marți, 13 mai 2014

230 de ani de învăţământ românesc greco-catolic în Oradea


În Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea s-a desfăşurat aniversarea a 230 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în Oradea, azi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Evenimentul a avut loc joi, 8 mai 2014 de la orele 16.30 şi s-a bucurat de prezenţa episcopilor greco-catolici aflaţi la Oradea pentru întrunirea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică: PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău, episcop eparhial de Maramureş, PS Mihai Frăţilă, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti, PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj şi PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea.

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop şi-a exprimat aprecierea şi mulţumirea faţă de Biserica Greco-Catolică, pentru care învăţământul reprezintă una din priorităţile sale.

Prorectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Şipoş a trecut în evidenţă momentele cele mai importante din istoria primei şcoli pentru români din Oradea, cea la care – pe atunci – se pregăteau cei care urmau a fi dascăli în şcolile din Bihor şi nu numai.

230 de ani înseamnă istorie şi înseamnă tradiţie pentru învăţământul orădean, pentru învăţământul pedagogic. În 1784-1785 începe funcţionarea sistematică recunoscută de guvern a Şcolii Normale Române Greco-Catolice Unite de învăţători. Tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară, în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Putem lega tradiţia de educaţie, de credinţă, de cultură şi tehnică, de toate domeniile vieţii, de noi inşine, care, astfel, trebuie să devenim responsabili pentru valorile pe care le creăm şi le transmitem celor care ne vor urma“ spunea inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, prof. Daniel Negrean, care a acordat o diplomă aniversară Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, în semn de apreciere pentru aportul ce l-a adus şi continuă să şi-l aducă în învăţământul orădean.

Pe lângă oficlialităţile locale şi judeţene au mai participat reprezentanţi ai diferitelor inspectorate din judeţul Bihor, directori de şcoli orădene, preoţi şi profesori împreună cu un grup de elevi de la Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.

PS Virgil Bercea a mulţumit la final actualului director al şcolii, prof. Andrei Aurelian Cristea, tuturor oficialităţilor, inspectorilor şi profesorilor şi elevilor prezenţi la acest eveniment.


Sursa:www.egco.ro

ASTĂZI: Relicva Sf. Ioan Paul al II-lea la Blaj

În Catedrala Sfânta Treime din Blaj, începând cu ora 17:00, vor avea loc manifestări dedicate împlinirii a 15 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România, la Bucureşti.

Cu această ocazie va fi expusă spre venerare şi o relicvă a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, adusă la Blaj prin bunăvoinţa Înalt Preasfinţiei Sale Ioan Robu, Arhiepiscopul Diecezei de Bucureşti.

13 mai  este o dată semnificativă în viaţa Sfântului Ioan Paul al II-lea, fiindcă în 1981, pe când se pregătea să îi salute pe credincioșii adunați în Piața Sfântului Petru, a fost victima unui atentat dus la capăt de Mehmet Ali Ağca, care a tras cu pistolul din apropiere. Acel glonț aproape l-a costat viața pe Sfântul de curând canonizat, care avea să afirme despre atentat: „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, făcând referire la Fecioara Maria, pe care o venera în mod deosebit şi a cărei apariţie la Fatima se sărbătoreşte tot pe 13 mai.

Cu această ocazie sunt așteptați un număr mare de credincioși greco-catolici și nu numai.

ACC

Când simți o durere, Rumalaya e la putere!

Se spune că aproximativ 10 milioane de români suferă de afectiuni reumatice, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sănătății și, din păcate numărul este în creștere continuă. Cauzele apariției acestor boli sunt destul de multiple: ereditatea, prezența în sânge a unor toxine rezultate din dereglări metabolice, stressul excesiv, expunerea la frig şi umezeală, factori infecțioși, obezitatea etc. Și este greșită concepția potrivit căreia aceste afecțiuni apar doar la persoanele vârsnice, ele apărând foarte bine și la copii.
http://www.hboutique.ro/Rumalaya-gel-513-30g-gel?filter_name=RumalayaEu am fost deschis mereu remediilor naturiste așa că, de îndată ce am avut ceva prombleme cu reoamtismul, am aflat că gelul Rumalaya este foarte potrivit fiind un antiinflamator, analgezic, revulsiv herbomineral. Acest produs prin efectul antiinflamator și analgezic, ameliorează rapid durerea care însoțește afecțiunile articulare și musculare reumatice și post-traumatice. Reduce tumefacția, rigiditatea, îmbunătățește mobilitatea articulară. Are efect revulsiv prin vasodilatație locală, permitând absorbția profundă și rapidă în țesuturi.
Eu unul vă spun că l-am probat pe propia-mi piele și a avut un efect cum nu mă așteptam, durerea a dispărut și treptat nici pe viitor nu m-am mai întâlnit cu afecțiunea acesta, astfel că recomand acest produs ce este indicat în caz de întinderi musculare, dureri musculare sau articulare asociate artritei, spondilitei, în caz de sciatică sau de lumbago. Gelul se recomandă de la vârsta de 6 ani și pentru o eficiență maximă se poate asocia cu Rumalaya Forte tablete.

Eu și Ceaușescu...

Era iarna friguroasă a lui 89...
Telejurnalele de la sfârșitul lui decembrie vuiau în continuu despre Ceaușescu mai abitir decât în vremurile când conducea cu mână de fier România.
Oamenii apăreau la TV și strigau diverse slogane... eu aveam 4 anișori împliniți...
Deși eram atât de mic încât puteam încăpea în cutia televizorului nostru, eu stăteam și mă uitam atent la ceea ce se petrecea acolo, eram atras poate de mulțime, de gălăgie... nu știu. Ce știu este că la un moment dat, mi-am convins frățiorii gemeni (băiat și fată) să mă urmeze și pe mine în convoiul ce se putea vedea la TV. Așa că, ei s-au prins de mine și am format ca un fel de mini trenuleț iar eu eram locomotiva care, în loc de sirenă de avertizare, aveam glas omenesc și strigam din toți plămânii dimpreună cu frații mei, vagoane: „Jios Ceucescu! Jios Ceaucescu!” Și în acest mod ne învârteam prin toată casa. Cei care veneau la noi erau impresionați (nu știam de ce!) de noi și vorbeau ei ceva acolo, ce nu am reținut, însă noi nu ne-am oprit din acest joc decât câteva zile mai târziu.
De ce am făcut această mărturisire? Pentru că în curând se va lansa un material al domului Mircea Hodârnău care a avut ocazia să cunoscă patru tineri din Mediaş ce au avut curajul să se ridice împotriva regimului lui Ceauşescu. Le-a ascultat poveştile apoi le-a strâns într-o carte. Curajul lor i-a dus direct în atenţia Securităţii, fiind anchetaţi sub acuzaţia de propagandă şi acţiuni împotriva orânduirii socialiste, riscând o condamnare între 5 şi 15 ani.

Vezi și site-ul autorului: www.mirceahodarnau.ro.
Lansarea volumului „Speranţe pe cartelă” va avea loc la Casa Gazelor Naturale din Mediaş, în data de 17 mai 2014, la orele 12:00.

Amintirile dor când sunt scrise
cu nedreptăți în carne!