miercuri, 24 septembrie 2014

A salvat viata a peste doua milioane de bebelusi. La cei 77 de ani ai sai este numit erou in toate colturile lumii

James Harrison, in varsta de 77 de ani, din Australia, cunoscut drept "barbatul cu mana de aur", este un erou pe drept cuvant. Timp de 57 de ani a salvat viata a peste doua milioane de bebelusi.

La varsta de 14 ani, Harrison a suferit a interventie chirurgicala, iar atunci a avut nevoie de peste 10 litri de sange. Si-a dat seama ca sangele primit a fost cel care i-a salvat viata, asa ca si-a propus ca atunci cand va implini varsta de 18 sa doneze si el la randului lui sange pentru cei care au nevoie.
Harrison a inceput sa doneze sange din anul 1954 si dupa cateva intalniri cu medicii a descoperit sa sangele lui contine un anticorp destul de neobisnuit care poate vindeca boala Rhesus, sau boala hemolitica a noului-nascut. Aceasta apare in cazul unei incompatibilitati imunologice intre mamica si sarcina ei, incompatibilitate derivata fie din neconcordanta grupelor de sange ABO, fie a Rh-ului. Boala este diagnostica la nasterea bebelusului, intrucat se iveste in cazurile in care femeile insarcinate nu fac analize de sange pentru determinarea grupei sanguine si a Rh-ului aferent. 
Faptul ca s-a descoperit acest lucru i-a determinat pe cei care se ocupau de Harrison sa ii faca o asigurare de viata in valoare de un milion de dolari. James era omul care putea sa salveze viata a milioane de bebelusi, asa ca sangele lui a ajuns la peste un milion de gravide.
In anul 2011, Harrison a donat o data de la trei saptamani si niciodata nu a lipsit. Chiar daca se afla in vacanta, se asigura ca se poate opri la un punct de donare pentru ca lucrurile sa decurga normal.
"Este nevoie de sange din ce in ce mai mult. O ora din viata voastra inseamna o viata pentru altcineva", a marturisit barbatul.