sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Întâlnirea Comisiilor episcopale europene pentru Cateheză

În perioada 27-29 ianuarie 2015 s-a desfăşurat la sediul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări  întâlnirea Comisiilor episcopale pentru Cateheză a Conferințelor Episcopale Europene. La reuniune iau parte superiorii Consiliului Pontifical, preşedinţii Comisiilor episcopale și responsabilii naţionali ai birourilor naționale de cateheză din Europa. Din România participă episcopul auxiliar Cornel Damian în numele Conferinţei Episcopilor.

Ca reprezentanţi ai Consiliului Conferințelor Episcopale Europene sunt prezenţi: monseniorul Djuro Hranić, președinte al Consiliului pentru Cateheza a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și Remery Michel, vice-secretar general al aceluiaşi Consiliu.

Întru-un comunicat de presă, Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare scrie că «rapoartele pe care comisiile episcopale le-au trimis Consiliului Pontifical pentru pregătirea întâlnirii, precum și confruntările care au avut loc în aceste zile arătă un mare angajament catehetic al diferitele biserici locale. Serviciul generos al atâtor cateheţi, bogăția reflecției care apare în orientările pastorale ale Consiliului şi   parcursul realizat prin Evangelii Nuntiandi, Catechesi Tradendae și Evangelii Gaudium, evidențiază relația strânsă a catehezei cu Noua Evanghelizare».

Un aspect evidenţiat de Conferințelor Episcopale din Europa (CEE) în cadrul întâlnirii este angajamentul tot mai mare în căutarea noilor modalităţi de a face cateheză, care să răspundă la întrebarea multor adulți care doresc să îmbrățișeze credința creștină. Punctul de referinţă, subliniază episcopii, este Catehismul Bisericii Catolice.

Un alt aspect identificat de CEE este «indiferența religioasă» – o consecinţă a secularismului – ce caracterizează viața Europei pentru o lungă perioadă de timp şi a condus la o criză care este trăită în Biserică.

În ciuda acestui fapt, spune mons. Rino Fisichella – preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua  Evanghelizare – se poate spune cu siguranță, aşa cum a amintit şi Papa Francisc că „se pot găsi tot mai greu alte domenii din viaţa Bisericii, precum cel al catehezei, care să poată avea împreună dezvoltarea doctrinei, pastorala comunității creștine și creșterea la nivel personal a credincioșilor. Aceasta, în anumite privințe, devine cu adevărat o sinteză în jurul căreia se exprimă viața Bisericii”.

Angajamentul pentru noua evanghelizare și apelul la o pastorală misionară care caracterizează învățătura Papei Francisc, continuă preşedintele dicasterului vatican „găsesc în cateheză un loc privilegiat pentru a se exprima, într-o varietate de propuneri, puternic caracterizate de tradițiile locale și de istoria Bătrânului Continent, care în ultimele decenii a suferit o transformare remarcabilă”.

Peisajul variat, încheie mons. Fisichella, este un semn al bogăției vieții Bisericii, „angajată să fie o «Biserică în ieşire», adică să-l ducă lumii pe  Isus Cristos, Mântuitorul lumii şi să anunţe milostivirea sa”.

Sursa:ro.radiovaticana.va