vineri, 22 ianuarie 2016

Nu toată muzica... este pe gustul tuturor...

Din păcate, sau din fericire, trăim vremuri în care se scrie foarte multă muzică și se compun piese muzicale inspirate sau mai puțin interesante. Bineînțeles că totul ține de „gustul” și urechea muzicală pe care le avem de la natură dar și de o anumită educație.
Observ că anumite genuri muzicale prind mai bine astăzi, mai ales în rândul tinerilor, și nu întotdeauna aceste piese au ceva interesant de transmis, ba mai mult, parcă sunt o copie a celorlalte, anterioare, doar cu puțin altfel fredonate și schimbate pe ici pe colo.
Dacă este vorba să vorbim de genurile predominante, nu are sens să intrăm în detalii...
Pentru mine însă, trăitor în această lume a consumului exacerbat de idei gata macerate, unde și muzica parcă a căzut (alături de multe formații cu renume) în prăpastia consumismului și îmbogățirii peste noapte, nu pot declara că sunt satisfăcut de ceea ce se promovează. Nu pot judeca foarte drastic acest sistem fiindcă pe ici pe colo, mai apare și câte ceva ce merită luat în seamă, dar în rest foarte multă vânzare (să vorbesc în termeni onorabili) de carne pe piața internațională...
Că vă place sau nu, eu tot în trecut mă întorc pentru repere, acolo pot să găsesc ceea ce mă împlinește, mai ales muzica classică, muzică ce, după părerea mea, nu are moarte. Cârcotații m-ar putea ataca, dar contraatac, da, și atunci mai existau compozitori mediocri, dar timpul a cernut totul, ceea ce se va întâmpla și cu muzica aceasta contemporană. Nu uitați să vă întrebați nepoții...


În altă ordine de idei, în perioada 16 – 17 februarie 2016 se organizează la „Hanul Gabroveni” din București, prima conferință internațională dedicată exclusiv industriei muzicale din România, sub numele de Mastering The Music Business (vezi și acest comunicat de presă).