sâmbătă, 22 aprilie 2017

Incredibila poveste a Papei care a cerut ajutor din Purgator

Papa Inocențiu al III-lea a fost unul dintre cei mai influenți papi din istorie. Pontificatul său a durat 18 ani (1198-1216). El a fost acela care i-a acordat Sfântului Francisc de Assisi și micului său grup de adepți, permisiunea de a fonda Ordinul Fraților Minori. De asemenea, el a fost acela care a convocat Conciliul al IV-lea din Lateran (1215), în care a fost definită la nivel dogmatic doctrina transsubstanțierii.
A făcut mari eforturi pentru a combate ereziile și pentru a respinge invazia hoardelor musulmane în Europa. Energia sa se datora în mare parte vârstei neobișnuite la care a fost ales papă: avea doar 37 de ani.
După 18 de ani de pontificat, muri subit. Imediat după moarte, i-a apărut Sfintei Lutgarda de Aywieres, în Belgia. Sfânta Lutgarda este considerată una dintre marile mistice ale secolului al XIII-lea, și cunoscută pentru miracole care au avut loc prin mijlocirea sa, viziuni și un extraordinar talent pentru predare.
Când Papa Inocențiu i-a apărut, i-a mulțumit pentru rugăciunile oferite în timpul vieții sale, explicându-i totodată și faptul că nu a ajuns direct în cer. Se afla în Purgator pentru a se curăți de trei lipsuri precise pe care le-a săvârșit în viață.
Conform doctrinei catolice, atunci când un creștin moare și nu are nicio pedeapsă de ispășit pentru păcatele sale, poate ajunge direct în cer. Mulți însă, vor trece înainte prin Purgator, pentru a se curăța și pentru a putea ajunge fără nicio pată în fața lui Dumnezeu.
Papa Inocențiu i-a cerut Sfintei Lutgarda să se roage pentru el, iar în ceea ce privește Purgatorul a spus: „Cât este de îngrozitor! și va dura secole, dacă nu mă ajutați. În numele Mariei, am primit favorul de a veni și a vă ruga: ajutați-mă!”.
Sufletele care ajung în Purgator nu reușesc să se elibereze de pedeapsa purificării prin propriile merite, ci noi care rămânem pe această lume putem să le oferim rugăciuni și penitențe pentru a le alina suferințele.
Cât timp trebuie să ne rugăm și să ne sacrificăm pentru un suflet? Nu știm acest lucru, dar Sfântul Augustin a scris în Confesiunile sale că mama sa, Sfânta Monica, între aproximativ zece și cinsprezece ani după moarte, încă a mai cerut rugăciuni pentru ea.
În lumea spirituală nu există timp, dar Purgatoriul poate „să dureze” echivalentul a mulți ani în lumea materială, până când sufletul repară consecințele păcatelor sale deja iertate. Să-l rugăm întotdeauna pe Dumnezeu ca, în harul Său, să țină cont de rugăciunile noastre și de sacrificiile noastre și să aline durerea sufletelor din Purgator.

Traducere: Liviu Ursu