luni, 5 septembrie 2016

 „Chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuşi omul nostru dinăuntru se înnoieşte din zi în zi.” 2 Corinteni 4:16
Machiajul poate face minuni pentru psihicul feminin, pentru felul în care se percepe cea care îl poartă şi pentru gradul ei de încredere în sine. „Cercetările sugerează că femeile se pot simți obiectificate de machiaj, iar pentru aceste femei, orice potențial avantaj ar putea fi deturnat de neplăcerea de a-l purta”, scrie dr. Nancy Etcoff, cercetător în psihologie la Spitalul General Massachusetts.
Folosirea machiajului poate crea însă dependență. Aşa a pățit Ambreen Irgan, o tânără de 25 de ani. „Dacă nu am cosmeticele potrivite care se asortează ținutei mele ori dacă mi s-a terminat un produs important, precum fondul de ten, prefer să stau în casă”, a mărturisit ea.
Prețul frumuseții este plătit inclusiv cu propria sănătate, pentru că multe cosmetice conțin compuşi periculoşi pentru organism. Statisticile arată că anual, femeile absorb circa 2,3 kilograme de substanțe toxice numai prin utilizarea regulată a produselor de înfrumusețare. De exemplu, Ambreen a povestit cum folosirea pe perioade lungi a rimelului îi provoca migrene cumplite. La început a crezut că este doar o coincidență, iar mai târziu a încercat să schimbe marca produsului, însă durerile groaznice de cap au persistat, până când a renunțat complet la acesta.
Parabenii, ftalații, formaldehidele, etanolaminele sau metalele grele sunt doar câțiva dintre compuşii care se regăsesc pe multe etichete ale produselor cosmetice şi de îngrijire intens folosite. Iar printre efectele lor dăunătoare se numără apariția tumorilor, infertilitatea, creşterea toxicității la nivelul organelor sau afectarea sistemului imunitar.