joi, 3 aprilie 2014

Cristos ne ajută să înfruntăm cele mai dificile situaţii



„Eu, poet şi soldat sud-vietnamez, am întâlnit în puşcăriile comuniste pe Dumnezeu şi pe Fecioara”

de HT

J. B Nguyen Huu Cau a petrecut aproape 39 de ani în puşcăriile din Hanoi. El este unul dintre cei mai longevivi deţinuţi politici. Eliberat în urma amnistiei prezidenţiale din cauza condiţiilor precare de sănătate. În celulă a găsit credinţa în Isus. Rozarul şi Calea Crucii l-au ajutat să treacă peste dureri şi să-i ierte pe cei care l-au închis.

În timpul detenţiei a descoperit creştinismul şi a decis să se convertească, botezându-se; lanţul cu care era legat l-a transformat într-un rozar format din 90 de inele, rozar pe care-l recita şi de cinci ori pe zi. Doar credinţa l-a ajutat să treacă cu bine peste cei aproape 40 de ani petrecuţi în temniţele vitnameze, cu trupul istovit, aproape orb, suferind, dar cu spiritul viu capabil să mulţumescă pentru darul credinţei. Şi apoi să-i poată ierta pe cei care l-au închis: „ Iubirea faţă de Dumnezeu şi de Fecioara Maria m-a schimbat. Nu-i urăsc pe „fraţi şi pe surori” (referire la regimul comunist)”.

Este istoria lui J.B Nguyen Huu Cau (născut în 1945), poet, muzician, compozitor şi căpitan al armatei Vietnamului de Sud înainte de reunificarea din 1975; unul dintre cei care a petrecut foarte mult timp în închisoare, după venirea la putere a comuniştilor din Nord. Arestat la sfârşitul războiului, va executa şase ani într-un lagăr de reeducare prin muncă; în 1982 este arestat, din cauza activităţii sale de poet şi compozitor critic fiind la adresa regimului comunist.

În 1983 este condamnat la moarte, într-un proces intentat pentru că a denunţat corupţia la nivel înalt din armată şi crimele comise de soldaţi în confruntările cu poporul. Apoi este încriminat de sabotaj şi de faptul că a murdărit „imaginea regimului”. El s-a declarat tot timpul „nevinovat”; autorităţile au comuntat pedeapsa în puşcărie pe viaţă.

Mulţi ani a trăit în izolare. Anii de puşcărie l-au marcat profund, lăsându-l aproape incapabil să audă, orb de ochiul stâng şi cu mari probleme de vedere la cel drept. În 22 martie 2014, după aproape 39 de ani, s-a putut bucura de libertate deplină, ca urmare a amnistiei dată de preşedintele vietnamez Truong Tan Sang. „Mai degrabă un act de caritate pentru condiţiile de sănătate decât o reabilitare politică”, după cum confirmă fiul sau, „pentru gravele probleme medicale de care tatăl meu suferă de mult timp”.

Zilele trecute el a povestit experienţa din puşcărie ziarului Catholic News, abordând tema credinţei şi a convertirii sale la creştinism în timpul detenţiei. Ritualul botezului, săvârşit în puşcărie, în preajma Paştelui din anul 1986, cu 26 de ani în urmă, prin mâinile p. Joseph Nguyen, un iezuit. Iezuitul l-a învăţat părţile fundamentale din creştinism, rugăciunile şi catehismul. În fiecare zi a recitat şapte Rozare şi de cinci ori Calea Crucii.

Celor care se apropiau de el în puşcărie, le repeta tot timpul că este legat de un lanţ format din 90 de inele. „Am făcut ca lanţul să devină Rozarul meu personal, cu 50 de inele. Acesta este primul meu Rozar... poate cel mai dur din lume”. Un tovarăş de celulă, fratele Paul, i-a dăruit o cruce mică făcută din nuci de cocos, şi „ am şi compus un cântec dedicat Sfintei Cruci: Sfântă Cruce vino la mine, din străfundurile cele mai de jos ale lumii (....) tu ce m-ai susţinut în această închisoare pământească”. Şi adaugă: „ Am crezut tot timpul în iubirea lui Dumnezeu”.

Liber  de legăturile şi de lanţurile puşcăriei comuniste, poetul şi dizidentul vietnamez mărturiseşte: „ iubirea lui Dumnezeu şi a Mariei m-au schimbat”. Nu am ură faţă de fraţi şi surori. Avem toţi aceleaşi rădăcini. Suntem toţi urmaşi ai regelui Hung Vuong. Pentru aceasta trebuie să ne iubim unul pe celălalt... Cred în Sfânta Treime şi în Fecioara Maria (...) m-a ajutat să trec peste nenorocirile destinului şi m-a împiedicat să mă sinucid în timpul cât am fost închis”.

Traducere: AMR


Sursa:www.totustuus.it