luni, 12 mai 2014




            „Un renumit maestru zen ducea o viaţă simplă, într-o colibă din munţi. Într-o noapte, un hoţ a venit să-l jefuiască, dar a descoperit că maestrul nu avea nimic de valoare în casă. După ce a prins hoţul, maestrul i-a dat hainele sale, căci nu dorea ca el să plece cu mâna goală. După ce hoţul – consternat – a plecat, maestrul s-a aşezat gol şi a început să contemple luna: «Bietul om! Ce bine ar fi fost dacă aş fi putut să-i dăruiesc această lună splendidă!» ”[1]


[1] David Bell, Zenisme: să râdem pe drumul spre iluminare, Ed. Mix, Brașov, 2003, p. 144.

ANUNŢ: Lansare de carte – Curajul de-a improviza


Vicariatul Greco-Catolic de București și Librăria Pauline vă invită miercuri 14 mai 2014 la ora 18:30, pe strada Bărăţiei, nr.2, unde va avea loc lansarea oficială a cărții “Curajul de-a improviza. Eseuri întârziate despre harul nevăzut al vieţii” a Preasfinţitului Mihai Frăţilă.

Textele reunite în acest volum provin din mărturia pastorală a comunității greco-catolice din capitala României, care are aici, încă dinainte de 1900, o prezență activă. Ardelenii descinși în „Sionul aspirațiilor noastre naționale” – cum numea cardinalul Iuliu Hossu Bucureștiul – nu și-au dezmințit niciodată apartenența, oferindu-și, cu speranță și dezinteres, contribuția pe altarul binelui comun.

Trecând peste persecuția comunistă cu discreția obișnuită a rezistenței sufletești – din mila lui Dumnezeu –, greco-catolicii din București sunt azi, nu o piesă de muzeu sau un grup nostalgic, ci proba normalității. O normalitate tipică moștenitorilor Școlilor din Blaj – care au reușit pentru prima dată să descrie ideea de națiune română – improvizând și teoretizând zorile culturii noastre de factură europeană. Aici, la București, într-un oraș al contrastelor care știe însă să-și arate șarmul, credinciosul greco-catolic poate să spună fără grijă „acasă”. De aceea, în capitala României, slujirea discretă a Bisericii Unite trebuie să păstreze, pe drept cuvânt, în glasul păstorului și al comunității, chemarea binelui, ilustrată în cele mai neînsemnate lucruri ale existenței care devine astfel mărturie.

*  *  *

Preasfințitul Mihai Frățilă este episcop greco-catolic, auxiliar al Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice,vicar general al Bucureștilor. Între 2005 și 2007 a fost rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno de la Roma, institut fondat în 1937 de Papa Pius al XI-lea pentru bursierii români greco-catolici.

Gratuit cartea - Calea catre Hristos -

http://book-land.ro/EBOOKS/Ebook-ebook/Carti-digitale-GRATUITE/Calea-catre-Hristos-eBook