joi, 16 iulie 2015

113: un nou număr de urgenţă pentru persoanele cu deficienţe de auz şi/sau vorbire - www.caritas-blaj.ro

Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie, şi va intra în vigoare astăzi.

Documentul prevede ca persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor putea să folosească gratuit numarul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă.

Practic, un SMS asociat unui apel de urgenţă va fi considerat "orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire înregistrată la administratorul SNUAU (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă), care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie", aşa cum scrie în noul act normativ.

Totuşi, persoanele cu dizabilităţi vor putea să folosească numarul 113 doar după o înregistrare prealabilă a propriului număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.

Atenţie! Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la acest număr vor risca sa fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor.

Notă: Deşi legea va intra în vigoare joi, serviciul NU va fi funcţional din aceeaşi zi. Implementarea serviciului va fi facută în perioada următoare.

Preluare www.caritas-blaj.ro

18.06.2015.

Sursa