sâmbătă, 10 mai 2014

"Sfânta Sofia" va redeveni moschee



Un semicunoscut deputat independent din circumscripţia Burdur, Hami Yildirim, a depus o moţiune la parlamentul turc, cu care cere transformarea "Sfintei Sofia" din Constantinopol din muzeu în moschee. Bazilica "Sfânta Sofia" este cunoscută de toţi ca o capodoperă arhitectonică, simbol al creştinătăţii unite, construită de împăratul Iustinian în 537 d.C.

Ştirea a fost difuzată de Haber Turk şi n-a avut dezminţiri. Dimpotrivă, există alte semnale îngrijorătoare: în urmă cu puţine zile, primul ministru Recep Tayip Erdogan a exprimat voinţa sa de a celebra o funcţiune islamică tocmai la "Sfânta Sofia" pentru ziua de 29 mai, zi care aminteşte cucerirea Constantinopolului din partea lui Mehmet al II-lea.

Moţiunea necunoscutului Yildirim va trebui să treacă printr-o serie de faze: aprobarea în parlament, unde partidul lui Erdogan, AKP, deţine majoritatea (325 de deputaţi din 550); publicarea în Monitorul Oficial; intrarea în vigoare după deliberarea preşedintelui consiliului.

Este interesant de notat că moţiunea este prezentată la 80 de ani de la decizia lui Kemal Ataturk, care în 1934 a transformat "Sfânta Sofia" într-un muzeu: aproape un simbol al schimbării Turciei, din ţară laică în ţară islamică. Şi de fapt, motivaţiile exprimate în moţiune sunt toate de natură istorică şi bazate pe cucerirea Constantinopolului din partea lui Mohamed al II-lea Cuceritorul, care - aşa cum prezintă printre justificări deputatul Yildirim - a fost primul care s-a rugat după ritualurile islamice, după cucerirea cetăţii, la 29 mai 1453.

În ultimii ani, în Turcia această dată a devenit mult la modă, celebrând-o ca un succes, chiar dacă ziarul Sabah a notat că evenimentul aminteşte "că suntem nişte străini pe aceste ţinuturi".

Conform surselor din Istanbul, la celebrările pentru transformarea bazilicii din nou în moschee vor fi invitaţi conducători şi personalităţi musulmane din toată lumea. Conform aceloraşi surse, "Sfânta Sofia" va avea un rol dublu: de moschee (pentru rugăciunea nazim şi kurban şi seker bayram) şi de muzeu. Deci ca Moscheea albastră din Istanbul.

Ştirea, desigur destul de îngrijorătoare, trebuie încadrată şi în climatul general al actualei situaţii politice care se trăieşte în Turcia, deloc asigurator. Aroganţa lui Erdogan pare să nu aibă frâne. După ce a limitat daunele la ultimele alegeri administrative - chinuite de scandalurile de corupţie răspândită, izbucnite la 17 decembrie 2013, cu implicarea de personaje din AKP şi rude ale prim ministrului însuşi - el se gândeşte să candideze la preşedinţia Republicii în august 2014.

Aceste alegeri vor avea loc cu sufragiul universal direct. Erdogan însă nu pare să aibă numerele. După ultimele alegeri administrative, pentru a obţine victoria i-ar lipsi circa 5%. Pentru aceasta trebuie să facă apel la tot acel substrat al societăţii turceşti care din totdeauna a identificat faptul de a fi turc cu islamul.

Un alt fapt important care îi uimeşte pe observatori este următorul: în istoria afacerilor politice turceşti, nu este întâmplător că ori de câte ori se doreşte să fie trecută o moţiune importantă, aceasta este prezentată mereu de un deputat semicunoscut şi independent, tocmai pentru a putea sonda posibilele reacţii interne şi externe la moţiunea prezentată.

"Reacţiile externe" ar trebui să fie cele din lumea occidentală şi "creştină" în general, care cunosc bine importanţa geopolitică şi strategică a Turciei, un adevărat nod al gazoducturilor de provenienţă diferită, devenite şi mai importante astăzi în timp ce se încearcă să se limiteze preponderenţa rusă.

Pentru a-l face să înghită potirul amar al transformării "Sfintei Sofia" în moschee, guvernul AKP se pregăteşte să ofere ca "îndulcitor" redeschiderea Şcolii teologice din Chalki, închisă de guvernul turc în 1971 în mod nejustificabil, un "troc" foarte aclamat de politicienii occidentali.

Acestui "troc" s-a opus mereu Patriarhia Ecumenică. Mai mult, însuşi patriarhul ecumenic Bartolomeu s-a opus mereu transformării bazilicii "Sfânta Sofia" în moschee.

Cât priveşte reacţiile interne, în Turcia ele sunt de acum interzise. Prin părţile acestea tăcerea a devenit obligatorie.

(După AsiaNews, 5 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa:www.ercis.ro

Târgu Jiu, ești câștigător. Te știu!

Poate că mulți au uitat de ecologie și frumusețea unei naturi virgine, în care omul nu a ajuns să distrugă frumusețea ei naturală. Deseori stau și privesc părurile pe unde mă plimb și nu pot să nu fiu uimit de frumusețea acelui verde realizat de Creator într-un mod atât de perfect. Nu pot să nu admir complecsitatea mediului înconjurător și să nu rămân uimit cum au fost toate create cu o știință desăvârșită. Și mă doare că noi, care am primit binecuvântarea de aconduce această platentă mirifică și unică (cel puțin până acum!), să ne batem joc în acest mod de ea. Este dureros!
Cred că ar treui să fim mult mai conștienți și să apreciem orice mic sau mare efort în direcția protezării ori conservării mediului. De aceea apreciez foarte mult inițiativa venită din partea celor de la Eco-Rom Ambalaje pentru a găsi și desemna Orașul Reciclării. Eu sper că cetățenii orașului ce dețin Coloana infinitului să aibă o tărie de caracter infinită și să nu se așeze la Masa tăcerii pentru a rămâne așa... hai Târgu Jiu!!!

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/
 

Orașele participante la această campanie sunt: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Ce putem face?
* să fim portavocea acestui demers inițiat de Eco-Rom Ambalaje pentru a desemna Orasul Reciclari.
* să încercăm să strângem un grup de voluntari care să meargă la primării pentru a-și arăta dorința de a participa la o astfel de campanie 
* să gândească un plan de atac :)
* să se fixeze mai multe dăți în care să se facă astfel de acțiuni ca astfel să participe cât mai multă lume
* să se creeze o plagină web, blog, vlog etc. pentru a se anunța evenimentele și mediatiza rezultatele
* Unde-s mulți puterea crește, așa că să ne chemăm toate cunoștințele, prietenii
* să adunăm selectiv
* etc.

Marele premiu: La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de Orașul Reciclării și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Mai multe info:
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Protejarea mediului nu e opțiune
E un principiu de viață!

Să nu-l uităm pe Bach!

Sunt mereu impresionat de știrile care fac referire la muzica clasică. Faptul că mă inspiră atât de mult în ceea ce realizez, mă face să o văd ca fiind singura de calitate. Iar în aceste zile am înțeles că Zoli TÓTH, fondatorul şi liderul trupei SISTEM, a pregătit un concert cu totul special în ţara noastră. A luat muzica lui Bach, i-a adăugat percuţie la puterea n, câteva proiecţii 3D, vioară şi violoncel şi tot ce-a învăţat el în ShowBiz, iar pe toate le-a pus într-o singură reprezentaţie. Cred că orice meloman ar face orice să ajungă la un astfel de concert. Intrând pe pagina lui oficială (http://www.zolitoth.ro), am ăsit o descriere ce o reprouc mai jos:

CM6A8660web 

Dacă v-aţi întrebat cine sunt colegii mei din Zoli Toth Project, a venit momentul să vi-i prezint: Amalia Gîscă – vioară, Flaminia Nastai – violoncel şi Bogdan Pop – percuţie. Evident, şi subsemnatul, doar suntem un quartet. Împreună am pornit prin ţară cu turneul Bach in ShowBiz, un proiect muzical fusion în care am combinat muzica clasică şi ceea ce am învăţat în showbiz în ultimii 15 ani. Bach in ShowBiz înseamnă muzică de Bach + percuţie  + proiecţii 3D marca ”Les Ateliers Nomad”+ vioară şi violoncel + show.
Amalia Gîscă este absolventă a Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi. A studiat şi în Germania, la Würzburg, şi este câştigătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale. A participat la numeroase festivaluri în ţară şi peste graniţe şi a colaborat cu artişti renumiţi precum Horia Andreescu, Sabin Păutza, Michele Santorsola etc.
Flaminia Nastai este absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – aici am terminat şi eu studiile muzicale, dar mult înaintea ei. A susţinut un număr important de concerte şi recitaluri, atât în România, cât şi în străinătate. A participat la numeroase cursuri de măiestrie şi evenimente dedicate tinerilor muzicieni şi este solicitată să evolueze alături de orchestre importante precum Filarmonica “George Enescu” sau Orchestra Naţională Radio.
Bogdan Pop s-a perfecţionat în arta interpretativă chiar sub îndrumarea mea, când am fost profesor şi m-am bucurat să ne regăsim cu această ocazie. A colaborat şi continuă să colaboreze cu majoritatea orchestrelor din România, dar este invitat şi de ansambluri străine, precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra. Repertoriul său transcende zona clasică, Bogdan abordând şi jazz-ul sau muzica fusion.
Miercuri, 30 aprilie, am susţinut primul concert Bach in ShowBiz în această formulă la Ploieşti. După sute de ore de repetiţii în studio şi o apariţie pe scena Ateneului Român în cadrul Galei Twin Art organizate de Hope and Homes for Children România,  vă pot spune că am sunat perfect împreună. Nu că m-aş fi îndoit vreo clipă de asta. :-) Vă aştept să ne auziţi şi vedeţi la următoarele concerte din cadrul turneului Bach in ShowBiz!
Foto: Andreea Retinschi / www.delirium.ro

Pentru cei interesați,
Turneul național Bach in ShowBiz” - Johann Sebastian BACH reinventat în cel mai ritmat spectacol multimedia
Program turneu:
 
30 aprilie – Ploieşti – Filarmonica Paul Constantinescu, ora 19.00
4 mai – Craiova – Filarmonica Oltenia, ora 19.00
5 mai – Timişoara – Filarmonica Banatul, ora 19.00
9 mai – Oradea – Filarmonica de Stat, ora 19.00
10 mai – Satu Mare – Filarmonica Dinu Lipatti, ora 19.00
11 mai – Cluj-Napoca – Colegiul Academic, ora 19.00
16 mai – Piteşti – Casa de Cultură a Sindicatelor,  ora 19.00
23 mai – Braşov – Sala Patria, ora 19.00
24 mai – Târgu Mureş – Palatul Culturii, ora 19.00
25 mai – Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00
26 mai – Deva – Teatrul de Artă, ora 19.00
5 iunie – Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00
 
Vezi și
 
Iară mai jos și participarea mea la o conferință de presă la care au participat Zoli și un roboțel ce are o parte din creerul lui Bach.
 
Eu: Domnule... Bach... vă pot spune așa?!?
Bach: Deși nu sunt în persoană și o reprezentare a mea, da, puteți să-mi spuneți așa. Sunt conștient de faptul că doar ceerul meu se află în acest robot dar mă bucur că pot fi astăzi aici cu voi.
Eu: Așdar, permiteți-mi să vă întreb: De cât timp cunoașteți inițiativa domnului Zoli?
Bach: De câteva decenii... să mă explicitez. În 1957 când a fost construit acest robot, am stat pentru o lungă durată de timp ascuns de lume, iar acolo am tot stat și frământat gânduri. Mi-am dorit să găsesc pe cineva care să-mi poată aduce în actualitate muzica, să aibă talent și mai ales să fie implicat trup și suflet în acest proiect. Când l-am văzut și auzit pe Zoli întâia oară el era doar un puști, dar am văzut potențialul în el și am crezut cu toată forța ce mi-a mai rămas că el este ALESUL! Așa că a trebuit să mai aștept ceva vreme și apoi să-l conving să facem asta.
Eu: Interesant și, chiar dacă sunt curios cum este să trăiești într-un trup metalic, mă abțin și doresc să vorbesc cu domnul Zoli. Domnule, când l-ați întâlnit întâia oară pe domnul Bach?
Zoli: Îl cunoșteam dinainte de a ne fi întâlnit fizic, dacă putem să-i spunem așa... pentru că îi ascultam muzica. Mă fascina misterul ce abunda compozițiile lui și am trăit mereu cu senzația că îl cunosc. Când ne-am întâlnit acum câțiva ani, nu credeam niciodată că vom reuși să punem în scenă un asfel de specacol. Atunci nu ne permitea nici tehnologia și mai ales bugetul, dar acum suntem pregătiți pentru ce este mai interesant. Ănsă vă las în suspans și vă aștept să fiți alături de noi!
Eu: Cred că cel mai bine este să avem răbdare și să vedem ceea ce este cu adevărat special. Credeți că va fi în zadar efortul dumneavoastră, domule Zoli?
Zoli: Eu plec de la premisa că nu trebuie să-l uităm pe Bach, ar fi o mare tragedie pentru omenirea dacă un astfel de nume ar dispărea. Oamenii încă nu înțeleg faptul un geniu ca Bach, Beethoven sau Mozart au lăsat o moștenire inestimabilă și că datorită lor s-au realizat multe schimbări în lume și că ei au fost promotorii pentru ceea ce avem astăzi. Însă m-aș lungi prea mult și cred că este suficient să înțelegem că astfel de nume nu pot fi lăsate să piară!
Eu: Vă mulțumesc pentru timpul acordat și, sper, să ne vedem la marele spectacol. Succes!
Bach și Zoli: Și noi îți mulțumim. Poftim un bilet...

Oradea cea frumoasă!

Mulți cred că nu are rost să te lupți cu morile de vânt, respectiv să tot aduni după cei care nu fac altceva decât să se distreze și să lase în urmă munți de gunoaie. Însă trebuie și aceștia cumva sensibilizați și ajutați să conștientizeze că viața este mai frumoasă când predomină curatul, mirosul proaspăt și bucuria de pe „fețele” florilor.
Poate că nu este atât de greu să te rupi de tine și să faci un bine pentru că apoi, răsplata: bucuria, nu are să întârzie și poate că vor vedea și alții și vor fi inspirați...
Eco-Rom Ambalaje a dat startul pentru a găsi și numi Orașul Reciclării, iar eu mizez pentru Oradea pentru că are niște oameni frumoși, harnici și iubitori, așa că sunt sigur că nu vor fi indiferenți la acest apel!

Șia cum câteva idei frumoase: Șiați că?
  • Ambalajul tip PET. Prescurtarea numelui acestui tip de ambalaj vine de la polietilena tereftalata, un polimer obținut din petrol. Proprietățile sale îl fac deosebit de util pentru ambalarea lichidelor, înlocuind în multe cazuri sticla.

    Cantitățile din ce în ce mai mari de PET folosite la ambalare și rezistența foarte mare la acțiunea factorilor naturali, impun colectarea selectivă a acestor deșeuri de ambalaje.
  • Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol și importante cantități de energie.
  • Dozele metalice pentru băuturi sunt fabricate din aluminiu, un material deosebit de valoros pentru industrie.
PLASTIC ȘI METAL:
  • Descompunerea naturală a plasticului în mediul inconjurator necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc?
  • Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pullover?
  • Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului.
  • Reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2.5 ori.
  • La reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut.
  • Aluminiu este 100% reciclabil?
  • In fiecare secundă se reciclează 630 de cutii de oțel?
  • Un televizor poate funcționa trei ore încontinuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
  • O doză de aluminiu se degradează în cca. 500 de ani.
  • Reciclarea unei tone de oţel reduce cu 86% emisiile de gaze în aer şi reduce cu 76% poluarea apei.
  • Reciclarea a 1 tonă de oţel înseamnă economisirea a 1.28 tone gunoi solid şi 1.5 tone minereu de fier

  • Ambalajele din hartie carton sunt obținute din celuloză, reciclarea lor salvând milioane de copaci anual. Fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori!
  • Ambalajul din carton utilizat pentru lapte și suc este un ambalaj compozit fabricat din hârtie-carton de cea mai bună calitate, conținând folii protectoare din aluminiu și material plastic. Luând în considerare calitatea excepțională a fibrei celulozice din care sunt fabricate aceste ambalaje, colectarea selectivă și reciclarea lor este deosebit de importantă.
HARTIE si CARTON:
  • La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adică 1500 de arbori cu o varsta de 50 ani?
  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
  • Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
  • La reciclare se folosesc mai puţină energie şi apă decât la fabricarea hârtiei din arbori?
  • 1 tonă de hârtie reciclată = 27 kg de noxe mai puţin?

  • Ambalajele de sticla se obțin din dioxid de siliciu în amestec cu silicați ai unor metale.
  • Sticla este un material amorf, fără punct de topire definit, și se poate recicla la infinit.
STICLA:
  • Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici?
  • Sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără să își piardă din calități?
  • Cioburile de sticlă constituie un material de înlocuire a materiilor prime?
  • Producerea unui borcan din sticlă reciclată se face cu mai puţin consum de energie?
  • În fiecare lună oamenii aruncă sufiente sticle si borcane încât să umple un zgârie-nori? Toate acestea ar putea fi reciclate!
  • O tonă de sticlă topită înseamnă 315 KG de CO2 în atmosferă
  • Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1.2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat).
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/
Orașele participante la această campanie sunt: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Ce putem face?
* să fim portavocea acestui demers inițiat de Eco-Rom Ambalaje pentru a desemna Orasul Reciclari.
* să încercăm să strângem un grup de voluntari care să meargă la primării pentru a-și arăta dorința de a participa la o astfel de campanie 
* să gândească un plan de atac :)
* să se fixeze mai multe dăți în care să se facă astfel de acțiuni ca astfel să participe cât mai multă lume
* să se creeze o plagină web, blog, vlog etc. pentru a se anunța evenimentele și mediatiza rezultatele
* Unde-s mulți puterea crește, așa că să ne chemăm toate cunoștințele, prietenii
* să adunăm selectiv
* etc.

Marele premiu: La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de Orașul Reciclării și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
La finalul celor 6 luni de competitie (1 ianuarie - 30 iunie 2014), castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro. - See more at: http://www.constantins.org/2014/05/haideti-impreuna-sa-colectam-selectiv.html#sthash.hX1blrwR.dpuf
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/


http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Mai multe info:
http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/

Protejarea mediului nu e opțiune

E un principiu de viață!