luni, 9 februarie 2015

Un tată bun știe să corecteze fără să mâhnească și să protejeze fără rezerve

După ce, în cateheza audienței precedente, Sfântul Părinte s-a oprit asupra pericolului reprezentat pentru fii de către "tații absenți", în reflecția audienței generale de miercuri, 4 februarie, din aula Paul al VI-lea, Pontiful s-a oprit asupra aspectelor pozitive, a beneficiilor, care însoțesc prezența figurii paterne într-o familie.

Inima înțeleaptă, cel mai mare dar patern
"Orice familie are nevoie de un tată", a spus Papa, explicând că este esențială prezența tatălui într-o familie, alături de soție, pentru a împărți totul, bucuriile, durerile, caznele și speranțele. Totodată, este necesar ca un tată să le stea alături fiilor în perioada creșterii, când se joacă și când își desfășoară obligațiile,  când sunt lipsiți de griji și când sunt preocupați, când se exprimă și când sunt taciturni, când sunt îndrăzneți și când sunt încercați de teamă, când fac un pas greșit și când află calea cea dreaptă.

Inspirându-se din Cartea Proverbelor, capitolul 23, versetele 15-16, Pontiful a explicat că bucuria cea mai mare pentru un tată este să descopere că a reușit să transmită propriului fiu o inimă înțeleaptă.

Despre un astfel de tată, prezent în mod înțelept în viața propriilor fii, Papa Francisc a spus: "Un astfel de tată nu spune: 'Sunt mândru de tine pentru că ești la fel ca mine, pentru că repeți ceea ce spun și mă imiți în ceea ce fac'. (…) Nu, îi spune ceva cu mult mai important ce am putea interpreta astfel: 'Voi fi fericit ori de câte ori te voi vedea acționând cu înțelepciune, și voi fi mișcat ori de câte ori te voi auzi vorbind cu corectitudine'. Și, pentru ca tu să poți fi astfel, te-am învățat lucruri pe care nu le știai, am corectat greșeli pe care nu le vedeai".

Caracteristicile unui tată bun
În cateheza audienței generale de miercuri, 4 februarie, a doua dedicată figurii paterne, Pontiful a evidențiat totodată caracteristicile un tată bun, după exemplul Tatălui ceresc, despre care Isus ne spune că este singurul care poate fi chemat Tată bun.

"Tații trebuie să fie răbdători. De multe ori nu pot face altceva decât să aștepte [asemenea Tatălui cel Bun din Parabola Fiului risipitor n.r.]; să se roage și să aștepte cu răbdare, bunătate, mărinimie, îndurare.  Un tată bun știe să aștepte și să ierte din adâncul inimii. Desigur, știe și să îndrepte cu hotărâre: nu este un tată slab, schimbător, sentimental; tatăl care știe să corecteze fără să mâhnească știe și să-și protejeze fiul fără rezerve.

Papa Francisc a reamintit totodată că "Biserica, maica noastră, este implicată în susținerea cu toate forțele a prezenței bune și generoase a taților în familii, pentru că ei sunt pentru noile generații păzitori și mediatori de neînlocuit ai credinței trăită cu bunătate, cu dreptate și sub protecția lui Dumnezeu, asemenea Sfântului Iosif.

Apel pentru Ucraina, al 10-lea de la începutul conflictului
"Gândul meu se îndreaptă încă o dată la iubitul popor ucrainean", a spus Papa Francisc la finalul audienței generale. "Din păcate situația se înrăutățește și se agravează conflictul dintre părți. Ne rugăm mai ales pentru victime, printre care numeroși civili, și pentru familiile lor, rugându-ne Domnului pentru încetarea cât mai curând a acestei oribile violențe fratricide", a mai spus Sfântul Părinte în însuflețitul apel privitor la situația  din Ucraina, acesta fiind al zecelea apel de la începutul conflictului  în 2014 (de 6 ori la rugăciunea 'Angelus', de 2 ori în cadrul mesajelor Urbi et orbi, și o dată în cadrul declarației comune de la Istanbul a Papei Francisc și a Patriarhului Bartolomeu). În acest al zecelea apel pentru Ucraina, Pontiful a cerut să se facă eforturile necesare și la nivel internațional în vederea reluării dialogului, ce reprezintă "singura cale posibilă pentru readucerea păcii și a înțelegerii în acel pământ chinuit".


Sursa:ro.radiovaticana.va