vineri, 23 mai 2014

Bucuria, semnul distinctiv al creștinului


Bucuria este "sigiliul creștinului" chiar și în dureri și chinuri: a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joi dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful și-a reafirmat convingerea – susținută în mai multe rânduri – că este imposibil ca un creștin să fie trist și a subliniat că Spiritul Sfânt ne învață să iubim și ne umple de bucurie.

Amintind că Isus, înainte de a se înălța la Cer, a vorbit despre multe aspecte, oprindu-se asupra a "trei cuvinte cheie": pace, iubire, bucurie, Papa a reamintit că Isus "nu ne dă pacea acestei lumi", ci "o pace pentru totdeauna". Despre iubire, Isus a spus de mai multe ori că "porunca era de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele" stabilind aproape un "protocol după care vom fi judecați" (capitolul 25 al Evangheliei după Sfântul Matei).

Vorbind despre vocația creștină, Sfântul Părinte a pus accentul pe necesitatea de a rămâne în iubirea lui Dumnezeu.

Papa Francisc: "Vocația creștină este aceasta: de a rămâne în iubirea lui Dumnezeu, adică de a respira, de a trăi din acest oxigen, din acest aer", Isus explicând că "tipul de raport dintre El și Tatăl este și o relație de iubire dintre El și noi. Iar noi nu putem decât să rămânem în această iubire care vine de la Tatăl".

Pacea și iubirea dăruite de Isus nu vin din această lume, ci ni le dăruiește El, Isus, Pontiful insistând asupra îndemnului lui Isus de a rămâne în iubirea Sa. Semnul că noi rămânem în iubirea sa sunt Poruncile, a continuat, explicând că nu este suficientă respectarea poruncilor, fiind însă necesar să rămânem în iubirea lui Isus, rădăcina iubirii înflorind mai apoi în porunci.

La Sfânta Liturghie celebrată joi dimineață, în capela Casei Sfânta Marta, Papa Francisc a revenit asupra bucuriei ca semn distinctiv pentru un creștin, bucuria fiind una din temele sale favorite. Apelând la una dintre expresivele figuri de stil cu care ne-a obișnuit în acest prin an de pontificat, Sfântul Părinte a spus că tristețea nu este compatibilă cu spiritul creștin:

Papa Francisc: "Bucuria este asemenea unui semn distinctiv pentru un creștin. Un creștin lipsit de bucurie sau nu este un creștin sau este bolnav. Nu există o altă posibilitate. Starea sa de sănătate creștină nu este bună, căci lipsește bucuria. Odată am spus despre ei că sunt creștini cu față de ardei iute în oțet… cu fața mereu tristă și cu sufletul la fel, lucru deloc frumos. Aceștia nu sunt creștini. Un creștin fără bucurie nu este un creștin. Bucuria este asemenea un sigiliu pentru creștini, chiar și în dureri, chinuri și persecuții."

Pontiful l-a indicat pe Cel în măsură să procure unui creștin pacea, iubirea și bucuria, dar pe care uităm să-l invocăm atunci când tristețea aducătoare de boală sufletească dă târcoale vieții noastre, în ciuda identității creștine pe care o avem. Cine este dăruitorul bucuriei, păcii și iubirii pentru un creștin: Spiritul Sfânt. La finalul omiliei, Papa a invocat de la Domnul harul de a-l păstra mereu în noi pe Spiritul Sfânt, care ne învață să iubim , umplându-ne de iubire și pace.



Sursa:ro.radiovaticana.va

O noapte tenebroasă...

Fix în seara asta stelele strălucesc mai tare decât în toate nopțile precedente ca și cum ar vrea să-mi aline suferința, să mă încălzească cu lumina lor depărtată și palidă. Aș vrea să le strâng toate într-un buchet cât o galaxie și să i le dăruiesc, să uite, să mă ierte... Dar acum totul pare stricat ca un bibelou scăpat din neatenție pe pardoseala lucitoare. Mii de bucăți este inima mea, a ei, a noastră... iubirea este ca un puzzle dar uneori poți pierde piese și atunci nu o mai poți recupera...
E-mail-ul ei este gălăgios și simt timbrul ei furios ce aduce întuneric și mai mult în sufletul meu:

„Adelin,

mi-ai fript inima și mi-ai lăsat-o înconjurată de jar! M-ai aruncat într-o uimire și ecoul mă lovește la infinit încât mă mărunțește transformându-mă în praf de pușcă. Voi exploda...
Am crezut în tine...
Tu ai apus în inima mea și lumina nu-mi mai luminează sufletul, zidurile iubirii s-au dărâmat și acum cetatea este asaltată de tristeți ucigătoare. În curând nu va mai rămâne nimic din mine, în curând mă prăbuși într-o gaură neagră și voi fi aruncată în cealaltă parte a universului. Acolo mă voi exila și îmi voi plânge ca pe un doliu pierderea ta. Ești viu doar în trupul tău, în mintea și inima mea ești stafie...
Ai vrut ceva mai bun, ai alergat după raze de Soare când aveai Soarele în viața ta, pasărea de pe gard cânta mai duios decât pasărea din mână; ai crezut că zâna o vei găsi în altă poveste. Iată că te-ai înșelat și ai alergat după o zmeoaică...
Acum inima mea este tomnatică și în curând frunzele bucuriei mele se vor usca și vor cădea, câmpul meu de flori s-a transformat într-o întindere veștejită și greierii, tandrii cântători, au devenit îngrășământ...
Ce va mai crește pe câmpul sufletului meu? Ce? Nici buruienile nu-l mai vor...
Ai secat fântâna sufletului meu și ploaia este departe...
Ai ars fericirea mea și sunt terminată...
Mă găsești unde știi...

Nu a înțeles nimic, totul este anapoda, niciodată nu i-aș putea face așa ceva, numai dușmanii iubirii autentice au putut să-i atace atât de crud ființa și ea, copila mea din basme, a căzut răpusă de minciuni, minciuni ascuțite...
Și ce mai pot face acum... 

„Ai primit un nou sms”, cântă telefonul!
Este de la ea! Ea mi-a scris. Degetul îmi tremură pe tastatura mobilului; să apăs, să nu apăs?!?
Închid ochii și apăs... deschid doar o jumătate de ochi și citesc:

Am scris această poveste fiind inspirat de povestea din piesa Fix în seara asta a interpretei Alina Manole, deoarece în curând își va lansa un album de muzică în data de 2 și 3 iunie începând cu ora 19.30 la Teatrul Excelsior.

Mai multe informații despre artista Alina Manole, vezi:

Concurs: literatura poloneză

Institutul Cultural Polonez vă oferă un pachet de șase cărți cu opere literare poloneze. Pentru a câștiga, răspunde corect în comentarii la întrebarea de mai jos.
Polonia va participa la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014 în calitate de țară invitată, cu sloganul „Quo Vadis Polonia? Spre următorul Nobel." Sunteți așteptați la standul din cadrul târgului pentru a participa la diverse manifestări și lansări de carte. La evenimente vor lua parte și invitați speciali, autori precum Danuta Walensa (soția fostului președinte al Poloniei, figură marcantă a vieții poli tice europene a anilor '90 și deținător al Premiului Nobel pentru Pace),Dorota Maslowska (supranumită la începutul anilor 2000 și „copilul teribil al literaturii polone"), sau Pawel Huelle.
Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme (Literatura în fileme de cinema, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură (Literatura pe scenă, în colaborare cu UNATC) și un joc urban (Literatura pe stradă). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată Faună, flori și pirați (Literatura în ilustrație , în colaborare cu Librăria Cărturești).
Câte premii Nobel pentru literatură a câștigat până acum literatura polonă?
Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți. Concursul va dura până pe 23 mai. Mult succes!