectează, completează şi edifică, conştienţi fiind că Domnul le va fi judecător. „O căsnicie bună este aceea în care fiecare îi încredinţează celuilalt rolul de paznic al solitudinii sale.” (Rainer Maria Rilke).
[3] Victor Hugo (1802‑1885), reprezentant al romantismului.
[4] Proverbe 31, 30.
[5] Epictet (cca. 50 – cca. 138), Manual.
[6] Sfântul Ciprian (210‑258).

Demitizarea iubirii: dragostea nu se găsește, ci se construiește

Dragostea romantică și cocaina pot provoca dependență prin activarea aceleiași regiuni cerebrale, responsabile de senzația de recompensă. Însă un recent studiu de la Yale a demonstrat că dragostea neegoistă — aceea care dorește profund binele și fericirea celorlalți — poate opri cu totul centrul cerebral al recompensei.
dreamstime_s_36017267_400Studiul, care a fost publicat în jurnalul Brain and Behavior, a încercat să traseze niște granițe între iubirea romantică și iubirea dezinteresată, iar cercetătorii spun că au reușit acest lucru analizând scanări ale creierilor unor persoane care practicau de multă vreme meditația budistă. Cu ajutor imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), oamenii de știință au putut vedea că atunci când subiecții priveau o fotografie cu persoana iubită sau o imagine cu cocaină, creierul lor se activa în zona centrilor de recompensă. În schimb, atunci când subiecții erau invitați să repete în gând „fie ca toate ființele să fie fericite", acei centri se dezactivau.

„Atunci când dorim cu adevărat și fără egoism binele celuilalt nu simțim aceeși euforie și acelaşi entuziasm ca atunci când, să spunem, primim un mesaj de la cineva de care suntem interesați în mod romantic, pentru că nu e vorba deloc despre noi", explică Judson Brewer, profesor adjunct în cadrul catedrei de Psihiatrie de la Universitatea Yale.

E greu de spus în ce măsură reacția meditatorilor se poate aplica prin generalizare altor oameni și dificil este și de stabilit concret dacă ceea ce dezactiva centrii de recompensă era conținutul frazei respective sau reacția la rutina repetării acelorași cuvinte. Însă pentru mulți este intuitiv că dragostea neegoistă generează alte răspunsuri în noi decât dragostea romantică. Se impune însă o precizare aici: și dragostea romantică poate fi neegoistă (o condiție ar fi să fie separată de infatuare).

Un mesaj contracultural: „Trebuie să muncești”

Pe asta mizează și profesorii de la Universitatea Northwestern care gestionează, de 14 ani, cursul Marriage 101 (Introducere în căsătorie) și a căror reputație de profesionalism este atât de extinsă, încât au fost nevoiți să limiteze numărul participanților la curs la 100. The Atlantic a făcut o evaluare a acestui curs, aducând în față principiile pe care acesta le promovează pentru construirea unei relații de iubire care este sănătoasă și care poate împlini.

Jurnaliștii spun că, deși poate părea trivial ca o facultate să ofere un curs de acest fel, materia nu este nicidecum una tratată ca în articolele din revistele glossy. Și nici ca în alte universități, unde accentul cade pe istoria instituției căsătoriei, observând tendințele majore la nivelul societății. Ila Marriage 101, subiectele abordate sunt concentrate pe explorarea experiențială a sinelui, pe practică. Scopul cursului este să demonstreze că o căsnicie reușită nu este aceea în care doi oameni perfecți, care sunt suflete-pereche, se înțeleg de minune, ci aceea în care oameni care își cunosc valorile, atuurile și slăbiciunile, comunică eficient cu un altul care le este compatibil și construiesc împreună.

„Baza cursului nostru este corectarea unei preconcepții: că pentru o căsnicie funcțională trebuie doar să găsești persoana potrivită," spun profesorii. „Chestia e că tu (nu celălalt, n.r.) trebuie să fii persoana potrivită. (...) Mesajul nostru este contracultural: ne concentrăm pe a afla dacă tu ești persoana potrivită." Recomandările profesorilor sunt aparent neromantice: partenerii trebuie să muncească pentru a se cunoaște în primul rând pe ei înșiși, să își asume responsabilitatea defectelor și a vulnerabilităților lor și să învețe să lucreze eficient cu ele.

Comunicarea nu este suficientă

Nici cele mai bune abilități de comunicare nu vor ajuta un cuplu care vede lumea complet diferit, spun profesorii. „Pentru ca oamenii să fie fericiți în căsnicia lor, ei trebuie să fie capabili să înțeleagă nu doar ce spune partenerul, ci și experiența din spatele cuvintelor. Dacă nu pot face acesta, dacă nu își pot înțelege empatic partenerul, nici cea mai bună comunicare din lume nu va fi de ajutor", scria Sam R. Hamburg, într-unul dintre textele folosite la curs.

Instructorii spun că recomandările lor par neromantice, însă sunt eficiente. Și privind la ce consideră societatea azi ca fiind romantic, răsuflăm ușurați că e așa. În The Society Pages, dr. Lisa Wade, profesor la Occidental College, notează că azi dragostea pare a fi apanajul exclusiv al femeii, în timp ce de la bărbați se așteaptă să fie dezgustați de lucrurile „feminine" și concentrați exclusiv pe sex. În condițiile acestea, un curs cu recomandări „neromantice" poate părea exact ceea ce a recomandat doctorul.

Anul 2030: Previziuni despre umanitate

Scenariile despre viitorul lumii sunt numeroase și privite din diferite puncte de vedere. Pentru cei care încearcă să afle anumite detalii despre viitorul planetei noastre, Euromonitor a întocmit o listă cu estimări ale schimbărilor care vor avea loc până în anul 2030.

Foto: wikimedia.commons.orgPotrivit studiului Euromonitor, preluat de wall-street.ro, acestea sunt elementele cheie ale anului 2030:

1. China va dobândi supremația economică. Potrivit experților, în următorii ani China va deveni cea mai mare putere economică din lume, depășind SUA. Marile puteri din prezent, SUA, Japonia și Germania, vor fi înlocuite de puterile asiatice, China, India, Japonia, Coreea și Indonezia.

2. Cauzele principale ale deceselor. Aproximativ 70% dintre decese vor fi provocate de boli precum cancer, boli cardiovasculare și diabet. Principalele probleme de sănătate vor fi SIDA, depresia și afecțiunile cardiovasculare. Numărul decesele din cauza bolilor infecțioase, precum malaria și tuberculoza va scădea, datorită accesului la vaccinuri. Bolile pulmonare vor experimenta o creștere, iar tutunul va provoca moartea a 8,3 milioane de persoane (în prezent, acesta ucide 5 milioane de persoane).

3. Un viitor al singurătăţii. În cele 480 de milioane de gospodării care există în întreaga lume va trăi câte un singur om, situaţie care va contrazice termenul de „gospodărie" (locuinţă în care locuiesc mai multe persoane, înrudite între ele, cu buget comun, care valorifică în comun bunurile dobândite prin munca lor).

4. Va creşte vârsta medie a populaţiei. Aceasta va urca de la 26 de ani la 34 de ani, la nivel global. În anul 2010, vârsta medie a populaţiei din Monaco era de 49 de ani, fiind cea mai mare, urmată de Japonia, cu 44,6 de ani, Germania, cu 44 de ani şi Italia, cu 43 de ani (world.bymap.org).

5. Vor avea loc schimbări climatice importante. Temperatura medie va crește și, de asemenea, nivelul mărilor și oceanelor, cu câțiva centimetri. Vor avea loc mai multe furtuni, cicloane, tornade, uragane, secete și inundații.

6. Populaţia totală a Pământului va crește. Speranța de viață va fi mai ridicată, aceasta urmând să  crească de la 67,3 ani la 72,2 ani. Japonia va avea cea mai mare speranță de viață, de 85,7 ani. Populația mondială mai mare de 80 de ani se va tripla, iar femeile vor trăi mai mult decât bărbații, diferența fiind de la 4 până la 6 ani. În acest fel, populația planetei, care este în prezent de 7 miliarde de persoane va ajunge la 8,4 miliarde până în anul 2030.

De asemenea, la ora actuală, la fiecare cinci zile se nasc 1 milion de copii, ceea ce înseamnă că populaţia globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani. Se pare că până în anul 2030 se vor naşte 2,4 miliarde de bebeluşi. Aplicaţia online breathingearth.net arată în direct câţi copii se nasc şi câţi oameni mor în fiecare moment.

7. Va creşte numărul utilizatorilor de tehnologie. La sfârşitul anului 2012, numărul utilizatorilor de Internet era de 2,4 miliarde la nivel global. Din aceştia, 1,1 miliarde în Asia, 519 milioane în Europa, 247 milioane în America de Nord şi 167 în Africa. În următorii 16 ani, numărul utilizatorilor de Internet se va dubla, ajungând la 4,8 miliarde. În prezent, cei mai mulţi utilizatori sunt în China, 565 milioane. Comparativ, în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori.

8. Cei mai mulţi oameni vor trăi în Asia-Pacific. În prezent, trăiesc în această zonă 4 miliarde de persoane, adică 60% din populaţia globală, iar în anul 2030 vor trăi acolo 54% din populaţia planetei. Ordinea continentelor cele mai populate este următoarea: Africa, Europa, America de Nord, America de Sud şi Australia.

9. Majoritatea oamenilor vor trăi în oraşe. Între anii 1995 şi 2005, populaţia urbană din ţările dezvoltate a crescut într-un ritm de aproximativ 165.000 de persoane pe zi. Aşadar, 60% din populaţia globală va trăi în oraşe, creşterea fiind de la 3,6 miliarde de orăşeni în anul 2009, la 6,4 miliarde până în anul 2050.

10. Pământul va fi mai „bogat", iar bunăstarea individuală va crește. Raportat la valoarea monedei din prezent, PIB-ul global al anului 2030 va fi de 147 trilioane de dolari. În anul 2012, acesta era de 84,97 trilioane de dolari şi PIB-ul nominal era de 71,83 trilioane de dolari. La nivel individual, se estimează că PIB-ul pe cap de locuitor la nivel mondial va fi de 13.620 de dolari, ceea ce presupune o creştere faţă de prezent, de 1.000 de dolari.

În urmă cu mai bine de un an, Consiliul de Informații al SUA a realizat un raport asemănător, numit „Tendințe globale 2030: lumi alternative". Previziunile au fost realizate pe baza tendințelor actuale, însă rămâne de văzut câte dintre acestea se vor adeveri.

 Sursă foto: NASA
 

"De când nu v-aţi spovedit?": cateheza Papei Francisc despre Taina Spovezii

Papa Francisc: Audienţa generală de miercuri, 19 februarie 2014.

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Prin sacramentele iniţierii creştine, Botezul, Mirul şi Euharistia, omul primeşte viaţa cea nouă în Cristos. Or, toţi ştim asta, noi purtăm această viaţă "în vase de lut" (2Cor 4,7), suntem încă supuşi ispitei, suferinţei, morţii şi, din cauza păcatului, chiar putem pierde viaţa cea nouă. Pentru aceasta Domnul Isus a voit ca Biserica să continue opera sa de mântuire şi faţă de propriile mădulare, îndeosebi cu sacramentul Reconcilierii şi cel al Ungerii Bolnavilor, care pot să fie unite sub numele de "sacramente de vindecare". Sacramentul Reconcilierii este un sacrament de vindecare. Când eu merg ca să mă spovedesc este pentru a mă vindeca, a-mi vindeca sufletul, a-mi vindeca inima şi ceva ce am făcut care nu merge. Icoana biblică ce le exprimă cel mai bine, în legătura lor profundă, este episodul iertării şi vindecării paraliticului, unde Domnul Isus se revelează în acelaşi timp medic al sufletelor şi al trupurilor (cf. Mc 2,1-12; Mt 9,1-8; Lc 5,17-26).

1. Sacramentul Pocăinţei şi al Reconcilierii provine direct din misterul pascal. De fapt, chiar în seara de Paşti, Domnul a apărut discipolilor, închişi în cenacol, şi, după ce le-a adresat salutul "Pace vouă!", a suflat asupra lor şi a spus: "Primiţi pe Duhul Sfânt! Cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veţi ţine, vor fi ţinute" (In 20,21-23). Acest pas ne dezvăluie cea mai profundă dinamică ce este conţinută în acest sacrament. Înainte de toate, faptul că iertarea păcatelor noastre nu este ceva ce ne putem da noi. Eu nu pot să spun: îmi iert păcatele. Iertarea se cere, se cere altuia şi la Spovadă cerem iertare lui Isus. Iertarea nu este rod al eforturilor noastre, ci este un cadou, este un dar al Duhului Sfânt, care ne umple de apa de milostivire şi de har care izvorăşte neîncetat din inima deschisă larg a lui Cristos răstignit şi înviat. În al doilea rând, ne aminteşte că numai dacă ne lăsăm reconciliaţi în Domnul Isus cu Tatăl şi cu fraţii putem să fim cu adevărat în pace. Şi acest lucru l-am simţit cu toţii în inimă atunci când mergem să ne spovedim, cu o greutate în suflet, un pic de tristeţe; şi atunci când primim iertarea lui Isus, suntem în pace, cu acea pace a sufletului atât de frumoasă pe care numai Isus ne-o poate da, numai el.

2. În timp, celebrarea acestui sacrament a trecut de la o formă publică - pentru că la început se făcea în mod public - la cea personală, la forma rezervată a Spovezii. Însă acest lucru nu trebuie să ne facă să pierdem matricea eclezială, care constituie contextul vital. De fapt, comunitatea creştină este locul în care se face prezent Duhul, care reînnoieşte inimile în iubirea lui Dumnezeu şi face din toţi fraţii un singur lucru, în Cristos Isus. Iată deci pentru ce nu este suficient a-i cere iertare Domnului în propria minte şi în propria inimă, dar este necesar să mărturisim cu umilinţă şi cu încredere propriile păcate slujitorului Bisericii. În celebrarea acestui sacrament, preotul nu-l reprezintă numai pe Dumnezeu, ci toată comunitatea, care se recunoaşte în fragilitatea fiecărui membru al său, care ascultă emoţionată căinţa sa, care se reconciliază cu el, care-l încurajează şi-l însoţeşte pe drumul de convertire şi de maturizare umană şi creştină. Unul poate să spună: eu mă spovedesc numai lui Dumnezeu. Da, tu poţi să-i spui lui Dumnezeu "iartă-mă" şi să spui păcatele tale, însă păcatele noastre sunt şi împotriva fraţilor, împotriva Bisericii. Pentru aceasta este necesar să se ceară iertare Bisericii, fraţilor, în persoana preotului. "Dar părinte, îmi este ruşine...". Şi ruşinea este bună, este sănătate a avea un pic de ruşine, pentru că ruşinarea este salutară. Atunci când unei persoane nu-i este ruşine, în ţara mea spunem că este un "neruşinat": un "sin verguenza". Dar şi ruşinea face bine, pentru că ne face mai umili, iar preotul primeşte cu iubire şi cu duioşie această mărturisire şi în numele lui Dumnezeu iartă. Şi din punct de vedere uman, pentru a se descărca, este bine de vorbit cu fratele şi de spus preotului aceste lucruri, care sunt atât de grele în inima mea. Şi unul simte că se descarcă în faţa lui Dumnezeu, cu privire la Biserică, la fratele. Să nu ne fie frică de Spovadă! Unul, când stă la rând pentru a se spovedi, simte toate aceste lucruri, chiar şi ruşinea, dar apoi când se termină Spovada iese liber, mare, frumos, iertat, alb, fericit. Acesta este frumuseţea Spovezii! Eu aş vrea să vă întreb - dar să nu spuneţi cu glas tare, fiecare să-şi răspundă în inima sa -: când te-ai spovedit ultima dată? Fiecare să se gândească... Sunt două zile, două săptămâni, doi ani, douăzeci de ani, patruzeci de ani? Fiecare să calculeze, dar fiecare să-şi spună: când m-am spovedit ultima dată? Şi dacă a trecut mult timp, nu mai pierde nici o zi, du-te, căci preotul va fi bun. Isus este acolo şi Isus este mai bun decât preoţii, Isus te primeşte, te primeşte cu atâta iubire. Fii curajos şi mergi la Spovadă!

3. Dragi prieteni, a celebra sacramentul Reconcilierii înseamnă a fi cuprinşi într-o îmbrăţişare călduroasă: este îmbrăţişarea milostivirii infinite a Tatălui. Ne amintim de acea frumoasă, frumoasă parabolă a fiului care a plecat de acasă cu banii de pe moştenire; a irosit toţi banii şi apoi, când nu mai avea nimic, a decis să se întoarcă acasă, nu ca fiu, ci ca servitor. Multă vină avea în inima sa şi multă ruşine. Surpriza a fost că atunci când a început să vorbească, să ceară iertare, tatăl nu l-a lăsat să vorbească, l-a îmbrăţişat, l-a sărutat şi a făcut sărbătoare. Dar eu vă spun: de fiecare dată când noi ne spovedim, Dumnezeu ne îmbrăţişează, Dumnezeu face sărbătoare! Să mergem înainte pe acest drum. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu 

Familia, inima societăţii, este dispreţuită şi maltratată



A început azi, 20 februarie 2014, în Aula Nouă a Sinodului din Vatican consistoriul extraordinar al cardinalilor, convocat de Papa Francisc pentru o reflecţie comună despre situaţia familiei în Biserică şi societate.

Reuniunea de lucru a început cu rugăciunea Orei a Treia. Salutul adresat adunării de card. Angelo Sodano, decanul Colegiului cardinalilor, a pregătit scurta intervenţie a Sfântului Părinte, urmată de o amplă relatare introductivă a cardinalului Walter Kasper despre familie. La reuniune iau parte şi prelaţii care sâmbătă, 22 februarie, sărbătoarea „Catedra Sfântului Petru”, vor fi creaţi cardinali de Papa Francisc în bazilica Sfântul Petru. Lucrările consistoriului extraordinar cuprind alte trei sesiuni de lucru - una, joi după amiază, şi vineri, altele două - pentru intervenţiile libere din partea cardinalilor.

Revenind la cuvântul de salut adresat joi la deschiderea consistoriului extraordinar dedicat familiei, Papa Francisc a subliniat că deşi în timpurile noastre familia este din ce în ce mai dispreţuită şi maltratată, aceasta nu încetează să constituie baza unei societăţi cu adevărat umane. Încă de la început, a continuat Papa, Creatorul a depus binecuvântarea sa asupra omului şi a femeii ca să aibă parte de fecunditate şi să se înmulţească pe faţa pământului; într-un anumit fel, familia reprezintă în lume oglindirea lui Dumnezeu, unul şi întreit.

„Reflecţiile noastre vor ţine cont fără încetare de frumuseţea familiei şi a căsătoriei, de măreţia acestei realităţi umane atât de simple şi totodată atât de bogate, făcută din bucurii şi speranţe, greutăţi şi suferinţe, ca întreaga viaţă. Vom căuta să aprofundăm teologia familiei şi pastoraţia pe care trebuie să o aplicăm în condiţiile actuale. Să o facem cu profunzime şi fără să cădem în «cazuistică», pentru că aceasta ar face să se coboare inevitabil nivelul muncii noastre. Familia astăzi e dispreţuită, e maltratată, şi ceea ce se aşteaptă de la noi este să recunoaştem cât este de frumos, bun şi adevărat a forma o familie, a fi familie astăzi; cât este de indispensabil acest lucru pentru viaţa lumii, pentru viitorul umanităţii. Se cere de la noi să scoatem în evidenţă planul luminos al lui Dumnezeu cu privire la familie şi să-i ajutăm pe soţi să trăiască cu bucurie existenţa lor, însoţindu-i în atâtea dificultăţi”.


La final, Sfântul Părinte Papa Francisc a mulţumit cardinalului Walter Kasper pentru contribuţia importantă oferită participanţilor prin relatarea sa introductivă şi i-a salutat pe „confraţii” care sâmbătă vor fi creaţi cardinali, cerând prelaţilor să-i însoţească cu rugăciunea şi afecţiunea fraternă.


Sursa:ro.radiovaticana.va

Un student român este în finala Sony World Photography Awards Student Focus 2014

Sebastian Văcăriuc, student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este finalist în competiția de fotografie Sony World Photography Awards Student Focus 2014.
“Student Focus” este unul dintre cele mai mari programe internaționale de fotografie dedicate studenților. În acest program sunt implicate 230 de instituții educaționale din lumea întreagă, iar scopul acestuia este de a sprijini și inspira generațiile viitoare de fotografi.
Programul oferă o varietate de competiții, tutoriale și oportunități și acces la o rețea profesională complexă de contacte din domeniu, pentru a ajuta fotografii talentați să devină profesioniști. Mulți dintre finaliștii edițiilor anterioare din competițiile Student Focus lucrează acum în industria fotografiei.
Sebastian Văcăriuc, student în anul al doilea la Univerisitatea Babeș-Bolyai, unde urmează cursuri de fotografie, este din Botoșani și are 23 de ani. El și-a asigurat locul între cei 10 finaliști din lumea întreagă cu imaginea denumită ”Bătrân pe un câmp unde se sfârșește orașul”. Imaginea a fost realizată ca urmare a unei cerințe ce vizează subiectul ”Știrile de mâine”, într-o singură imagine.
Romania_Sebastian Vacariuc_Babes Bolyai University
”Fotografia a fost realizată în octombrie 2013, pe un câmp de la marginea orașului Cluj-Napoca. După câteva minute, l-am zărit pe acest bătrân și am vrut să surprind contrastul dintre el și ambientul sălbatic, mărginit în zare de blocurile din oraș. Ca de obicei, am văzut o conexiune între elementele componente ale imaginii, iar scopul meu era să o surprind”, spune Sebastian Văcăriuc despre fotografia sa.
”Am fost foarte fericit să aflu că sunt unul dintre finaliștii competiției. Acest rezultat îmi dă mai multă încredere în mine și este dovada că am progresat de-a lungul timpului. Am considerat ultima cerință a concursului ca pe o nouă provacare și voi face tot posibilul să ating standarele acestei competiții”, completează Sebastian Văcăriuc.
Fotografia de portret este ramura preferată de Văcăriuc din fotografie și speră ca va avea o carieră în această categorie.
În calitate de finalist, Văcăriuc a câștigat o cameră foto full frame Sony α7, pe care va trebui să o folosească acum pentru a rezolva a doua cerință a competiției: o serie de fotografii cu numele ”Autoportrete”. O singură serie va fi aleasă câștigătoare de către juriul concursului.
Toți finaliștii beneficiază, de asemenea, de o călătorie în Londra, alături de profesorii lor, pentru a participa la gala de premiere Sony World Photography Awards 2014, ce are loc pe 30 aprilie.
La ceremonie va fi premiat Fotograful anului 2014 la Student Focus, ce va primi echipament fotografic Sony în valoare de 35.000 €, pentru universitatea la care urmează cursuri.
În plus, fiecare finalist își va putea vedea seria de ”Autoportrete” expusă în Londra, la Somerset House, ca parte din expoziția Sony World Photography Awards 2014, în perioada 1-18 mai, iar imaginile lor vor fi publicate în albumul anual Sony World Photography Awards.

Teoria originii speciilor, invalidată de studiul bureților-de-mare (Video)

Oamenii de știință explică viața complexă prin teoria originii speciilor. Oxigenul la un nivel apropiat de cel actual, spun ei, a ajutat la explozia formării vieții complexe. Daniel Mills, cercetător danez, a ajuns la concluzia că nu e așa. Sau cel puțin asta i-au demonstrat niște bureți-de-mare.

Foto: flikr.comDaniel Mills este doctorand la Universitatea Danemarcei de Sud, în cadrul Centrului pentru Evoluția Pământului. El a intenționat să umple un gol în teoria originilor speciilor, care nu preciza nimic de cantitatea de oxigen necesară apariției vieții.

Această teorie susține că miliarde de ani viața pe Pământ a fost reprezentată doar de organisme simple, unicelulare. Creșterea bruscă a nivelului de oxigen din atmosferă a permis fotosinteza, proces prin care a fost creat mai mult oxigen, care a dus la apariția vieții animale.

Mills a încercat să afle care este nivelul de oxigen la care puteau supraviețui forme primitive de viață. Cele mai apropiate forme de viață de cele primitive erau bureții-de-mare, pe care i-a analizat pe o perioadă mai lungă de timp.

Mills a ajuns la concluzia că bureții pot trăi și crește și dacă mediul în care se dezvoltă ar conține 0,5 % din oxigenul prezent în momentul de față în atmosferă. Ce l-a uimit pe Mills e că procentul este mult mai mic decât cel pe care cercetătorii l-au considerat vital. Ceea ce înseamnă că viața era posibilă cu mult înainte de data la care au apărut primele forme de viață complexă. Colegii săi demonstraseră anterior și că o creștere masivă a nivelului de oxigen mai avusese loc cel puțin o dată, fără ca organisme complexe să se formeze.

„Poate că au fost alte mecanisme ecologice și evoluționiste la mijloc. Sau poate că pământul a fost lipsit de animale pentru că organisme complexe, pluricelulare pur și simplu evoluează greu", a declarat Mills. Dacă rezultatul lui Mills este corect, baza teoriei originii speciilor trebuie să fie reconsiderată, iar factorul declanșator pentru apariția animalelor ar trebui să fie altul, nu oxigenul.

Sursă foto: NOAA photo library

 

Sursa

Revista Știință&Tehnică – numărul 33, februarie 2014

Începând cu 18 februarie, la toate punctele de difuzare a presei, este disponibil numărul 33 al revistei Știință&Tehnică!

Din sumar:
005 ȘTIRI
Top 10 / Știri în numere / Știri pozitive & negative
014 PROTOTIP
Ochelari care scot cinematograful la pensie plus un computer foarte puternic care încape într-un buzunar – în magazine, în curând!
018 SMART LIVING
Gadgeturi care îți automatizează casa: becuri inteligente, controller wireless care augmentează orice echipament electric și… primul vas de gătit inteligent!
020 AVIAȚIE
Am putea crede că perfecționările succesive au adus elicopterul la un maximum de performanțe posibile, dar nu este așa.

cop ST feb01 elico
026 DOSAR
Se înșeală istoria convențională cu privire la Neolitic? Avem de-a face cu o populație de vânători-culegători… arhitecți?
02 dosar
036 INTERVIU
Invitatul special al acestei ediții este un om care și-a dedicat peste 45 de ani cercetării românești și ideii înființării unui muzeu unic în România.
044 IGNOBEL
Premiile IgNobel au căpătat o largă popularitate, în ultimii ani. Sunt atât de stupide pe cât par la prima vedere?
048 SPAȚIU
Molly Brown – povestea primei capsule cu echipaj din programul Gemini, un moment emblematic pentru istoria asaltului selenar.
03 asalt
054 ASTRONOMIE
Află totul despre nove și supernove de la astronomul amator Cătălin Beldea, cel mai mare vânător de eclipse român.
060 CERCETARE
La fel ca și oamenii, teoriile științifice se nasc, performează și… se pensionează!
04 teorii
066 GHID DE CUMPĂRĂTURI
Cum îți cumperi cea mai bună imprimantă pentru tine, în funcție de nevoile pe care le ai?
070 FUNNY SCIENCE
Triunghiul Bermudelor, reptilieni, extratereștri antici, planeta Nibiru – cine, cum și de ce a proliferat aceste fantezii pseudoștiințifice în mass media?
076 ISTORIE
Te-ai gândit vreodată că un obiect casnic pe care-l folosești zi de zi are o istorie cu adevărat fascinantă?
082 CLUBUL NEMURITORILOR
Francis Fukuyama și omul transcendent
085 RECOMANDĂRI
Cărți / Experiment / Android vs iOS / Gadgeturi purtabile / Teste

cop ST feb
Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii martie! Până atunci, vă invităm să rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!
Revista Ștință&Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 96 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate, costă numai 9,9 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!

La start!

Bună ziua, vă salută Ciprian, comentatorul ediției virtuale a competiției de bob pentru bloggeri sub egida Cursa bloggerilor la bob – asigurata de Groupama. Sper că v-ați așezat comod în fotoliu și v-ați luat ceaiul aproape, fiindcă vă voi face o descriere a competitorilor noștri.
Fiecare este în sine învingător dar în final doar unul va urca pe podium.
Casele de pariuri au fost înnebunite în ultimele zile iar cotele au crescut alarmant.

Starul acestei competiții a început la data de 7 februarie și va continua și în zilele următoare până pe  25 februarie ora 23.59, iar emoțiile pulsează adânc în inimi și vene. Și noi putem participa încurajându-i și sunținându-ne bloggerul favorit în competiția asigurată de Groupama intrând în aplicatia de pe facebook, iar dacă acesta va câștiga, la final poți primi și tu pe blogul lui un voucher în valoare de 250 euro. Ce spui? Cu un astfel de premiu îți poți achiziționa multe echipamente sportive. 

Iată-i și pe finaliști:


Și pentru că așa se cere și este frumos, vom începe cu bloggerița bloggerițelor, Ana Morodan, care se reprezintă pe sine prin intermediul blogului său personal anamorodan.ro unde împărtășește tuturor din tainele modei și a stilului.
La doar câțiva metri depărtare, vine și bloggerul Radu Dumitru, un futurist care se încarcă de gadgeturi si tehnologie până în dinți. Ar putea fi unul dintre finaliști, dar vom vedea. Întrecerea cu bob-ul virtual este una mai deosebită decât în lumea reală pentru că cere o inteligență peste medie. Blogul lui: nwradu.ro, este o carte deschisă între viitor. Celor pasionați de tehnologie le va sta bine să-l viziteze și să se minuneze de ce mai nasc acei oameni ce au o zi de 25 de ore dar te ajută și în alegerile ce dorești să le faci când vine vorba de achiziționarea unui produs nou.
Și, favoritul acestei competiții, care până acum s-a clasat tot pe primul loc, este Cristi China-Birta, un competitor pe cinste și cred că oricine ar fi mândru să ajungă în finală cu el. Având un blog cu de toate chinezu.eu, Cristi China-Birta este unul dintre marii noștri competitori la bob virtual. El ne-a reprezentat în atât de multe ediții și deja este cunoscut ca un împătimit al genului. Nu ar fi nici o mirare dacă l-am vedea și în acest an pe podium ocupând locul fruntaș, însă surprizele pot veni de unde nu te aștepți.

Mult succes competitorilor. Ne auzim mâine!

Muzica ce ne unește... cu strămoșii

Muzica este o soră mai mare a noastră care ne ajută să trecem prin viață voioși. Oare de câte ori nu am căzut în brațele disperării iar muzica, cu brațele ei catifelate, ne-a ridicat ușor și fără suspin?
Muzica, încă din cele mai vechi timpuri, a făcut ca inima omului să tresalte de bucurie dar a marcat și momentele solemne, a evidențiat și tristețea momentului (ca moartea), iar tradiția noastră a păstrat un fagure plin de miere a sentimentelor pur românești.
Prin muzică, fie că vrem sau nu, ne unim cu cei ce nu mai sunt, cu strămoșii noștri!
Istoria a cernut și a rămas cee era mai bun. Astăzi se compune multă muzică de consum, dar va veni vremea când și acesta se va cerne și va rămâne doar vinul bun al vremurilor noastre.
„Și pentru că muzica unește lumea, șapte muzicieni din șapte țări se întâlnesc în România pentru a da viață unui proiect inedit, în care muzica tradițională și jazzul se îmbină într-o armonie perfectă. Roots Revival România ne invită să ne redescoperim rădăcinile culturale prin accesarea tradițiilor care ne definesc. Concertul va avea loc în Bucureşti pe data de 1 martie la Sala Radio.
Ce înseamnă Roots Revival Romania? Înlăturarea tuturor prejudecăților legate de muzica tradițională prin oferirea unei noi perspective asupra lumilor sonore provenite din spațiul străvechi folcloric. După cum o spune și titlul, Roots Revival Romania ne invită să ne redescoperim rădăcinile culturale prin accesarea tradițiilor care ne definesc.
Primul proiect Roots Revival Romania a avut loc în 2013 și a reunit muzicieni din diferite țări, într-o tabără de creație din Maramureș. Timp de o săptămână, artiștii au creat spectacolul din temelii, prezentându-l apoi la Cimitirul Vesel de la Săpânța, dar și la Sala Radio din Capitală, cu un succes extraordinar.
Cred că nici nu încape vorba că un astfel de concert se lasă mult așteptat și că se merită participarea!
murilor noastre. Mai multe info: www.facebook.com/RootsRevivalRomania

Iubirea este o moştenire!

Iubire. Acest cuvânt apare de foarte multe ori în Biblie. De ce? Era oare necesar?
Da! Pentru că prin acest cuvânt se defineşte Dumnezeu şi în acelaşi timp se prezintă ataşamentul ce‑l are faţă de noi, sentiment pe care l‑am primit pentru a‑l folosi moral, după învăţătura Sfintei Evanghelii, într‑o lume în care este mai multă dragoste a ştiinţei şi mai puţină ştiinţă a dragostei.
Performanţa pe care o reuşeşte Dumnezeu în iubirea Sa este că ne iubeşte pe fiecare, de parcă n‑am exista decât noi în toată lumea.
Această lume nu este decât o declaraţie de dragoste a lui Dumnezeu faţă de noi[1]. Ne va judeca după cum, cât şi pentru ce L‑am iubit! Ne‑a creat pentru a ne face ferice. La acest dar nu‑i putem răspunde decât prin credinţă şi iubire. Iubirea este o moştenire divină! În afară de El, nu‑i decât viciu, mizerie, eroare, întuneric, moarte, disperare[2].
De la început Dumnezeu ne‑a avut în planurile Sale, Îl avem şi noi pe El în ale noastre?
Viaţa creştinului autentic este o viaţă de permanentă credinţă sau încredere într‑un Dumnezeu plin de iubire, care ştie ce este cel mai bine pentru copiii Săi şi care are întotdeauna în vedere binele lor veşnic[3].
Dar El ne spune că adevărata dragoste este atunci când nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul[4]. Căci dacă în suflet domneşte iubirea vom răspândi în jur bucurie, iubire şi vom avea puterea de a ne dărui. Paul scrie corintenilor un imn al dragostei spunându‑le că: Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se aprinde de mânie, nu se gândeşte la rău. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu va pieri niciodată[5]. Oare dacă am căuta în inima noastră să vedem cât de mult punem în practică aceste cuvinte, ce ne‑am răspunde?
Iubirea este un lucru mare, un mare bine, care face din greu, uşor, şi trece lin peste toate asperităţile. Duce o povară fără să fie împovărătoare şi îndulceşte tot amarul. Iubirea se cere preţuită, nu ascunsă. Iubirea vrea să fie liberă, departe de dorinţele lumeşti. Nimic nu e mai dulce ca iubirea... Ea este ceva din realitatea raiului adus aici, pe pământ... Darul pe care‑l putem oferi aproapelui căci nimic nu e mai dulce ca dragostea; nimic mai puternic, mai înălţător; nimic mai cuprinzător; nimic mai fericit, mai plin, mai bun... în cer sau pe pământ!
Vocaţia mea este iubirea, – spunea Sfânta Tereza de Lisieux[6] – vrei un mijloc care să te conducă la desăvârşire? Numai un singur mijloc cunosc, şi acesta este iubirea!

Și oare în ce piesă iubirea încearcă să treacă granițele dacă nu în Romeo și Julietawww.masca.ro/teatru/romeo-si-julieta/ și www.facebook.com/masca.teatru


[1] Henri Bergson (1859‑1941), filosof francez.
[2] Blaise Pascal (1623‑1662).
[3] Cf. Ioan 1, 12.
[4] 1 Ioan 3, 18.
[5] 1 Cor 13, 4‑8.