joi, 23 iulie 2015

Locul Botezului Domnului în Patrimoniul mondial UNESCO

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO, reunit la Bonn (în Germania) până la 8 iulie, a aprobat în timpul sesiunii de pe 3 iulie 2015, înscrierea a trei noi situri culturale în Patrimoniul mondial al umanităţii. Printre acestea, locul Botezului Domnului, din Betania dincolo de Iordan. Celelalte două: oraşul arabo-norman Palermo, cu catedralele din Cefalù, respectiv Monreale din sudul Italiei şi arta rupestră a regiunii Hail din Arabia Saudită.

Potrivit unui comunicat de presă UNESCO, Palermo aduce patrimoniului umanităţii  două palate, trei biserici, o catedrală şi un pod. Catedralele din Monreale și Cefalù, de pe coasta de nord a Siciliei, includ o  serie de nouă structuri civile și religioase datând din timpul Regatului Norman al Siciliei (1130-1194). Împreună, ele ilustrează un sincretism socio-cultural între culturi occidentale, islamice și bizantine pe insula care a fost sursă a unor noi concepte de spațiu, construcții și decorațiuni. Ele reflectă, de asemenea, coexistența fructuoasă a diferite popoare  și religii (musulmani, bizantini, latino, evrei, francezi și lombarzi).

Situl botezului Domnului „Dincolo de Iordan” (Al-Maghtas) – situat pe malul de est al râului Iordan, se află la nouă kilometri nord de Marea Moartă şi include două zone arheologice principale: colina Al Kharrar, cunoscutăd e asemenea sub numele „Colina Sfântului Ilie” și bisericile din zona „Sf. Ioan Botezătorul” de la râul Iordan. Acest loc, situat în inima naturii sălbatice, este considerat în conformitate cu tradiția creștină ca fiind locul unde a fost botezat Isus din Nazaret de Ioan Botezătorul. Relicvele romane și bizantine, cum ar fi biserici și capele, o mănăstire, peșterile folosite ca refugiu pentru pustnici şi bazinele baptismale prezente, sunt mărturie a valorii religioase a locului. Site-ul este un loc de pelerinaj pentru creștinii.

Situl de artă rupestră din Hail, în Arabia Saudită, este alcătuit din două situri cu peisaj deșertic: Umm Sinman în Jubbah şi al-Manjor Raat în Shuwaymis. Lanțul de dealuri situate în apropierea unei zone muntoase Umm Sinman acoperă un lac de apă dulce, în prezent dispărut, care a furnizat apă oamenilor și animalelor din partea de sud a deşertului Nefud. Strămoșii actualei populații arabe au lăsat urme ale prezenței lor pe multe panouri petroglife. Lanţul colinar Al-Manjor djebels Raat formează peretele stâncos unui râu acum colmatat cu un mare număr de inscripţii care arată prezenţa umană aici cu peste 10. 000 de ani în urmă.

Revenind la patrimoniul mondial european, Domul de la Monreale, a fost construit la iniţiativa regelui norman Wilhelm al II-lea, între anii 1170-1180, cuprinde 6340 de metri pătraţi de mozaic pe un fundal aurit, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din lume. A fost ridicată la rang de catedrală de papa Lucius al III-lea, în 1183.

„Îmi doresc ca acest «templu de aur» să continue să fie locul de întâlnire al activităților de cult cu primirea pelerinilor și a turiștilor, într-un climat de respect pentru locul sfânt” –  spus arhiepiscopul de Monreale mons. Michele Pennisi într-un comunicat de presă al arhiepiscopiei – exprimându-şi profunda satisfacţie pentru includerea Domului de la Moreale în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este aşteptată cu această ocazie şi relansare Săptămânii de muzică sacră de la Monreale, ocazie cu care se speră punerea din nou în funcţiune a unei orgi monumentale prezente în lăcaş, deteriorată grav în timpul ultimei furtunii care a atins cu fulgere punctul central al catedralei.

Sursa:ro.radiovaticana.va

10 lucruri surprinzătoare care se petrec atunci când participi la Adorație Euharistice



Un progres interior care vă reflectă schimbarea.
          Euharistia este descrisă de Catehismul Bisericii Catolice ca izvor și culme a credinței noastre. Este foarte dificil să se găsească timp pentru a merge la Adorație, dar dacă se reușește să se facă asta, cu inimă deschisă, rezultatele obținute pot fi uimitoare.
          „Și, mâncând ei, a luat Isus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din ei toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă” (Mc 14, 22-24).
          În cultura de astăzi, ideea de progres interior este drastic subevaluată; este adesea considerată o pierdere de timp sau o moștenire de la înaintașii naivi. În general, doar progresul exterior este mai palpabil și valorează ceva. Principala diferență dintre cele două (material și spiritual) este că progresul material rămâne în afara noastră. Ne oferă unele sentimente pozitive, dar este întotdeauna însoțit de un aspect efemer și lipsit de consistență. Pe de altă parte, un progres interior, înseamnă că tu ești acela care trebuie să se schimbe. Timpul petrecut în adorație te poate surprinde în aceste 10 moduri:
1. Se dezvoltă un sentiment de venerație și de minunăție
          Nimic nu se poate compara cu atmosfera unei capele sau a unei biserici liniștite, mirosul de tămâie și splendoarea Tabernacolului, care să te ajute să înțelegi adevărul cu privire la ceea ce se întâmplă în Adorație. Suntem cu adevărat, în fața lui Isus Cristos. Trupul Său, Sângele Său, Inima Sa, Divinitatea Sa. Cu cât ne scufundăm mai mult în acea liniște în fața Preasfintei Taine, cu atât mai mult înțelegem că singurul răspuns este venerația și minunăția pentru măreția Dumnezeului nostru.
2. Experimentezi pacea în alte sectoare ale vieții tale
          Isus a spus: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (In 14, 27). Pacea exterioară pe care o putem experimenta în Adorație (liniștea și tăcerea) merg mult mai adânc. Conduc la o pace interioară care interesează toate sectoarele vieții noastre. Nu înseamnă că totul în viață va fi perfect și fără suferință, dar știm că furtunile vieții nu ne pot clătina.
3. Începi să privești în exterior
          Isus ne-a spus: „Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul” (In 13, 34). Petrecând mult timp în adorație ne conectăm cu lumea întregă, și ne petrecem timpul cu Creatorul tuturor lucrurilor. Mai mult timp pentru a-L lăuda și adora pe Dumnezeu îți dă puterea de a trece dincolo de preocupările tale, și de a vedea necesitățile altora în viața ta și în lumea în care trăim.
4. Câteodată te plictisești
          Vor exista dăți în care Adorația nu pare deloc glorioasă. Ești distras, mintea ta începe să rătăcească.... Poate la început Adorația era plină de sentimente minunate! Chiar dacă nu pare atât de specială, adevărul conținut în ea nu se devalorizează și nici nu se diminuează. Credința noastră înseamnă mai mult decât sentimentele, și Dumnezeu va lucra în continuare asupra ta. Aceasta este frumusețea Întrupării - Dumnezeu l-a creat pe om - venind între toate temerile noastre, între toate problemele noastre - și în plictiseala noastră. Să știi că, chiar și o oră petrecută în Adorație este o întoarcere continuă la El, chiar și în acele câteva minute când mintea ta rătăcește, îi oferi lui Dumnezeu tot ceea ce poți - timpul tău și prietenia ta.
5. Ești încântat când mergi la Adorație
          Cu cât petreci mai mult timp în Adorație și descoperi că Dumnezeu este un Dumnezeu care te iubește și vrea să-și petreacă timpul cu tine, începi și tu să vrei cu adevărat să mergi. Dacă cândva Adorația părea o rutină, acum vei fi încântat să mergi! Adorația creează dependență, nu doar pentru lucrurile pe care le câștigăm pentru noi înșiși, ci pentru că am fost creați să adorăm. Adorația este înscrisă în sufletul noastru, și „sufletul nostru este neliniștit până ce se va odihni întru El” (Sf. Augustin).
6. Harul intră în viața ta
          Este uimitor cum un simplu act de angajament chiar și pentru o perioadă scurtă de adorație poate face o asemenea diferență pentru tot restul vieții tale. Poți purta cu tine acel moment în care te aflii în prezența Lui mult timp după ce ai ieșit din capelă sau din biserică. Harul Său te susține în fiecare moment, în special în momentele de ispită. Este mult mai ușor să reziști ispitei, atunci când petreci mai mult timp în adorație.
7. Conștientizezi cât ești de norocos
          Există persoane care ar dori să petreacă mai mult timp cu Isus în Adorație, dar sunt constrânse să rămână acasă din cauză că sunt bolnave sau din alte motive întemeiate. Apoi, există persoane în întreaga lume care își riscă viața pentru Euharistie, în locurile în care sunt persecutați pentru propria credință. Când vă gândiți la cei care în fiecare zi merg ore întregi și înfruntă situații periculoase pentru a sta lângă Isus, înțelegeți cât de norocoși sunteți pentru că vă puteți ruga în mod deschis, să nu mai vorbim de faptul că aveți și un preot care vă administrează Sfintele Taine.
8. Înțelegi că Dumnezeu are un simț al umorului
          Cu cât sunteți mai mult dispuși să-i permiteți lui Dumnezeu să vă vorbească, veți descoperi că El are cu adevărat un mare simț al umorului. Apreciază o glumă sau două, și, uneori, acele momente sunt destul de distractive de a vă face să vă amuzați. Poate este surprinzător, dar cei mai buni părinți nu vă arată iubirea lor cu un bun umor?
9. Vrei să te apropii mai des de Taina Spovedaniei
          Acest lucru ar putea suna înfricoșător, dar nu este. Mărturisirea păcatelor ne permite să experimentăm oceanul fără limite, care este îndurarea lui Dumnezeu. Îndurarea Sa învăluie toate păcatele noastre și ne dă o libertate adevărată, o libertate fără teamă, care ne permite să intrăm în iubirea și în bunătatea Sa. Apropierea de Taina Mărturisirii ne întărește conștiința asupra faptului că suntem în brațele unui Tată care ne iubește mult și „nu obosește niciodată să ne ierte” (Papa Francisc).
10. Te îndrăgostești
          Când petreci mai mult timp cu inima deschisă în Adorație și îi permiți lui Cristos să te iubească, te îndrăgostești și tu. Acea iubire te va defini și îți va permite să fii tu însuți. „Eu am venit ca viață să aibă și din belșug să aibă” (In 10, 10).
Deci, ce mai aștepți? Stabilește un timp pentru un moment de Adorație și lasă-L pe Dumnezeu să-ți transforme viața!

Traducere: Liviu Ursu