sâmbătă, 25 martie 2017

Miracolul prin care casa Fecioarei Maria a ajuns din Nazaret la Loreto

Devoțiunea mariană față de Doamna Noastră de la Loreto a luat naștere după istorisirea transferului miraculos a casei în care Fecioara Maria a trăit la Nazaret.
Micuța casă de piatră, a devenit un vestigiu protejat de către catolicii din Țara Sfântă. Sub acel acoperiș, „îngerul Domnului a vestit Mariei, și ea a zămislit de la Spiritul Sfânt”. Aici, potrivit unor tradiții, ar fi trăit și Sfânta Familie.
După secole, în 1291, într-o perioadă de expansiune islamică și înainte de sosirea cruciaților în Nazaret, casa Sfintei Familii a dispărut într-un mod inexplicabil și, tot într-un mod inexplicabil a apărut în orașul Tersatz, în vechea Dalmație, regiunea balcanică care corespunde astăzi teritoriilor Croației, Muntenegrului și Bosniei și Herțegovinei.
Preotul local, care era foarte bolnav, a fost vindecat printr-un miracol. A avut și o viziune în care Fecioara Maria i-a spus: „Aceasta este casa în care Isus a fost zămislit prin lucrarea Sfântului Spirit și în care Sfânta Familie a trăit la Nazaret”.
Casa Sfintei Familii a fost transferată în întregime din Nazaret la Tersatz, fără să fie demolată.
Poporul a început să facă pelerinaje în acest loc, obținând multe haruri și miracole. Guvernatorul local, deși impresionat de cele întâmplate, a trimis patru cercetători în Țara Sfântă pentru a confirma dacă este cu adevărat casa Fecioarei Maria.
În Nazaret, trimișii au găsit doar temeliile casei și uimirea locuitorilor orașului cu privire la dispariția sa. Temeliile aveau aceleași dimensiuni cu cele apărute la Tersatz, păstrate și astăzi în Bazilica Bunei Vestiri din Nazaret.
Cu aproximativ trei ani mai târziu, are loc un nou miracol: la 10 decembrie 1294, casa Maicii Domnului este purtată pe Marea Mediterană până în pădurile din Loreto. Credincioșii își amintesc atunci o profeție a Sfântului Francisc de Assisi: „Loreto va fi unul dintre cele mai sfinte locuri din lume. Acolo se va construi o bazilică în cinstea Doamnei Noastre de la Loreto”. Bazilica ridicată în jurul casei a devenit unul dintre cele mai mari sanctuare din Europa.
La cererea Bisericii s-au efectuat diverse studii de către ingineri, arhitecți, fizicieni, istorici și experți care, cu cât analizau mai mult cazul, cu atât mai mult le rezulta apatiția inexplicabilă a casei:
1. Este așezată pe pământ, fără nicio bază și este posibil să se treacă o bară de fier pe sub ea, fără niciun obstacol.
2. Pietrele construcției nu există în Italia, fiind prezente numai în regiunea Nazaretului, în Țara Sfântă.
3. Ușa este din lemn de cedru care, de asemenea, nu există în Italia, și se găsește în Palestina.
4. Pietrele pereților au fost unite cu ajutorul unui fel de ciment făcut din sulfat de calciu și praf de cărbune, amestec utilizat în Palestina în timpul lui Isus, dar necunoscut în Italia la momentul apariției casei la Loreto.
5. Dimensiunile casei corespund perfect cu cele ale temeliei rămasă la Nazaret.
6. Casa, mică și simplă, urmează stilul nazarinean al epocii lui Isus.
Fenomenul apariției casei Doamnei Noastre de la Loreto nu a putut să fie explicat de oamenii de știință care l-au studiat. Nu este o coincidență faptul că Fecioara de la Loreto este protectoarea aviației, în amintirea transferului miraculos.

Traducere: Liviu Ursu


Sursa:it.aleteia.org