duminică, 2 martie 2014


Experiențe ciudate de dincolo de viață

Timp de 45 de minute, medicii și asistentele medicale au fost în imposibilitatea de a-l revigora pe Brian Miller, de 41 de ani, șofer de camion, care a suferit un atac de cord. Miller, care spune că a fost în cer în acest timp, pretinde că este în viață astăzi pentru că Dumnezeu l-a trimis înapoi.

Intervievat de către Fox News, bărbatul a relatat întâlnirea cu socrii săi și faptul că i s-a cerut să se reîntoarcă din nou pe pământ. Este aceasta dovada clară a existenței vieții de după moarte?

Când jurnalistul Megyn Kelly i-a solicitat lui Miller să descrie experiența sa, acesta a afirmat că „am văzut o lumină și m-am îndreptat spre ea. Și apoi, dintr-odată, s-a deschis un drum frumos cu flori." A continuat să înainteze de-a lungul potecii până în momentul în care „un domn și o doamnă s-au apropiat". Erau socrii lui care i-au spus că trebuie să se întoarcă, nefiind încă momentul pentru a rămâne acolo.

În continuarea interviului, Miller a explicat că „mereu a crezut în Dumnezeu și în viața de după moarte" și că obișnuia încă din copilărie să meargă la biserică, însă de când s-a căsătorit nu a mai păstrat acest obicei. El admite că experiența prin care a trecut i-a schimbat perspectiva asupra vieții sale în mai multe moduri și că oamenii trebuie să știe că cerul este real.

Poveștile care ne modelează convingerile

Aparent, s-ar putea crede că aceste manifestări catalogate de oamenii de știință ca fenomene paranormale afectează doar persoane predispuse la acest gen de credințe. Însă chiar și oamenii de știință și-au manifestat nu doar interesul, ci chiar convingerea că aceste fenomene sunt reale. Un asemenea caz este Eben Alexander, care timp de 15 ani a fost profesor neurochirurg la Harvard. Timp de șapte zile a fost în moarte clinică, însă, cu ajutorul medicilor, a reușit să își revină.

„A fost ca o adevărată odisee. Am ajuns într-un loc în care erau peste tot în jurul meu fluturi și nori pufoși, iar pe fundal răsună un cântec care îmi crea o stare de relaxare și de bucurie", mărturisește doctorul. Trăirile pe care le-a avut în acele șapte zile l-au schimbat complet și l-au făcut chiar să creadă că există viața după moarte. „Știu că descrierea mea pare desprinsă dintr-un film de la Hollywood, însă vreau să le spun persoanelor sceptice că ceea ce trăiam era real și nu o simplă fantezie", încheie Eben.

Deși nu dispunem de o statistică care să înregistreze trăirile din pragul morții până în prezent, ceea ce se cunoaște cu siguranță este vechimea fenomenului. Rădăcinile lui se pierd în negura timpurilor. De exemplu, Platon, în celebra Republica, povestește experiența unui soldat pe nume Er, după ce acesta a fost ucis într-o luptă. Er descrie momentul în care spiritul îi părăsește trupul, pentru ca apoi să fie judecat alături de sufletele altor persoane decedate și, într-un final, să vadă Paradisul. Este evident că fenomenul nu este specific spațiului creștin, precedând cu mult timp relatările actuale despre înălțarea sufletului spre Dumnezeu și apoi reîntoarcerea lui pe pământ.

Relatări comune, înțelegeri diferite

Într-o listă a trăirilor de acest gen, specialiștii au enumerat mai multe stări corelate, deși extrem de puțini oameni ajung sa le trăiască pe absolut toate. Printre acestea, cel mai insistent se regăsesc sentimentul de liniște, lumina intensă și pură, părăsirea propriului corp, intrarea în alte dimensiuni, entități luminoase, tunelul, comunicarea cu spiritele,vizualizarea propriei vieți.

Dacă manifestările sunt aproximativ comune tuturor persoanelor care pretind că au experimentat trăirile în pragul morții, nu la fel sunt interpretările. Pentru unii creștini, astfel de experiențe reprezintă dovada clară că există viața după moarte și că oamenii continuă să existe într-o altă dimensiune, fie Raiul, fie Iadul. Credința în nemurirea sufletului își găsește astfel suportul în aceste relatări. Însă aceasta nu este o opinie unanim acceptată în mediul religios. Există și convingerea că senzațiile din pragul morții nu sunt altceva decât modalități prin care Diavolul încearcă să profite de vulnerabilitatea oamenilor, apărându-le ca un „înger de lumină", relatează descopera.ro.

În ton cu cei care consideră manifestările ca o contrafacere se poziționează și oamenii de știință. În opinia acestora, experiențele din preajma morții pot fi explicate științific și au condus experimente care să demonstreze acest lucru. Astfel, unii cercetători au descoperit că anumite droguri, așa cum este ketamina, pot crea senzații identice cu cele descrise mai sus, lipsa de oxigen, combinată cu o traumă puternică, putând genera senzația unei desprinderi de corp. Alții consideră că fenomenul este cauzat de o descărcare electrică din momentul în care creierul începe să rămână fără oxigen sau o lipsă de irigare sanguină a globului ocular.

Origini divine?

Merită să fie luate în considerare și încercările de a asocia știința cu religia în explicarea fenomenului. Unul dintre cei care au studiat cu insistență timp de 30 de ani experienţele dintre viaţă şi moarte a fost Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea din Kentucky se întreabă dacă nu există și probabilitatea ca „acest mecanism să fi fost creat de Dumnezeu tocmai pentru a le oferi oamenilor un confort atunci când aceştia au nevoie de el — momentul când se apropie de moarte?" conform Daily Mail. Însă, la fel de bine ne-am putea întreba dacă nu cumva la originea acestei percepții stă tocmai credința continuării vieții dincolo de moarte într-o formă imaterială. În special, religiile tradiționale favorizează această abordare prin credința în nemurirea sufletului.

Cu siguranță, o explicație tranșantă cu privire la acest gen de experiențe nu poate fi dată. Aceasta și fiindcă subiectivismul interpretărilor joacă un rol esențial. Nu se poate trece cu vederea faptul că există o încercare artificială de a asocia conceptul biblic de viață după moarte cu un gen de experiențe încă neelucidate integral. Însă nu e legitim să ne așteptăm ca oamenii să își construiască credința în ceva atât de fundamental precum viața de dincolo de moarte pe percepțiile subiective ale altora. Ce se știe este că doctrina sufletului nemuritor, susținută de majoritatea creștinilor, se alimentează din seva greco-romană. Ritualurile tradiționale asociate morții ne duc mai mult cu gândul la Hades decât la Rai. Charon pare a-și fi luat obolul. Și atunci, de unde vine și convingerea atât de fermă a supraviețuirii sufletului după moarte și a călătoriei sale printre astrele cerești într-o manieră mult prea fantezistă? Ar merita ca răspunsul să vină în urma unei reflecții mai profunde și care să meargă mai în profunzime decât convingerile populare.

Cadouri originale pentru cititorii pasionați.


Uite-ne și în fața săptămânii dedicate sărbătorilor de 1 Martie și 8 Martie. Unii se bucură, alții nu... :). Noi am zis să venim în ajutorul tuturor cu ceva idei pentru iubitorii de cărți.
Iubitorii de lectură se pot bucura de tot felul de invenții surprinzătoare care să le însoțească lecturile. Iată câteva cadouri originale pentru cititorii pasionați.
Întrebarea care rămâne este dacă veți rezista să le oferiți altora sau dacă veți ceda tentației și le veți păstra pentru voi.
1. semn de carte 1. Semn de carte... altfel
Dacă semnele de carte clasice îți arătau doar pagina unde ai închis cartea, iată că s-au inventat și semnele de carte ce îți arată exact rândul la care ai rămas. - Aici


2. lanterna cu clips 2. Lanternă cu clips
Probabil toți cititorii au avut la un moment dat probleme cu partenerii de viață datorită faptului că atunci când erau prinși în lectură până în mijlocul nopții, perechea voia să doarmă. Și implicit, să stingă lumina. Iată că cei care poartă ochelari se pot bucura acum de o lanternă cu clips care va rezolva acest gen de probleme. - Aici

3. rafturi plutitoare3. Rafturi... plutitoare
Uitați-vă la poză. Cuvintele sunt de prisos. Există vreun cititor care să nu își dorească așa ceva? - Aici




4. cutie de servetele4. Cutie de șervețele
Ok, nu este neapărat un lucru de care să nu ne putem lipsi, însă ar arăta minunat pe noptieră sau pe birou, mai ales în momentele în care unele cărți ne lasă cu ochii în lacrimi. - Aici


5. greutate invizibila5. Greutate transparentă
Știți momentele acelea în care trebuie să te oprești din citit din când în când pentru a mânca, pentru a bea sau pentru a scrie repede niște citate? Sau, în general, orice moment în care trebuie să lași cartea din mână, însă îți dorești să poți citi în continuare? Iată soluția: - Aici







6. semne de carte vorbitoare 6. Semne de carte vorbitoare
Semne de carte amuzante și originale, care comunică o serie de emoții și impresii despre cartea pe care o citești. - Aici



7. husa laptop7. Husă de laptop sub formă de carte
Pentru iubitorii de cărți care își doresc ca și gadgeturile lor să amintească de pasiunea lor pentru lectură. - Aici

8. inel suport pentru pagini8. Inel suport pentru pagini
Știți cărțile acelea de multe sute de pagini pe care te chinui cu amândouă mâinile să le ții deschise? Un inel special poate fi rezolvarea ideală pentru această problemă. Mai mult, vin și în culori diferite. - Aici

9. lenjerie pat9. Lenjerie de pat
Pentru pasionații de lectură care vor să fie înconjurați de povești chiar și atunci când dorm. - Aici


10. set personal de biblioteca10. Set personal de bibliotecă
Împrumuți des cărți prietenilor, familiei sau colegilor? Acest set este ideal pentru a te organiza: nu uiți ce și cui ai împrumutat, data la care trebuie să îți fie returnat fiecare volum, în ce condiție se află cărțile la primire etc. - Aici



11. cort carte11. Cortul carte
Aventurierii își pot exprima acum pasiunea pentru cărți printr-un cort care spune mai mult decât orice cuvinte. - Aici

12. lampa semn de carte12. Lampa - semn de carte
Dacă ești genul care citește numai în intimitatea casei, mai ales atunci când se așază seara în pat, o astfel de lampă automată poate fi un cadou dorit. Lampa stă aprinsă cât timp citești, iar în momentul în care așezi cartea deschisă deasupra ei se stinge, însă în același timp, joacă și rol de semn de carte. - Aici 

O scenă mare cât viața noastră (AUDIO)


“Fățarnic” sau “ipocrit” în limba greacă înseamnă “cel ce răspunde” sau “cel ce dă replici” și era folosit pentru a desemna actorii unui teatru. Dacă înțelegem asta, pătrundem mai bine profunzimea cuvintelor lui Isus: “atunci când postiți, nu fiți fățarnici, nu jucați teatru. Nu folosiți o mască sau o altă față”. Masca este specifică teatrului sau carnavalului și acolo are un rol bine definit. Din păcate însă, există ispita constantă de a transforma întreaga  noastră viață într-un teatru.

Suntem la începutul Postului Mare. Iar în această importantă perioadă a anului liturgic, cea mai întâlnită practică este cea a abținerii de la mâncare. Cu rol de mortificare, de sacrificiu, de jertfă, postul există în toate marile tradiții religioase. Vechiul Testament prescrie cu precizie perioada și tipurile de post. În Noul Testament îl vedem pe Isus postind 40 de zile, iar pe apostoli începând și ei să postească după Înălțarea la ceruri a Mântuitorului.


Din 1 martie puteți asculta "Lumina Evangheliei", o nouă emisiune la Radio Blaj



De la sfârșitul acestei săptămâni, Radio Blaj va difuza emisiunea "Lumina Evangheliei", în cadrul căreia PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, va prezenta o scurtă meditație pe marginea Evangheliei de duminică. Prima emisiune "Lumina Evangheliei" va avea ca temă meditația din Duminica lăsatului sec de brânză,  a Izgonirii lui Adam din Rai .

PS Claudiu Pop, despre emisiunea "Lumina Evangheliei":

"Emisiunea Lumina Evangheliei își propune să ofere ascultătorilor, creștinilor care doresc să aprofundeze viața lor de credință, un suport, apropo de Evanghelia fiecărei duminici din Anul Liturgic. Vor fi doar câteva cuvinte, o scurtă meditație care să ajute meditația personală. Deoarece în viața noastră Sfânta Scriptură este una dintre luminile care ne luminează și ne ghidează calea, am considerat că este important să pornim și să aprofundăm acest capitol din viața noastră de creștini.

În Sfânta Scriptură, în lectura pe care în mod normal fiecare creștin ar trebui să o facă în fiecare zi, aceea din Biblie, îl găsim, într-o manieră cu totul particulară, pe Iisus, Mântuitorul Nostru, la fel ca ucenicii de la Emaus, cărora li se lumineaza ochii, li se înflăcărează inima atunci când Mântuitorul le descoperă Scripturile. În acest sens, doresc ca emisiunea "Lumina Evangheliei" să ne ajute pe fiecare dintre noi, și pe toți împreună, să privim cu ochi noi realitatea în care trăim și inimile noastre să fie pline de căldura și de lumina Spiritului Sfânt."

Emisiunea "Lumina Evangheliei" se va difuza în fiecare sâmbătă, de la ora 18:30, și imediat după Rugăciunea Rozarului, de la ora 20, iar în reluare va putea fi ascultată lunea și marțea, după Liturghia de dimineață, pe 96,2 FM și www.radioblaj.ro.
Sursa:www.radioblaj.ro