luni, 20 octombrie 2014

Jazz la CLUJ!!!

Fraților!!!
Între 23 şi 25 octombrie se va desfăşura Cluj International Jazz Festival, un eveniment care aduce pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca nume sonore din jazz şi anume: Eli Degibri Quartet – Israel, Chico Freeman Quartet – SUA, James Blood Ulmer with Pierre Dørge & New Jungle Orchestra – SUA / Danemarca.



Să iubim jazz-ul

Pe marea sunetului...
În viață, dacă nu înveți să iubești muzica de calitate, ai numai de pierdut. Mai nou, cercetătorii au descoperit că, pentru a avea o viață plină de satisfacții, este recomandat să ascultăm zilnic muzică de calitate. Și, se spune, că nu poate fi un om bun cel care nu ascultă cel puțin o jumătate de oră de muzică zilnic. Dar ce ar fi ca și completare să fie un concert? Da, chiar trei, de jazz! Un Jazz Night Out, concept apărut în 2012, și care aduce în România cei mai buni artiști de jazz din lume și care se va desfăşura în acest an în trei seri: 14 octombrie, cu Youn Sun Nah Duo și Paolo Fresu Devil Quartet, 23 octombrie – Victor Wooten Band și 6 noiembrie – Avishai Cohen Trio.
Pentru așa ceva, Bucureștiul nu poate fi departe niciodată!
Însă, că tot veni vorba de jazz, trebuie să vă mărturisesc că una dintre piesele mele preferate este What a wonderful world - LOUIS ARMSTRONG. iar asta se poate înțelege încă din titlu. Este o piesa ce te unge pe suflet, te întoarce în trecut și te întâlnește cu toate marile voci. Este o piesă ce va dăinui peste veacuri ca un imn al jazz-ului.



Viața este o aventură!

Deși în viața de zi cu zi, mai ales de la o vârstă, nu ne mai stă capul la aventură, este interesant cum în copilărie aveam curajul să facem anumite lucruri la care astăzi numai ne gândim. Spre exemplu, când eram doar un puști, îmi plăcea să merg în pădure și să mă urc în copacii cei mai înalți și apoi, ca uMowgli autentic, să sar din copac în copac și astfel plimbându-mă prin pădure. Astăzi în mod cert că nu aș mai face așa ceva. Nu vreau să mă gândesc dacă nu aș nimeri creanga...
Însă când eram copil, nu aveam temeri (și poate minte...) așa că săream. Uneori cădeam, dar mi se părea amuzant să mă rănesc de toate crengile până jos. Uimitor! Nu mi-am rupt nimic, chiar dacă uneori m-am zgâriat bine ori mi-am sfâșiat hainele. Ei, acelea erau vremurile!
Însă unii, rămân copii, perpetuu, curioși și dornici de aventură. Iar asta mă duce cu gândul la Felix Baumgartner, singurul om care a sărit de la 39 de kilometri înălţime şi a atins viteza sunetului în cădere. Da, este un copil care vrea să descopere până unde poate ajunge omul. Ba chiar am auzit că și-ar propune să se arunce de pe Lună... dar cred că mai durează un pic!
Vi-l pomenesc pe acest deschizător de drumuri pentru că, dacă nu a-ți auzit, vine în ROMÂNIA! Nu, nu se va arunca de pe cine știe unde să ajungă la noi, ba chiar cred că va veni cu un avion. Sau pilotând un elicopter? Rămâne de văzut! De la astfel de „copii” te poți aștepta la orice!
În 23 octombrie 2014, la Stejarii Country Club, se organizează conferinţa inovatoare de leadership #BusinessOdyssey din seria Enlightening 3.0, eveniment din portofoliul Conference Arena și aici va veni „copilul” de care vă spuneam!


Iată și ce spun organizatorii evenimentului: 
Publicul de business și toți cei interesati să-și descopere resursele interioare sunt invitați să exploreze o altă dimensiune a leadership-ului la cea de-a treia conferință Enlightening, “Business Odyssey”, organizată de Expo Media, membru Marketing Insiders Group, un eveniment care arată cum poți transforma riscurile în dezvoltare personală și cum poți aplica această experiență în construirea unor afaceri de succes. Ediția de anul acesta, organizată pe 23 octombrie 2014, la Stejarii Country Club, va face o paralelă inedită între un stil de viață nerezonabil în fața limitelor și performanta în afaceri. Felix Baumgartner, primul om de pe Terra care a spart bariera sunetului în săritura sa din stratosferă din 2012, va invita publicul român, în premieră, să redescopere drumul catre leadership: “Cu toții avem limite, nu toți le acceptăm.”
Conferința propune o agendă valoroasă, aducând în prim plan cele mai complexe scenarii de business, generând soluții nonconformiste pentru creșterea cifrelor de afaceri, cu speakeri de excepție. Alături de Felix Baumgartner, vor mai participa: Heather White - CEO, 2020 Communications Inc, Canada; Jean-François Fallacher - CEO, Orange România; Alex Gavan - Speaker Inspirațional și alpinist de altitudine extrema, România; Youssef Hautier - Managing Director, Sonic+Pay; Robert Murray - CEO, GPG Technical Services, Canada; Christopher Neesham - Psiholog Corporatist și Instructor, Australia; Cătălin Velescu - Managing Director, 3M Romania. Conferința va fi moderată de Oana Marinescu - Facilitator Strategic, Consultant Comunicare și Fondator OMA VISION. Invitat special pe parte de lifestyle: Mihaela Rădulescu. 
Prețul biletului de intrare, de numai 414 Euro + TVA, parcă îmi vine să mă întorc la copacii mei... dar ar mai fi o șanșă unică, poate în viață, și există o metodă de a face rost de un bilet dacă te vei încrie la concursul de pe blogul lui Cristian China-Birta, respectiv aici: http://cristianchinabirta.ro/2014/10/10/ia-sa-vedem-noi-pe-cine-trimit-sa-il-vada-pe-felix-baumgartner/. Hai în spațiu!

Crucea şi Icoana Întâlnirilor Mondiale ale Tineretului la Blaj


În anul anul 1984 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a încredinţat o cruce mare de lemn tinerilor din întreaga lume, cruce care să-i călăuzească să le îndrume paşii vieţii. În anul 2003, acelaşi sfânt papă, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria venerată ca „Salus Populi Romani” în Bazilica „Sfânta Maria cea Mare” din Roma. 

În perioada 15 octombrie – 1 noiembrie atât Crucea tinerilor cât şi Icoana Sfintei Fecioare Maria vor fi purtate în pelerinaj prin toate diecezele şi eparhiile ţării noastre ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016. Crucea şi Icoana Întâlnirilor Mondiale ale Tineretului vor fi prezente la Blaj în Catedrala Mitropolitană în ziua de marţi 21 octombrie 2014 după următorul program:

Orele 17,00 Primirea Crucii şi a Icoanei în faţa Catedralei “Sfânta Treime” din Blaj
Orele 17,15 Rozarul de durere
Orele 18,00 Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia Preasfinţia Sa Claudiu va rosti un cuvânt de învăţătură;

Sfânta Cruce şi Icoana Maicii Domnului vor fi duse de la Blaj în Eparhia de Lugoj.

Biroul Pastoral


Biserica nu poate trăda adevărul


Ilarion, delegatul Patriarhiei Moscovei la Sinodul dedicat familiei, încheiat ieri 19 octombrie, vorbind despre uniunile între persoanele de același sex, spune că pentru Biserica Catolică și cea Ortodoxă este inacceptabil folosirea vocabularului propriu familiei tradiţionale pentru cuplurile care încearcă să imite instituția familiei.

"Biserica nu poate trăda adevărul. Nu putem spune oamenilor că acest tip de comportament, care este condamnat de Biserică, a devenit dintr-o dată permis."

"Instituţia familiei se confruntă cu o problemă gravă, mai ales astăzi, în Europa și America de Nord, unde sistemul politic, educațional și mass-media se luptă pentru a promova un model de familie în contradicție cu învăţătura Bisericilor noastre, care se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie."

"În multe țări, au fost aprobate legi care propun ca model familial alternativ unirile între persoane de același sex. Chiar între creştinii zilelor noastre există o dezbatere aprinsă cu privire la modul în care ar trebui abordate aceste cupluri care încearcă să imite instituția familiei. De fapt, există comunități protestante care deja aplică un vocabular propriu familiei pentru unirile dintre persoanele de același sex, dar pentru Bisericile înrădăcinate în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiție, și anume Biserica Catolică și cea Ortodoxă, un astfel de vocabular este inacceptabil."

Traducere: ACC



Sursa:infocatolica.com

Ecouri de la sinodul dedicat familiei creştine – Roma, octombrie 2014


De P. S. Mihai Frăţilă

Convocat de Sfântul Părinte, pentru a medita şi a dezbate asupra pastoralei familiei creştine, Sinodul episcopilor de la Roma, a fost o experienţă impresionantă. Pregătit din vreme prin documentaţia adresată şi provenită din Bisericile locale, sinodul a avut, deci, în atenţie o sinteză a răspunsurilor provenite din lumea catolică. O dezbatere colegială în prima săptămână, în termeni plini de cuviință, ilustrând nu numai harul de a fi parte a catolicităţii, dar mai ales bucuria de da glas liber în faţa Sfântului Părinte Papa Francisc şi, implicit, de a fi una cum Petri.

Peste o sută de referate citite în sală au oferit o viziune a problemelor care gravitează în jurul familiei creştine. S-au spus cele bune, s-au spus cele mai puţin bune, s-au exprimat aşteptări şi păreri legate de pastorala familiilor celor divorţaţi şi recăsătoriţi, despre criza familiei, dar mai ales s-a contemplat minunatul edificiu al harului care se mărturiseşte fără greş în atâtea familii care nu uită că dragostea este scrisă prin jertfă.

Sinodalitatea, o temă redescoperită de Conciliul Vatican II pentru Occidentul roman, preţuită mult de actualul Papă, a putut fi efectiv trăită la Roma în aceste zile. Asta a dat glas problemelor ce continuă să existe chiar şi atunci când nu se vorbeşte despre ele, cu atât mai mult cu cât, centrul vieţii creştine trebuie să fie Hristos. Deşi spiritul lumii pretinde un realism care duce spre descurajare, istoria mântuirii ne ţine legaţi de dragostea lui Dumnezeu, singura în stare de a inspira şi a citi în viaţa noastră răspunsul favorabil al harului în experienţa noastră de oameni.

Sinodul a arătat mai ales în a doua săptămână necesitatea de a vorbi liber, de a da glas inimii, de a se strânge în jurul Domnului cu povara lumii, chiar cu riscul de a lăsa impresia unei preponderenţe mondane în judecata realităţii. Desigur, răspunderea Păstorilor este aceea de a supune zilnic discernământului credinţei, corecţiei frăţeşti, dar mai ales magisteriului Bisericii şi al Urmaşului lui Petru, simţirile interioare care pot zidi veritabil, cu accente de veşnicie, doar pe comuniune.

Cu toată drama familiei în societatea contemporană, a multelor lovituri din partea răului, Biserica nu se mărgineşte la poziţia unei „asociaţii de pietate a carităţii” – spunea Papa Francisc a doua zi după alegerea sa ca episcop al Romei. Ea este un instrument de mântuire care poate vindeca lumea prin compasiunea lui Hristos Cel Răstignit, mort pentru păcatele şi lipsa noastră de fidelitate. Doar prin asemănarea cu Isus răstignit, cu dragostea sa care se exprimă prin jertfă, credinciosul are deschisă continuarea drumului sfinţeniei pentru care Cununia a fost voită de Domnul drept chemare a firii umane, stabilite de Sus prin Creaţie.

Sinodului îi rămâne responsabilitatea de a nu da impresia că Biserica este o agoră a discordiei, a pledoariei parlamentare, a căutării simple a popularităţii, ci mărturia lucrării Spiritului spre edificarea Adevărului în inimile celor care cred. Percepţia slăbiciunii umane, a stângăciilor şi a lipsei de tihnă – care exprimă din totdeauna pecetea păcatului pe fondul unei serioase şi reale bătălii interioare – nu trebuie să ne descurajeze. Confruntarea şi dialogul trebuie să ne ancoreze şi mai mult în acel imposibil omenesc care obţine, prin credinţă puternică şi har gratuit, posibilul lucrării minunate a lui Dumnezeu, singur în stare să depăşeaşcă umanul şi să-l surprindă prin Dragostea Spiritului Sfânt, care pe toate le poate şi le plineşte.

În acest sens, ultimul act al Sinodului extraordinar de anul acesta, în aşteptarea adunării episcopilor de anul viitor (4-25 octombrie 2015) care va aprofunda pastoral tematica în Bisericile locale, este bucuria beatificării Papei Paul al VI – lea. Astfel, mesajul celui care a instituit  acum 49 de ani Sinodul episcopilor catolici, reconfirmând adevărul comuniunii şi al credinţei aşezată pe misiunea lui Petru şi slujirea sa în iubire faţă de Biserică, reconfirmă vocaţia spre sfinţenie a creştinului şi mărturia sa de a arăta lumii dragostea Părintelui ceresc.
Sursa