miercuri, 10 august 2016

Sunt fericit pentru că sunt catolic

de Claudio De Castro

          Sunt fericit pentru că sunt catolic. Acest lucru îmi oferă în fiecare zi experiențe minunate. Este o opțiune de viață. În primul rând, sunt catolic deoarece am moștenit această credință de la mama mea. Tatăl meu era evreu. Sunt mândru de rădăcinile mele evreiești și spun asemenea Sfântului Josemaria: „Cele trei mari iubiri ale mele sunt evrei: Isus, Maria și Iosif”.
          Îmi place să știu de unde vin, iar atunci când văd inscripționate pe pereții sinagogilor numele strămoșilor mei, rămân uimit.
          Cu toate acestea, ca și catolic am o opțiune importantă care, altfel, mi-ar lipsi. Aceasta se găsește în chivot. Către acesta îmi îndrept privirea de fiecare dată când sunt în necaz, când am o problemă aparent insolubilă sau pur și simplu nu știu ce să fac, lucru care mi se întâmplă des.
          Isus ascuns în chivot a fost prietenul meu încă din copilărie. El mi-a arătat ce înseamnă să fii un mare prieten, și mi-a indicat mici bucățele de cer în această lume. Sfânta Tereza spunea: „Unde este Dumnezeu, acolo este cerul”. Și eu știu unde să-l găsesc în această lume.
          Îmi amintesc că odată am vizitat un mic oratoriu. A fost extrem de frumos. M-am oprit în fața altarului pentru a-l admira. Se respira un aer de pace supranaturală. Fără să-mi dau seama un preot s-a apropiat de mine. La salutul său m-am întors și m-am găsit în fața unui om care își trăia propria credință cu o bucurie surprinzătoare. Mi-a zâmbit ușor și mi-a șoptit: „Frumos, nu-i așa? Este antecamera cerului”.
          Câteodată mă opresc la intrarea unei biserici și reflectez la ceea ce este în interior: locurile de spovadă unde sufletele își recuperează puritatea, altarul pe care se împlinește sacrificiul sfânt, vitraliile care ne amintesc de viețile sfinților...Dacă vă opriți pentru câteva minute, veți descoperi lucruri uimitoare pe care cu siguranță nu le-ați observat.
          Faptul că sunt catolic îmi amintește că trebuie să-mi trăiesc credința cu naturalețe și bucurie. Trebuie să-i ajut pe frații mei și să-L vestesc pe Isus și altora, ca și chivot viu.
          Dacă te gândești puțin, îți vei da seama de faptul că toți, tu și eu, suntem chemați să fim „temple ale lui Dumnezeu”.

Traducere: Liviu Ursu